Jedinstvena prilika: do 42% popusta na odabrane trake za trčanje

Ovo je 8 pravila o sigurnosti hrane koje ne smijete ignorirati!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Sigurnosni koraci u rukovanju hranom, kuhanju i skladištenju ključni su za sprečavanje bolesti uzrokovanih hranom. U svakom koraku pripreme hrane slijedite četiri koraka za zaštitu hrane:

  • Čisto - Čistite ruke i površine često.
  • Odvojeno - Ne kontaminirati.
  • Kuhano - Kuhajte na pravoj temperaturi.
  • Hladno - Hladite odmah.

Kada govorimo o hrani koju nalazimo na svojim policama i u hladnjaku, uvijek se treba voditi za onim da vjerujemo svojim osjetilima. Naime, opipate li namirnicu, dobro je pogledate i pomirišite sigurno ćete moći zaključiti je li ona jestiva ili nije.

  • Pomirišite namirnicu, ako ne miriši dobro, jasno vam je da nije za konzumaciju.
  • Dodirnite namirnicu, ako je ljepljiva ili klizava, također znate da nije za konzumaciju.
  • Ako pogledate namirnicu i na njoj vidite mrlje zelene boje, jasno vam je da više nije jestiva.

Kako biste izbjegli trovanje hranom jednostavno se trebate držati vlastite intuicije i pouzdati se u svoja osjetila. Također, držite se i sljedećih 8 pravila:

pranje ruku

1. Operite ruke prije doticaja s hranom

Temeljito ruke operite tekućom vodom i sapunom. Koristite toplu vodu ako je dostupna. Dlanove  trljajte jedan o drugi da napravite sloj sapuna i očistite sve dijelove ruku. Ruke temeljito isperite i osušite čistim papirnatim ručnikom. Ako je moguće, upotrijebite papirnati ručnik da biste zatvorili slavinu.

2. Hladnjak uvijek držite ispod 4 stupnja Celzijeva

Mnogi hladnjaci ne drže temperaturu dovoljno niskom, pa se često hrana u njima kvari. Također, kod ostavljanja hrane u hladnjak, pazite da se namirnice ne dodiruju kako biste izbjegli brzo kvarenje.

3. Meso stavljajte na najniže police

Meso ispušta dosta tekućine pa to obavezno imajte na umu kad ga ostavljate u hladnjak. Svakako pokušajte meso ostaviti na najnižim policama ili ladicama kako biste izbjegli da tekućina iz mesa iscuri po kuhanim namirnicama ili svježem voću i povrću te ih kontaminira.

Osim toga, u mnogim hladnjacima je najniža temperatura upravo na najnižim policama što je još jedan razlog zašto je meso dobro ondje držati.

hladnjak

4. Ribu držite u ledu

Riba se jako lako kvari i čak i ako je stavljate u hladnjak, preporuka je da je držite u posudi s ledom. I kod ribe, pazit da se ne dodiruje s drugim namirnicama kako bi se izbjegla kontaminacija.

5. Otapanje mesa

Ako meso izvadite iz dubokog zamrzavanja, uvijek se savjetuje da ga otapate u hladnjaku. Istina, duže traje ali je sigurnije. Kako će meso tad pustit puno vode, obavezo ga držite ili u plastičnoj vrećici ili posudi, kako ne bi tekućina curila po drugim namirnicama.

Ako vam treba brzo otapanje, meso stavite u vrećicu i ostavite pod mlazom vrele vode.

Nikada ne stavljajte kuhanu hranu na isti tanjur ili dasku za rezanje na kojoj se prethodno držala sirova hrana.

6. Ostaci hrane

Barem jednom tjedno izbacite ponovo hlađenu hranu koju se ne preporučuje iznova podgrijavati. Kuhane ostatke treba izbaciti nakon 4 dana, sirova perad i mljeveno meso ne bi trebala stajati u hladnjaku dulje od 1 do 2 dana.

hrana

7. Pranje namirnica

Isperite svježe povrće i voće pod tekućom vodom neposredno prije jela, rezanja ili kuhanja. Čak i ako proizvod namjeravate oguliti ili izrezati prije jela, važno je prvo ga temeljito isprati kako se mikrobi ne bi prenijeli izvana u unutrašnjost proizvoda.

8. Uvijek prije korištenja obrišite radne plohe

Radne plohe i daske za rezanje uvijek prije upotrebe obrišite ili operite. Ako ćete rezati voće ili povrće, uvijek plohu isperite hladnom vodom. Ako je površina klizava, obrišite je čistom krpom.

Držite se ovih jednostavih uputa i savjeta kako biste održali hranu svježom i zdravom, a sebe i svoje ukućane zaštitili od trovanja i drugih zaraza od pokvarene hrane. 

Objavljeno 17.05.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!