Jedite što više ribe: Filet bakalara s povrćem

bakalar

Iako smo mediteranska zemlja, Hrvatska ne samo da se ne može pohvaliti količinom ribe koju konzumiramo po glavi stanovnika, već se tom brojkom trebamo sramiti. 

Prema europskim podacima (u koje su uključene čak i zemlje koje nemaju izlaz na more), prosjek je 25,5 kg/po stanovniku godišnje. Primjerice, u Portugalu je taj broj 55,3 kg/godišnje i ta zemlja prednjači pred drugim europskim zemljama. 

Naš rezultat je ispod prosjeka čemu sigurno doprinose i jako visoke cijene ribe na našim tržnicama. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj se prosječno pojede 8-9kg ribe po glavi stanovnika GODIŠNJE!

S obzirom da smo zemlja koja je okrenuta moru i ribarstvu, ovaj je rezultat dodatno poražavajući. 

Ja pokušavam ribu jesti što češće. Najdraže mi je kad svježu ribu kupim na tržnici i isti dan je pripremim za obrok. No, ako ne ide tako, dobro dođe i zamrznuta riba. U tom slučaju je to najčešće bakalar čije filete kupim zamrznute pa ih ispečem u pećnici. Tako je bilo i nekidan...

  • 1 komad bakalara
  • 1 manji batat
  • 100 g prokulica
  • začini: sol, papar
  • limunov sok
  • maslinovo ulje

Pećnicu sam zagrijala na 180 stupnjeva pa začinjen bakalar stavila da se pokriven peče nekih 30 minuta. Za to vrijeme sam skuhala prokulice i batat. Pazite da vam se riba ne prepeče jer će biti presuha. 

Kad je riba gotova, izvadite je na tanjur, pored nje dodajte povrće, prelijte s malo ulja, a ribu još i limunovim sokom.

Znam da nije primjereno za blog na fitness portalu, ali uz ovaj obrok jako dobro paše malo finog bijelog vina. 

Uživajte!

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Superjednostavna mesna štruca x 4
    Mesna štruca je obrok koji mnogi jako vole jesti, ali tek rijetki vole pripremati. Iako, priprema mesne štruce je zapravo vrlo jednostavna i ne zahtijeva niti neku posebnu tehniku niti vještinu. Donosimo vam recept za Darkovu mesnu štrucu: Sastojci: 630 g mljevenog mesa 70 g zobenih pahuljica, sitniji tip 135 g luka 250 ml pasirane rajčice 100 g mrkve 10 g svježeg peršina 2 jaja Sol papar Postupak: U duboku posudu stavite mljeveno meso. Preko njega dodajte mrkvu i luk narez...
  • Proteinski zeleni quiche x 5
    Darko nas je još jedanput uspio oduševiti. Ovaj put je to uspio izvrsnim proteinskim obrokom bez komadića mesa. Pred nama je zeleni quiche po njegovoj recepturi: Sastojci: Za tijesto: 250 g brašna 1 prašak za pecivo 125 g maslaca 125 g posnog sira 1 žumanjak Sol, po želji Nadjev: 125 g poriluka 200 g špinata 200 g posnog sira 200 g kiselog vrhnja Kukuruz 2 jaja 100 ml mlijeka 2 cherry rajčice Začini, po želji Postupak: Prvo je potrebno pripremiti tijesto. Kroz ...
  • Proteinska salata s grahom x 8
    Vratila sam se sinoć s puta. Bila sam 8 dana u Portugalu i ušla sam sinoć u stan nešto nakon 20 sati. Kao i uvijek, prije puta sam ispraznila fridž od sve hrane koja bi se, dok me nema, mogla pokvariti. Prevedeno: jučer me dočekao fridž u kojem nema ništa osim par limenki... Dakle, takav mi je bio i ručak. Jedino što sam povrće morala kupiti jutros.  1 tuna u salamuri 1/2 limenke graha 3-4 cherry rajčice komad korijena celera sol, papar maslinovo ulje Tunu sam dobro procijedila, gr...
  • Integralne kiflice s bučom x 8
    Ako vam ponestane ideja za recept, uvijek možete nazvati mamu i pitati je neku ideju. Ako se vaša mama ničega u tom trenu zanimljivoga ne može sjetiti, nazovite mamu svoje prijateljice. Dakle, ako imate dvije mame na raspolaganju, nema nikakve šanse da nećete dobiti neki recept.  Danas je stvar spasila Tajanina mama. Moja se nije uopće javila na mobitel. Tijesto: 500 g bundeve 70 g integralnog brašna 1 kvasac 1 jaje 2 žlice stevije (može i manje) 2 dcl kokosovog mlijeka 1 prašak za ...