Pogledajte kako je bilo na 6. Međunarodnom kongresu nutricionista i vidimo se sljedeće godine!

Image

Ovaj vikend, 26.-28. listopada 2018., u Hotelu Panorama Zagreb uspješno je održan 6. Međunarodni kongres nutricionista na kojem je sudjelovalo preko 400 sudionika te 50 renomiranih domaćih i stranih stručnjaka iz područja prehrane i srodnih znanosti s obzirom na usko područje strukovnog djelovanja.

Kongres je organiziran od strane Hrvatskog Saveza Nutricionista u suradnji s Američkim društvom za parenteralnu i enteralnu prehranu, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta J.J. Strossmayera iz Osijeka te Udrugom studenata PROBION s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Sam Kongres je započeo u petak s edukativnim radionicama namijenjenim studentima kako bi prošili svoje znanje. U popodnevnim sati sudionici su sudjelovali na interaktivnim radionicama na kojima su proučavali razne slučajeve iz prakse povezanima s prehranom trudnica, bolesnika s upalnom bolešću crijeva, osoba s dijabetesom te kako pristupiti problematici izrade jelovnika za vrtiće i škola. No, osim toga sudionici su se i zabavili uz kuhanje čaja i izradu aromatiziranih voda s egzotičnim voćem.

kongres

U subotu kongres su otvorili dr. sc. Tena Niseteo predsjednica Hrvatskog Saveza Nutricionista i gđa Mirela Šentija Knežević zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo. Nakon otvaranja uslijedila su plenarna predavanja pod krovnom temom „Nutrigenomika i budućnost prehrane“, a predavanja su održali prof. dr. sc. Gordan Lauc s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. ir. Sander Kersten iz Odsjeka za prehranu ljudi i zdravlja sa Wagening University te Kris Mogensen, MS, RD-AP, LDN, CSNC s Fakulteta za zdravlje i rehabilitaciju sa Sargent College Boston University.

Sam kongres se sastajao od sedam predavačkih sekcija na kojima su se mogle čuti novosti i diskutirati o prehrani dojenčadi i male djece, funkcionalnoj hrani i inovativnim prehrambenim proizvodima, proteinima u sportskoj prehrani, sladilima i prirodnim zaslađivačima, međuodnosu mikrobiote i zdravlja te kliničkoj prehrani u praksi.

Unutar sekcije prehrane dojenčadi i male djece veliku pozornost pobudila je dr. sc. Darja Sokolić koja je informirala kolege o novom nacionalnom projektu koja će rezultirati izradom softvera za prikupljanje podataka o prehrambenim navikama, nutritivnom sastavu i dostupnosti hrane. Također profesorica dr. sc. Ivana Rumbak ukazala je u kojim se situacijama savjetuje suplementiranje djece te koje su to toksične razine vitamina i mineralnih tvari za dojenčad i djecu.

U području funkcionalne hrane i inovativnih prehrambenih proizvoda docentica dr. sc. Ivana Rumora Samarin iskazala je potrebu za kliničkim istraživanjima kako bi se postigla adekvatna razina značajnost i jačina dokaza koja podržavaju funkcionalnost same hrane, a profesorica dr. sc. Đurđica Ačkar obrazložila je zdravstvene prednosti, poput sniženja lipida u krvi, povećanja sitosti i pomoći u održavanju tjelesne mase, konzumacije hrane koje sadrži rezistentni škrob.

kongres

Unutar sekcije proteini u sportskoj prehrani Katarina Župančić mag. nutr. i dr. sc. Raul Lopez-Grueso ukazali su koliko je važan ukupan unos proteina tijekom cijelog dana te su uputili koji savjet o tempiranju unos proteina koji može imati dodani benefit za rast mišićne mase. Profesorica dr. sc. Dubravka Vitali Čepo i Maja Budeč dipl. ing. preh. teh. u sklopu sekcije o sladilima i prirodnim zaslađivačima prikazale su razliku između nutritivnih i nenutritivnih sladila, kada se mogu koristiti te kakav je njihov utjecaj na zdravlje. Docentica dr. sc. Sanja Musić Milanović prikazala je nove korake u inovativnom pristupu smanjenja i liječenja pretilosti.

Pregled utjecaja makronutrijenata na mikrobiotu pružila je dr. sc. Silvia W. Gratz, a dr. sc. Iva Hojsak je objasnila koja je klinička indikacija za uporabu probiotika i koji se sojevi koriste. U posljednjoj nedjeljnoj sekciji vezanoj uz kliničku prehranu Kris Mogensen, MS, RD-AP, LDN, CSNC dotaknula se teme malnutricije, a Diana Vukman univ. spec. techn. aliment. pokazala je korake implementacije protokola HACCP sustava za pripremu bezglutenskih obroka u bolnici.

Svakako se istakla panel rasprava pod nazivom „ Sigurnost hrane i prehrambenih proizvoda – kemijske opasnosti u hrani“ koji je vodila Nataša Andraković dipl. ing. preh. teh., a njene sugovornice su bile prof. dr. sc. Jasna Bošnir iz Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, dr. sc. Brigita Hengel, dr. vet. Med. Načelnica Odjela za procjenu rizika Hrvatske Agencije za Hranu te prof. dr. sc. Jelka Pleadin iz Hrvatskog veterinarskog instituta.

kongres

Posebnost ovog kongresa je i pružanje potpore mladim znanstvenicima da prikažu svoja istraživanja u sklopu poster sekcija, a najbolji rad ocijenjen od znanstvenog odbora te sudionika kongresa osvaja i vrijednu nagradu za edukaciju u narednoj godini.

Vrijednost kongresa prepoznat je od strane Hrvatske liječničke komore, Hrvatske ljekarničke komore, Hrvatske psihološke komore, Komore Hrvatskih zdravstvenih radnika te Hrvatske komore medicinski sestara te je sudjelovanje za sve hrvatske stručnjake bilo uvršteno u njihov sustav bodovanja.

Sam kongres je podržan od strane niza zdravstvenih i nezdravstvenih institucija poput Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, Hrvatske agencije za hranu, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore, Ministarstva zdravstva, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Andrija štampar“, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Klinike za dječje bolesti Zagreb, Hrvatskog društva za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu, Kliničkog bolničkog centar Split, Gradske Ljekarne Zagreb, Ureda predsjednice te Grada Zagreba.

kongres

Održavanje Kongresa omogućili su mnogi sponzori i donatori, u čijim su proizvodima sudionici kongresa mogli uživati tijekom društvenih događanja poput pauza za kavu, eno-gastro eventa i tradicionalne Gala večere koja daje poseban šarm ovom kongres.

Svakako zabilježite termin od 08. do 10. studenog 2019. godine jer će se tada održati 7. Međunarodni kongres nutricionista u Zagrebu, a svi već sada nestrpljivo čekaju novine koje će pripremiti organizacijski odbor.

Objavljeno 29.10.2018.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!