Tradicionalni indijski palak paneer - špinat sa sirom!

palak paneer

Krajem siječnja objavila sam blog o aromatičnim muffinima od jaja u košarici od tikvica koju su nastale u kuhinji iznimno talentirane Antee Piplice koja će, potpuno sam sigurna, vrlo brzo postati značajno ime na našoj kulinarskoj sceni. Naime, ova samozatajna djevojka vrelo je ideja i kreativnosti u pripremi zdravih, vegetarijanskih obroka. 

Prije par dana dobila sam njezinu novu kreaciju koja je samo potvrdila sve ovo što sam prethodno napisala! Naime, Antea je napravila Palak-paneer, tradicionalno indijsko vegetarijansko jelo. 

Evo recepta: 

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica kurkume
  • 1 žličica curryja
  • 1 žličica kima, mljevenog
  • 1 žlicica garam masale
  • 1 dcl mlijeka (zobeno) ili vrhnja
  • 1 kg špinata
  • 1 paket riccote (250g)

Na maslinovom ulju se dinstaju luk i češnjak. Zatim se dodaje kurkuma, curry, garam masala, sol i papar razmućeni u 1dl zobenog mlijeka ili vrhnja.

Ta mješavina se prolije po luku i češnjaku pa se to kuha oko 3 minute. Zatim se doda narezan svježi špinat i sve skupa se kuha 15 minuta.

Potom, sve se izblenda u blenderu. Nakon toga, u tavu se doda ricotta i kuha se dok ne krene žutiti. Nakon toga se doda zblendani špinat i kuha se još par minutica.

U samo par minuta pred sobom imate kremastu mješavinu špinata i kvalitetne riccote koju ćete jesti kao prilog nekom kvalitetnom izvoru proteina. 

Veselim se nekom novom Anteinom receptu! 

palak paneer

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Jednostavne tortilje s mljevenim mesom (za lijene i gladne) x 2
    Zaključili smo odavno: tortilje svi volimo. I koliko god ideja smislili, uvijek će svaka nova biti dobrodošla. Ovo je još jedna, jednostavna, ukusna, sočna...  3 tortilje 200 g mljevenog mesa 1 paprika 1 tikvica 1 glavica luka malo maslinovog ulja začini: papar, sol, začinksa paprika, peršin Na tavi zagrijete maslinovo ulje pa ubacite na trakice narezano povrće i poklopite pa pustite da se krčka. Pazite da vatra nije prejaka i da povrće ne zagori. kad je pri kraju, ubacite mljeveno...
  • Proteinski dip s povrćem x 3
    Često me prijatelji ili klijenti pitaju što jesti za međuobrok. Najčešće tad posegnu za nečim što znaju da nije najbolje rješenje, iako bi već i šaka badema bili prihvatljivo rješenje.  Ovo je jedna ideja koju ja često radim za međuobrok kad imam različitog povrća i kad imam vremena za reckanje... dakle, najčešće je to vikendom.  U ovom slučaju od povrća je bila:  1 rajčica 1 krastavac 1 paprika 1/3 avokada 1/4 limuna Limunom pospite avokado, da ne pocrni. Sve ostalo povrće narežit...
  • Škampić-ražnjići na žaru x 2
    Par puta godišnje zaželim se jesti škampe. Točnije, zaželim ih se češće, ali na tanjuru završe 2-3 puta u godini. Ovaj put sam ih pripremila najjednostavnije moguće - kao ražnjiće na gril tavi.  200 g očišćenih škampa 2 žlice maslinovog ulja 2 češnja češnjaka Nabola sam ih na štapiće i stavila na zagrijanu gril tavu. Može i na roštilj, ali ga se meni nije dalo paliti samo zbog toga.  kad su se škampi ispekli, izvadila sam ih na tanjur i premazala s mješavinom maslinovog ulja i na sitn...
  • Spiralna tikvica s bolonjezom x 4
    Spiralizator je u mom domu prije par godina bio pravi hit. Sve što sam uhvatila u ruku od hrane, ugurala sam u taj strojček i narezala u obliku spirale. Hrana tada izgleda zanimljivije, a prema onoj analogiji da je vino finije ako ga pijete iz lijepe čaše, tako je i hrana ukusnija ako ljepše izgleda. Ipak, u spiralizatoru najčešće i dan-danas završi tikvica. Ona dobro glumi tjesteninu u tom obliku, pa joj je sudbina zapečaćena: 1 tikvica 200 g mljevenog mesa 1 žličica maslinovog ulja 1 ...