Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Bilo ih je, bit će ih i u budućnosti: Ovo su najgore dijete u povijesti!

Image

Kada bismo trebali nabrojati nekoliko dijeta koje su sad „in“ to bi svakako bile keto dijeta, LCHF dijeta, paleo dijeta, mediteranska dijeta i DASH dijeta, a već za nekoliko godina njih će zamijeniti neke druge, nove i prema autorima „najbolje dijete“. Kada se malo osvrnemo u prošlost, već desetljećima se, baš kao i fitness trendovi, izmjenjuju različite dijete, koje su više ili manje uspješne.

U posljednjih nekoliko godina najpoznatije su različite dijete koje promoviraju smanjen unos ugljikohidrata. Istovremeno, prije ovoga trenda, među dijetama su dominirale one koje su izbacivale masti i upravo njih, kao što danas činimo s ugljikohidratima, krivile za razvoj niza bolesti i povećan rizik od smrtnosti. Sigurno je, za desetak godina neke će nove dijete biti moderne, a ove sadašnje ćemo demonizirati kao najgore.

No, gledajući od sredine 19. stoljeća naovamo, neke su dijete ne samo bile iznimno ekstremne i restriktivne nego su i bile jako opasne za zdravlje, a u nekim slučajevima i odgovorne za niz smrtnih slučajeva.

dijeta

Donosimo neke od njih:

Dijeta s jajima parazitskih trakavica

U Velikoj Britaniji je u drugoj polovici 19. stoljeća bila popularna dijeta koja se sastojala od konzumacije jaja parazitske trakavice. Teoretski, parazit bi se izlegao u vašim crijevima, pričvrstio se negdje uzduž vašeg gastrointestinalnog trakta i konzumirao toliko vaših hranjivih tvari da biste vi gubili na težini.

Međutim, stvarnost je drugačija od toga: trakavice mogu oštetiti druge unutarnje organe ili začepljivati različite kanale, poput žučnih ili gušteračnih kanala. Osim toga, uklanjanje trakavice bio je životno opasan, postupak.

Sapuni koji speru masno tkivo

Početkom 20. stoljeća na tržištu su bili dostupni „sapuni za pretilost“ koji bi s vas „oprali višak masnoga tkiva“ bez ikakve potrebe za promjenama u prehrani ili fizičkom aktivnost. U isto vrijeme postojao je i tzv. „žučni grah“ koji bi, nakon konzumacije „razbijao neželjeno masno tkivo i čistio i osnaživao krv“.

U dvadesetim godinama 20. stoljeća jedan proizvođač cigareta je reklamirao svoje proizvode kao način za skidanje kilograma: „pušite umjesto da jedete“. Naime, nikotin je poznat kao supstanca koja smanjuje osjećaj gladi, ali i drastično povećava rizik od karcinoma pluća.

grejpfrut

Grejpfrut i kupus dijeta

Tridesete godine 20. stoljeća izronile su „grejpfrut dijetu“: dnevni unos namirnica se ograničavao na 800 kalorija i u svakom obroku se, uz ostale namirnice nalazila i polovica grejpfruta.

Pedesete su donijele „kupus dijetu“ koja je podrazumijevala kupus kao glavnu namirnicu i dnevni unos od 800-1000 kalorija, a u sedamdesetima je bila moderna „kolačić dijeta“: kalorijski unos se držao na 800 kalorija, a jedine namirnice koje su se jele su bili proteinski kolačići.

Smrtonosna dijeta "Zadnja šansa"

Jedna od najrestriktivnijih dijeta je ona imena „Zadnja šansa“: unos je reduciran na samo 400 kalorija na dan, a prehrana se temelji na mješavini različitih klaoničkih nusproizvoda poput kože, kopita i kostiju. Prema dostupnim podacima, najmanje 60 ljudi preminulo je dok je provodilo ovu dijetu, zbog pothranjenosti.

Iako nam se sad ove navedene dijete čine potpuno suludima, slične postoje i danas. Neki od primjera su i tzv. mesožderska dijeta o kojoj smo nedavno pisali, a koja se temelji samo na mesu i proizvodima od mesa.

dijeta

Cilj svake dijete svakako bi primarno trebao biti održavanje zdravlja, a tek potom gubljenje viška masnoga tkiva. Sve dijete koje ugrožavaju zdravlje, dovode do razvoja bolesti ili povećavaju rizik od njihovog razvoja dugoročno ne bi trebale biti prihvatljivo rješenje i svakako ih se treba kloniti.

Stoga, pri odabiru dijete uvijek se konzultirajte s nutricionistom kako biste po završetku provedbe režima bili mršaviji, ali i zdravi.

Ovo su najbolje dijete u 2019. godini!

Reference:

  • McElroy, J. McElroy, S. The Sawbones Book: The Hilarious, Horrifying Road to Modern Medicine. 2018 Weldon Owen Inc.

Objavljeno 03.05.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!