Jedite što više ribe: Filet bakalara s povrćem

bakalar

Iako smo mediteranska zemlja, Hrvatska ne samo da se ne može pohvaliti količinom ribe koju konzumiramo po glavi stanovnika, već se tom brojkom trebamo sramiti. 

Prema europskim podacima (u koje su uključene čak i zemlje koje nemaju izlaz na more), prosjek je 25,5 kg/po stanovniku godišnje. Primjerice, u Portugalu je taj broj 55,3 kg/godišnje i ta zemlja prednjači pred drugim europskim zemljama. 

Naš rezultat je ispod prosjeka čemu sigurno doprinose i jako visoke cijene ribe na našim tržnicama. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj se prosječno pojede 8-9kg ribe po glavi stanovnika GODIŠNJE!

S obzirom da smo zemlja koja je okrenuta moru i ribarstvu, ovaj je rezultat dodatno poražavajući. 

Ja pokušavam ribu jesti što češće. Najdraže mi je kad svježu ribu kupim na tržnici i isti dan je pripremim za obrok. No, ako ne ide tako, dobro dođe i zamrznuta riba. U tom slučaju je to najčešće bakalar čije filete kupim zamrznute pa ih ispečem u pećnici. Tako je bilo i nekidan...

  • 1 komad bakalara
  • 1 manji batat
  • 100 g prokulica
  • začini: sol, papar
  • limunov sok
  • maslinovo ulje

Pećnicu sam zagrijala na 180 stupnjeva pa začinjen bakalar stavila da se pokriven peče nekih 30 minuta. Za to vrijeme sam skuhala prokulice i batat. Pazite da vam se riba ne prepeče jer će biti presuha. 

Kad je riba gotova, izvadite je na tanjur, pored nje dodajte povrće, prelijte s malo ulja, a ribu još i limunovim sokom.

Znam da nije primjereno za blog na fitness portalu, ali uz ovaj obrok jako dobro paše malo finog bijelog vina. 

Uživajte!

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Čokoladne kuglice koje svi obožavaju x 9
    Nedjelja je ponovo bila rezervirana za poslijepodnevno druženje s prijateljima. A druženje bez hrane je uvijek loše rješenje, pa smo tako i ovaj put razgovor vodili između zalogaja hrane.  Nakon glavnog obroka s falafelom koji nisam fotkala, uslijedio je desert. Ovo je bez sumnje najjednostavniji desert ikad: trebate samo sve sastojke pomiješati i oblikovati kuglice.  I pričekati da se malo ohlade.  Sastojci: 30 g kakaa u prahu 25 g kokosovih mrvica + 2 žlice (za valjanje) 2 žlice meda...
  • Chia desert sa šumskim voćem x 10
    Odavno se nisam poigrala chia sjemenkama, a prigoda za to je uvijek najbolja kad vam dolaze prijatelji na druženje. Jučer  smo imali nedjeljno druženje uz wok, a ja sam preuzela zaduženje za desert. Iako sam bila pomalo sumnjičava tijekom pripreme, ispalo je izvrsno, pa zato i dijelim s vama:  Sastojci (za 3 čaše): 150 ml mlijeka 9 žlica chia sjemenki 1,5 mjerica proteina, okus vanilija 150 g zamrznutog šumskog voća 2 šake lješnjaka 10-ak Grancereale digestive keksa U svaku čašu sa...
  • Caponata - miris Italije u vašem domu x 8
    Prije par tjedana sam bila na jednoj izvrsnoj večeri. Znate one večere kad za sve što probate želite recept. E to je bila jedna takva večera.  Jelena se potrudila i poslala mi recept za svoju izvrsnu Caponatu. Kopiram vam sve, u cijelosti:  Caponata Rijetko koje jelo, osim opće poznate pizze, toliko asocira na Italiju kao Caponata.Spoj maslinovog ulja, maslina, kapara i povrća čini ga zanimljivim prilogom ili nadjevom na proteinskom kruhu. Caponata dobro podnosi čuvanje u dobro zatvorenoj po...
  • Halloumi s povrćem x 4
    Halloumi ili halumi se smatra arhetipom sira. Prvi podaci o ovom siru ističu da je dobiven od mlijeka muflona, a halloumi koji danas možemo kupiti u trgovinama se radi od kravljeg ili kozjeg mlijeka. Zbog svoje teksture, ovaj sir se često peče.  120 g halloumi sira šaka svježeg bosiljka 1/4 hokkaido buče 1/2 paprike 1 mrkva Haloumi brzinski zgrilati na gril tavici. Tikvu bez kore i papriku narezanu na kockice speći u pećnici 15-ak minuta. Mrkvicu narezati na trakice pa staviti da s...