Latkes - tradicionalne pogačice od tikvica (umjesto krumpira)

  • 1 komentara
  • 13 x
  • četvrtak, 04 siječnja, 2018. u 04:16

latkes

Volim nacionalne kuhinje. Volim isprobavati različite specijalitete, svih vrsta. Volim tradicionalna jela, od onih naših koja pripadaju određenim područjima, od onih koji primjerice pripadaju nekim religijskim skupinama i koje se tradicionalno jedu na određene dane.

Hanuka je jedan od najvećih židovskih blagdana, a slavi se sredinom prosinca. Hanuka je praznik svjetla, a Židovi svake godine kroz tjedan Hanuke pale posebne osmerokrake svijećnjake "hanukije" i to tako da svake večeri zapale po jednu svjetiljku toga svijećnjaka.

Hanuka se obilježava i pripremom tradicionalnih obroka, među koje spadaju i tzv. latkes, palačinke/pogačice od krumpira. U malo modificiranoj verziji ove palačinke se mogu raditi i od tikvica, pa je tada to jedna zdravija varijanta ovog tradicionalnog obroka.

Donosim vam jednostavan recept za pripremu ovih palačinkica, koje će vam se svidjeti, koliko god da ste možda na prvu sumnjičavi.

Evo potrebnih sastojaka:

  • 3 srednje velike tikvice, naribane
  • 1 žličica soli
  • 2 jaja, umućena
  • 15 g krušnih mrvica
  • 1 manja glavica luka, narezana na što sitnije
  • sol, papar
  • 1 žlica kokosovog ulja, za pečenje

U veću posudu stavite naribane tikvice i pola žličice soli pa promiješajte i ostavite 10-ak minuta, da sol povuče vodu iz tikvica. Nakon desetak minuta među dlanovima ili kroz gazu snažno ocijedite tikvice svog viška vode. Potom tikvice pomiješajte s jajima, lukom, krušnim mrvicama, paprom i ostatkom soli.

U većoj tavi zagrijte ulje pa žlicom vadite dio po dio smjese i među dlanovima ili direktno u tavi oblikujte male palačinkice i pecite ih sa svake strane oko 2 minute, odnosno dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju.

Možete poslužiti s kremastim posnim sirom koji možete primjerice začiniti vlascem ili crvenom paprikom. Uživajte!

Kakav ti je post? 
Stavo parmezanse rendani sir umesto krusnih mrvica. ! Fantazija !
Peer
10.01.18. u 18:15
line
1 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Tjestenina s povrćem x 4
    Tjestenina s pelatima i različitim povrćem mnogima je jako drag obrok. Ja je radim po nekom maminom receptu 1 žlica maslinovog ulja 2 glavice luka 2 crvene paprike (ili crvena i žuta) 1 konzerva pelata (400g) sol, papar Tjesteninu stavite kuhati prema uputama na pakiranju. Na tavi zagrijati maslinovo ulje pa ubaciti na sitno nasjeckan luk i pustit da se pirja. Kad se luk zacakli, dodatni na sitno nasjeckanu papriku i promiješati pa ostaviti da se pirja. Ako je suho, dodati malo vod...
  • Prigrisci od brokule x 4
    Ovo je super ako vam se nešto gricka pred televizorom i imate volje i vremena malo se zabavljati pripremajući večeru. Evo sastojaka: 300 g zamrznute brokule 60 g ribanog cheddar sira (ili nekog sličnog) 60 g mozzarelle 2 jaja 35 g krušnih mrvica 35 g drobljenog corn flakesa Češnjak i papar Zakuhajte vodu pa nabrzinu prokuhajte brokulu pa je nožem ili u blenderu usitnite na što sitnije. Dodajte sveo stale sastojke pa sve dobro rukama promiješajte. Potom među dlanovima oblikujte prig...
  • Zobeni keksići s borovnicama x 2
    Evo još jedne ideje za zobene keksiće. Fora kod ovih keksića je što se jednostavno pripremaju i brzo su gotovi, a kad ih jednom napravite, mirni ste nekoliko dana, imate ih za ponijeti na posao ili na put. Sad, tijekom ljetnih dana možete ih ponijeti i na plažu. 25 g borovnica ili nekog drugog bobičastog voća 120 g zobenih pahuljica 50 g kokosovog brašna 1 žličica praška za pecivo 1 jaje Malo cimeta Malo soli 2 žlice kokosovog šećera Suncokretove sjemenke Pećnicu zagrijte na 180 ...
  • Zeleni tost s avokadom x 2
    Priča mi prije par dana jedna poznanica kako nikada nije probala avokado i pita me kakvog je okusa. Zapravo, ako ćemo biti iskreni, avokado je prilično bezukusan, ali ako ga dodate nekoj snažnoj namirnici, on neće izmijeniti okus već će jelu dati kremastost, punoću i bogatstvo proteina i zdravih masti.  Usput, jednostavan je za korištenje, a s njime možete napraviti doslovno beskonačno mnoštvo obroka.  Ovo je nabrzinu, da ne odete spavati bez da ste jeli, a da pritom ipak pojedete kvalitetno...