Možemo li izgledati mlađe od trenutnih godina života – razlika kronološke i biološke dobi?
Lifestyle

Možemo li izgledati mlađe od trenutnih godina života – razlika kronološke i biološke dobi?

Sigurno poznajete nekoga tko izgleda deset godina mlađe od stvarnih godina života. Najčešće je riječ o osobi koja vodi zdrav životni stil, redovito vježba, pazi na prehranu i stalno je u pokretu. Možemo li utjecati na mladolik izgled i kvalitetniji život kada biološki sat počne otkucavati, ili je to samo stvar genetike?

Kronološka i biološka dob – razlika?

Znanstveno je dokazano da se kronološka dob (koliko imamo godina) i biološka dob (kakvo je stanje našeg organizma) ne moraju nužno podudarati, što znači da možemo samostalno utjecati na dobar izgled i zdravlje, neovisno o broju godina.

Svatko je barem jednom u životu naišao na stariju vitalnu osobu atletske građe, kako "pumpa" sklekove u parku, džogira po nasipu ili jednostavno hoda ulicom i pršti životnom energijom. Takve pojedince godine života nisu usporile niti obeshrabrile da nastave živjeti aktivno i dinamično, nego im mogu zavidjeti puno mlađi pojedinci.

Da se kronološka i biološka dob ne moraju podudarati, naveo je i u svom poznatom citatu Joseph H. Pilates, koji je svoje misli potvrdio vlastitim primjerom vitalnosti u 80-im godinama života: "Ako ti je kralježnica nefleksibilna i ukočena s 30, star si. Ako je kompletno fleksibilna sa 60, mlad si. "

Tjelesna aktivnost

Faktori koji pomažu u usporavanju biološke dobi:

 • svakodnevna tjelesna aktivnost
 • optimističan stav prema sebi i svemu što nas okružuje
 • zdrava i redovita mediteranska prehrana
 • konstantna mentalna aktivnost i želja za usvajanjem novih znanja i vještina
 • dovoljno sati sna za obavljanje svakodnevnih zadataka
 • izbjegavanje poroka (velike količine kave, duhanski proizvodi, alkohol…)
 • boravak u prirodi i bavljenje aktivnostima koje nas opuštaju

Ponekad je teško u stresnoj svakodnevici držati se već dobro poznatih savjeta za kvalitetniji život, ali je bitno osvijestiti da sami kreiramo životni stil, te svakodnevnim dobrim ili lošim navikama i pozitivnim ili negativnim životnim stavovima, direktno utječemo na usporavanje ili ubrzanje biološke dobi.

Špaga sa 65 godina? I to je moguće

Kroz dugogodišnje trenersko iskustvo, uvjerila sam se da nerijetko mlađi klijenti pokazuju slabije funkcionalno – motoričke sposobnosti, od klijenata koji znatno uspješnije savladavaju motoričke zadatke, a premašili su 40 godina.

Iako niti jedni ni drugi, nisu iznimka ni pravilo, sve je veći broj mlađih osoba koje zbog nedovoljnog kretanja i nezdrave prehrane imaju stariji organizam od stvarnih godina života.

Dubravka

U takvim situacijama, uvijek ističem motivacijski primjer dugogodišnje klijentice Dubravke koja je u 65-toj godini života, cijeli život je radila sjedilački posao, a prvi puta je počela vježbati prije sedam godina. Svojom upornošću i velikom voljom za napredovanjem kroz vježbanje, primjer je mnogim mlađim klijentima, kako nikada nije kasno za postizanjem dobre forme i savladavanjem zadanih ciljeva treninga.

Na kraju, uvijek polazimo od stanja vlastitog uma koji nas svakodnevno treba usmjeravati na pozitivan stav, okretanju zdravim navikama, a time i održavanju mladog organizma što je duže moguće. Na nama je hoćemo li se prepustiti i ići linijom manjeg otpora, ili se truditi ostati vječno mladi i duhom i tijelom.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • Nagrađujemo najbolje transformacije u 2018. godini! x 11
  Fitness.com.hr uvijek podržava one koji se trude steći zdrave životne navike koje uključuju redovnu fizičku aktivnost i uravnoteženu prehranu. Fitness.com.hr nagrađuje najbolje u tome!
 • Pravi božićni desert: Crumble od jabuka s integralnim Grancereale keksima x 7
  Miriše na Božić! Odlična kombinacija zimskih začina kao što su cimet, vanilija, muškatni oraščić i đumbir, u spoju sa sočnim slatkim jabukama i posipom od integralnih Frutta keksa daju prekrasan deser...
 • Bademovo ulje - idealno za masažu! x 5
  Bogato je proteinima i vitaminom E koji je prirodni antioksidans; štiti stanice kože od oštećenja i sprečava stvaranje bora. Dobro se apsorbira kroz kožu i česti je sastojak krema za lice. Koristi se ...
 • Solarij - koje su mu dobre, a koje loše strane? x 18
  Ljeto nam se lagano bliži i svi želimo izgledati in. Bitke oko toga da li je solarij manje ili više štetan od sunca stalno se vode. Po jednim stručnjacima solarij je zdraviji jer je UV kontroliran, a ...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova