Ubojica stražnje lože - nordijski pregib!

Mišići prednje strane natkoljenice puno su mi jači od onih sa stražnje strane, pa treninge nogu dosta fokusiram na jačanju stražnje lože odnosno mišića stražnje strane natkoljenice. Mišiće stražnje lože čine tri mišića: biceps femoris, semitendinosus i semimembranosus. Polaze sa sjedne kvrge koja se nalazi na donjoj strani zdjelice, a hvataju se za gornji dio potkoljenice.

I naravno, uvijek je među vježbama za stražnju ložu, kao i za bilo koju drugu mišićnu skupinu, jedna - najdraža. U mojem slučaju ljubav prema određenoj vježbi se rađa prema stupnju osjećaja aktivacije ciljanih mišića koju osjećam tijekom izvedbe pokreta.

E sad moja omiljena vježba za stražnju ložu ima niz imena! Nordijski pregib je jedno od najčešće korištenih imena, a nalazim i nazive: ruski pregib, prirodni pregib, pregib stražnje lože i slično. No, najčešće korišten je upravo prvi navedeni naziv - nordijski pregib, pa ću se njega i držati.

Vježbu možete izvoditi tako da stopala zakačite na švedske ljestve, da vam partner sjedne na potkoljenice ili tako da na potkoljenice stavite teret koji će vam biti dovoljan da potkoljenice zadrži o pod dok se tijelom spuštate prema tlu, kako vidite na videu.

Zanimljivo je da je upravo nordijski pregib jedna od najistraživanijih i najproučavanijih vježbi ikad, odmah iza osnovnih vježbi poput čučnja, olimpijskih dizanja, zgibova, sklekova, iskoraka i mrtvog dizanja. Razlog postojanja preko 100 studija o ovoj vježbi jest dokazan pozitivan utjecaj ove vježbe na prevenciju ozljeda, posebno kod profesionalnih sportaša. Naime, ekscentrična priroda nordijskog pregiba, vjeruje se, produljuje stražnju ložu što umanjuje opasnost od nastanka ozljeda.

nordijski pregib

Osim toga, studije daju pravo za vjerovati da se ovom vježbom može pomoći i izgradnji mišića stražnje lože. Naime, ispitivanjem utjecaja više vježbi za ovu mišićnu skupinu, potvrđeno je da upravo nordijski pregib izaziva najjaču aktivaciju ovih mišića. Druge vježbe s kojima je uspoređivana vježba su sjedeći nožni pregib, mrtvo dizanje na opružene noge, jednonožno mrtvo dizanje na opruženu nogu, good morning i čučanj.

Nema sumnje da je nordijski pregib izolacijska vježba koja vodi do visokog stupnja aktivacije mišića stražnje lože pa je kao takvu i uključujem u svoj trening nogu, uz već spomenute sjedeći nožni pregib, rumunjsko mrtvo dizanje i sl. Naravno, najvažnije je ono "s terena" a u tom kontekstu samo mogu reći: moja stražnja loža raste i jača je i veća nego ikada, a to je dokaz da i nordijski pregib radi svoj posao.

Svakako probajte i javite dojmove! I da, užasno je teško! ;)

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
 • Mesne okruglice uz umak od posnog sira x 6
  Često u mesnici kupim mljeveno meso, ali uvijek tražim da mi neki moj odabrani komad mesa preda mnom ubace u onaj svoj apart i samelju. Tako nekako ipak imam kontrolu što jedem i da u mojim okruglicama nema i nekog mesa koje nisam željela.  S mljevenim mesom najčešće radim neke okruglice ili burgere: oni dobro podnose stajanje. napravim ih navečer ili ujutro i jedem taj dan za ručak, na poslu. Taj protek vremena od više sati zadrži ih sočnima, a čak ni podgrijavanje u mikrovalnoj im ne naštet...
 • Proteinske palačinke s malinama x 9
  Svoje doručke koji se sastoje od jaja ponekad malo transformiram. Umjesto omleta, jaja na oko ili neke treće inačic ove savršene namirnice, ponekad napravim palačinke. No, sastojci gotovo da ostanu nepromijenjeni pa zadržavam svoj trend početka dana s jajima.  Evo jedne ideje koju možete napraviti jednako brzo kao i običnu kajganu.  Sastojci (za 2 velike, tanke palačinke): 3 jaja 1 žlica chia sjemenki 1 žličica kakaa u prahu 1 žličica kokosovog brašna 1/2 žličice cimeta 1 žličica ghe...
 • Tapenada na patlidžanu x 11
  Večera. Jednostavna i sočna. Skoro pa sam napisala haiku od ove divote s kojom sam se počastila pred spavanje.  Dijelim, malo se potrudite oko tapenade i uživajte: Sastojci: 1 patlidžan Malo maslinovog ulja Za tapenadu: 100 g zelenih otkoštenih maslina 100 g crnih otkoštenih maslina 30 g sušenih rajčica 1 žličica kapara 1 slani inćun 1 žlica iscijeđenog limunovog soka 1 češanj češnjaka 1 žlica na sitno nasjeckanog svježeg ružmarina i majčine dušice 1 žlica maslinovog ulja ...
 • Moj uobičajeni ručak kad sam na dijeti x 9
  Od nove godine do danas sam skinula 6 kg. Malo sam stisnula s prehranom i uozbiljila se oko sadržaja svojih obroka, ali i količine i rezultati su tu. Isprobala sam više vrsta prehrane i moj organizam najbolje reagira na cikliranje ugljikohidratima, pa tako i radi. U danima kad treniram u jednom obroku imam ugljikohidrate čija se količina razlikuje po treninzima. U ostalim danima ne unosim ugljikohidrate. To mi je najbolji način za održati mišiće i izgubiti mast. U dane treninga, ugljikohidra...