Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Možemo li izgledati mlađe od trenutnih godina života – razlika kronološke i biološke dobi?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Sigurno poznajete nekoga tko izgleda deset godina mlađe od stvarnih godina života. Najčešće je riječ o osobi koja vodi zdrav životni stil, redovito vježba, pazi na prehranu i stalno je u pokretu. Možemo li utjecati na mladolik izgled i kvalitetniji život kada biološki sat počne otkucavati, ili je to samo stvar genetike?

Kronološka i biološka dob – razlika?

Znanstveno je dokazano da se kronološka dob (koliko imamo godina) i biološka dob (kakvo je stanje našeg organizma) ne moraju nužno podudarati, što znači da možemo samostalno utjecati na dobar izgled i zdravlje, neovisno o broju godina.

Svatko je barem jednom u životu naišao na stariju vitalnu osobu atletske građe, kako "pumpa" sklekove u parku, džogira po nasipu ili jednostavno hoda ulicom i pršti životnom energijom. Takve pojedince godine života nisu usporile niti obeshrabrile da nastave živjeti aktivno i dinamično, nego im mogu zavidjeti puno mlađi pojedinci.

Da se kronološka i biološka dob ne moraju podudarati, naveo je i u svom poznatom citatu Joseph H. Pilates, koji je svoje misli potvrdio vlastitim primjerom vitalnosti u 80-im godinama života: "Ako ti je kralježnica nefleksibilna i ukočena s 30, star si. Ako je kompletno fleksibilna sa 60, mlad si. "

Tjelesna aktivnost

Faktori koji pomažu u usporavanju biološke dobi:

  • svakodnevna tjelesna aktivnost
  • optimističan stav prema sebi i svemu što nas okružuje
  • zdrava i redovita mediteranska prehrana
  • konstantna mentalna aktivnost i želja za usvajanjem novih znanja i vještina
  • dovoljno sati sna za obavljanje svakodnevnih zadataka
  • izbjegavanje poroka (velike količine kave, duhanski proizvodi, alkohol…)
  • boravak u prirodi i bavljenje aktivnostima koje nas opuštaju

Ponekad je teško u stresnoj svakodnevici držati se već dobro poznatih savjeta za kvalitetniji život, ali je bitno osvijestiti da sami kreiramo životni stil, te svakodnevnim dobrim ili lošim navikama i pozitivnim ili negativnim životnim stavovima, direktno utječemo na usporavanje ili ubrzanje biološke dobi.

Špaga sa 65 godina? I to je moguće

Kroz dugogodišnje trenersko iskustvo, uvjerila sam se da nerijetko mlađi klijenti pokazuju slabije funkcionalno – motoričke sposobnosti, od klijenata koji znatno uspješnije savladavaju motoričke zadatke, a premašili su 40 godina.

Iako niti jedni ni drugi, nisu iznimka ni pravilo, sve je veći broj mlađih osoba koje zbog nedovoljnog kretanja i nezdrave prehrane imaju stariji organizam od stvarnih godina života.

Dubravka

U takvim situacijama, uvijek ističem motivacijski primjer dugogodišnje klijentice Dubravke koja je u 65-toj godini života, cijeli život je radila sjedilački posao, a prvi puta je počela vježbati prije sedam godina. Svojom upornošću i velikom voljom za napredovanjem kroz vježbanje, primjer je mnogim mlađim klijentima, kako nikada nije kasno za postizanjem dobre forme i savladavanjem zadanih ciljeva treninga.

Na kraju, uvijek polazimo od stanja vlastitog uma koji nas svakodnevno treba usmjeravati na pozitivan stav, okretanju zdravim navikama, a time i održavanju mladog organizma što je duže moguće. Na nama je hoćemo li se prepustiti i ići linijom manjeg otpora, ili se truditi ostati vječno mladi i duhom i tijelom.

Objavljeno 19.05.2014.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!