Zapečeni slanutak s blitvom

popecak

Meni je ovo super lagani ručak ili međuobrok. Zapravo, može biti bilo koji obrok u danu, kako vam paše. 

Sastojci:

  • 70 g slanutkovog brašna
  • 120 ml mlijeka
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 manja glavica luka
  • 150 g blitve
  • 2+2 žlice maslinovog ulja
  • sol, papar

U posudi promiješate slanutkovo brašno i sodu bikarbonu, pa potom dodajte mlijeko, sol, papar i češnjak pa dobro promiješajte. Dobit ćete mekano i homogeno tijesto. Ostavite malo da stoji.

Na tavi zagrijte ulje pa ubacite na sitno nasjeckan luk i ostavite na laganoj vatri da se pirja. Za to vrijeme blitvu narežite na trakice pa je dodajte u luk, malo posolite, promiješajte i ostavite da se pirja s lukom 2-3 minute. Potom skinite s ploče i ostavite sa strane.

Kad se blitva ohladi, dodajte je u smjesu tijesta i dobro promiješajte.

Tavu vratite na ploču i dodajte preostalo ulje pa izlijte tijesto. Na umjerenoj jačini pecite oko 7-8 minuta, zatim okrenite i ispecite i s druge strane još nekih 5 minuta.

Kada je pečeno, smjeu izvadite na tanjur i ostavite da malo stoji, pa narežite i servirajte. Uz ove pogačice, dobro vam ide jogurt s malo vlasca.

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Jednostavne tortilje s mljevenim mesom (za lijene i gladne) x 2
    Zaključili smo odavno: tortilje svi volimo. I koliko god ideja smislili, uvijek će svaka nova biti dobrodošla. Ovo je još jedna, jednostavna, ukusna, sočna...  3 tortilje 200 g mljevenog mesa 1 paprika 1 tikvica 1 glavica luka malo maslinovog ulja začini: papar, sol, začinksa paprika, peršin Na tavi zagrijete maslinovo ulje pa ubacite na trakice narezano povrće i poklopite pa pustite da se krčka. Pazite da vatra nije prejaka i da povrće ne zagori. kad je pri kraju, ubacite mljeveno...
  • Proteinski dip s povrćem x 3
    Često me prijatelji ili klijenti pitaju što jesti za međuobrok. Najčešće tad posegnu za nečim što znaju da nije najbolje rješenje, iako bi već i šaka badema bili prihvatljivo rješenje.  Ovo je jedna ideja koju ja često radim za međuobrok kad imam različitog povrća i kad imam vremena za reckanje... dakle, najčešće je to vikendom.  U ovom slučaju od povrća je bila:  1 rajčica 1 krastavac 1 paprika 1/3 avokada 1/4 limuna Limunom pospite avokado, da ne pocrni. Sve ostalo povrće narežit...
  • Škampić-ražnjići na žaru x 2
    Par puta godišnje zaželim se jesti škampe. Točnije, zaželim ih se češće, ali na tanjuru završe 2-3 puta u godini. Ovaj put sam ih pripremila najjednostavnije moguće - kao ražnjiće na gril tavi.  200 g očišćenih škampa 2 žlice maslinovog ulja 2 češnja češnjaka Nabola sam ih na štapiće i stavila na zagrijanu gril tavu. Može i na roštilj, ali ga se meni nije dalo paliti samo zbog toga.  kad su se škampi ispekli, izvadila sam ih na tanjur i premazala s mješavinom maslinovog ulja i na sitn...
  • Spiralna tikvica s bolonjezom x 4
    Spiralizator je u mom domu prije par godina bio pravi hit. Sve što sam uhvatila u ruku od hrane, ugurala sam u taj strojček i narezala u obliku spirale. Hrana tada izgleda zanimljivije, a prema onoj analogiji da je vino finije ako ga pijete iz lijepe čaše, tako je i hrana ukusnija ako ljepše izgleda. Ipak, u spiralizatoru najčešće i dan-danas završi tikvica. Ona dobro glumi tjesteninu u tom obliku, pa joj je sudbina zapečaćena: 1 tikvica 200 g mljevenog mesa 1 žličica maslinovog ulja 1 ...