Jedite što više ribe: Filet bakalara s povrćem

bakalar

Iako smo mediteranska zemlja, Hrvatska ne samo da se ne može pohvaliti količinom ribe koju konzumiramo po glavi stanovnika, već se tom brojkom trebamo sramiti. 

Prema europskim podacima (u koje su uključene čak i zemlje koje nemaju izlaz na more), prosjek je 25,5 kg/po stanovniku godišnje. Primjerice, u Portugalu je taj broj 55,3 kg/godišnje i ta zemlja prednjači pred drugim europskim zemljama. 

Naš rezultat je ispod prosjeka čemu sigurno doprinose i jako visoke cijene ribe na našim tržnicama. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj se prosječno pojede 8-9kg ribe po glavi stanovnika GODIŠNJE!

S obzirom da smo zemlja koja je okrenuta moru i ribarstvu, ovaj je rezultat dodatno poražavajući. 

Ja pokušavam ribu jesti što češće. Najdraže mi je kad svježu ribu kupim na tržnici i isti dan je pripremim za obrok. No, ako ne ide tako, dobro dođe i zamrznuta riba. U tom slučaju je to najčešće bakalar čije filete kupim zamrznute pa ih ispečem u pećnici. Tako je bilo i nekidan...

  • 1 komad bakalara
  • 1 manji batat
  • 100 g prokulica
  • začini: sol, papar
  • limunov sok
  • maslinovo ulje

Pećnicu sam zagrijala na 180 stupnjeva pa začinjen bakalar stavila da se pokriven peče nekih 30 minuta. Za to vrijeme sam skuhala prokulice i batat. Pazite da vam se riba ne prepeče jer će biti presuha. 

Kad je riba gotova, izvadite je na tanjur, pored nje dodajte povrće, prelijte s malo ulja, a ribu još i limunovim sokom.

Znam da nije primjereno za blog na fitness portalu, ali uz ovaj obrok jako dobro paše malo finog bijelog vina. 

Uživajte!

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Tapenada na patlidžanu x 10
    Večera. Jednostavna i sočna. Skoro pa sam napisala haiku od ove divote s kojom sam se počastila pred spavanje.  Dijelim, malo se potrudite oko tapenade i uživajte: Sastojci: 1 patlidžan Malo maslinovog ulja Za tapenadu: 100 g zelenih otkoštenih maslina 100 g crnih otkoštenih maslina 30 g sušenih rajčica 1 žličica kapara 1 slani inćun 1 žlica iscijeđenog limunovog soka 1 češanj češnjaka 1 žlica na sitno nasjeckanog svježeg ružmarina i majčine dušice 1 žlica maslinovog ulja ...
  • Moj uobičajeni ručak kad sam na dijeti x 9
    Od nove godine do danas sam skinula 6 kg. Malo sam stisnula s prehranom i uozbiljila se oko sadržaja svojih obroka, ali i količine i rezultati su tu. Isprobala sam više vrsta prehrane i moj organizam najbolje reagira na cikliranje ugljikohidratima, pa tako i radi. U danima kad treniram u jednom obroku imam ugljikohidrate čija se količina razlikuje po treninzima. U ostalim danima ne unosim ugljikohidrate. To mi je najbolji način za održati mišiće i izgubiti mast. U dane treninga, ugljikohidra...
  • Šarena salata s kvinojom i kukuruzom x 4
    Čim prođe Nova godina i siječanj, ja brojim dane do ljeta. Ma, ako ću biti iskrena, ja brojim dane do ljeta čim završi prethodno ljeto, no krajem prvoga mjeseca u godini i kroz veljaču polako krenem već umišljati da sve oko mene miriši na ljeto. „Ovo ljeto svaki vikend idemo na more. Osim godišnjeg, još i vikende idemo. I nosimo sup.“, dogovorile smo Latica i ja. I tako, kraj je veljače, ljeto samo što nije… A u skladu s tim, treba i hranu prilagoditi tome, pa sve češće na tanjuru budu neke ...
  • Divan ručak: Zapečeni punjeni batat x 5
    Ovo je ručak za 3 ili 4 osobe, ovisno kakve proždrljivce imate za stolom. Sastojaka je prilično, ali kad pogledate popis shvatit ćete da to sve već imate u kući. Dajte si malo vremena i pripremite super ručak. 4 batata (slatka krumpira) srednje veličine 1 žlica gheea ili maslaca 8 feta kuhane pancete ili šunke 1 paprika, narezana na kockice 1 zelena paprika, narezana na kockice 3 mlada luka, narezana na kolutove 2 češnja češnjaka 1 žličica crvene slatke paprike 1 žličica kima Sol,...