VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Ostanite doma: Koliko kalorija trošimo aktivnostima koje radimo kod kuće?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Hodanje, sjedenje, čitanje knjige, pranje prozora, spavanje… sve su to aktivnosti koje troše kalorije. Točnije, sve što radite, ali doslovno sve – troši kalorije. Glavni faktor u mršavljenju ili debljanju je upravo odnos između unesenih i potrošenih kalorija.

Kako smo svi slijedom okolnosti primorani što više vremena provoditi u vlastitom domu, mnoge je uhvatio strah da će se udebljati. Naravno, dobro bi bilo da malo smanjite kalorijski unos, ali i dalje morate voditi brigu da ne pretjerate jer čak i aktivnosti koje radimo zatvoreni u stanu troše kalorije.

Što su kalorije?

Kalorija je jedinična mjera za toplinsku energiju. Jedna kalorija je količina energije potrebna da se 1 gram vode zagrije za jedan stupanj Celzijevih. Energija proizvedena tijekom konzumacije kalorija (hrane) služi kao gorivo za organizam, slično kao što automobil služi gorivo za pogon.

Tijelu su potrebne kalorije za sve funkcije, od krvotoka, rada mozga te pravilnog funkcioniranja svih tjelesnih aktivnosti. Ova količina energije koju tijelo troši (samo od sebe) u stanju potpunog mirovanja naziva se bazalni metabolizam i on iznosi oko 60% svih kalorija koje potrošimo u danu.  

citanje

Dnevna potreba za kalorijama

Prosječna odrasla osoba dnevno treba između 1100 i 1500 kalorija za obavljanje vitalnih funkcija (bazalni metabolizam). Ako se krećete po stanu, trebate još prosječno 400-600 kalorija po danu. Naravno, treba imati na umu da su ovo prosječne vrijednosti, a za svakog pojedinačno treba se posavjetovati s nutricionistom jer se vrijednosti razlikuju po težini, metabolizmu i sastavu tijela.

Sjedenje

Prema nekim procjenama sjedenje troši 75 kalorija na sat. Ako sjedite i čitate knjigu, ta potrošnja raste na 112 za muškarca teškoga 85 kilograma. Istovremena, žena od 68 kilograma će u sat vremena sjedenja i čitanja knjige potrošiti 96 kalorija.

hrana

Hodanje po stanu

U sat vremena hodanja po stanu 85 kilograma težak muškarac će potrošiti 172 kalorije, a žena od 68 kilograma će u istom vremenu hodanja potrošiti 148 kalorija. Ako hodate po stepenicama, muškarac od 85 kilograma će u 60 minuta potrošiti 259 kalorije, a 68 kilograma teška žena će potrošiti 222 kalorije.

U nastavku pogledajte potrošnju kalorija po različitim kućanskim poslovima za ženu tešku 68 kilograma i muškarca teškoga 85 kilograma. Imajte na umu da se radi o potrošnji kalorija u 60 minuta:

Aktivnost / Potrošnja u 1h Žena, teška 68 kilograma Muškarac, težak 85 kilograma
Pranje suđa 88 kcal 111 kcal
Kuhanje i priprema hrane 68 kcal  85 kcal 
Priprema stola i posluživanje hrane 102 kcal 128 kcal 
Peglanje  88 kcal 111 kcal 
Spremanje kreveta 68 kcal  85 kcal 
Zalijevanje biljaka  102 kcal  128 kcal 

Objavljeno 25.03.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!