Iz pozicije vježbača: Kako odabrati dobrog osobnog trenera?

Puno je tekstova napisano, iz pozicije osobnog trenera, o iskustvima rada s klijentima, o prednostima angažiranja osobnog trenera i o dobrobitima koje takva vrsta treninga ima za pojedinca. No, vrlo rijetko se takvi tekstovi pišu iz pozicije samoga klijenta i onoga što on zapravo očekuje, od te suradnje s osobnim trenerom.

Kako odabrati?

Angažiranje osobnog trenera je velika odluka, i s aspekta financija, ali i s aspekta odluke da se krene sustavno i redoviti trenirati. Posebno se to odnosi na osobe koje ranije nisu vježbale. U moru osobnih trenera koji "ispadaju iz paštete" zaista je teško odabrati onoga za kojeg ćemo biti sigurni da će nam pomoći da ostvarimo svoje ciljeve. Stoga, dobro je postaviti određene kriterije prema kojima ćemo filtrirati ponudu i potom odabrati "pravoga ili pravu". Svakako se nemojte voditi s brojem lajkova na Facebooku pri tom izboru, ne samo zato što je vjerojatno većina tih lajkova kupljena, već i stoga što postoji niz relevantni(ji)h kriterija za ovaj važan odabir.

Krenite s iskustvom. Koliko dugo se osoba bavi ovim poslom? Koje formalno obrazovanje ima? Koliko klijenata ima? Možete li dobiti neke preporuke? Raspitajte se malo kod poznanika o osobnom treneru kojeg želite angažirati i čujte kakva su iskustva drugih vježbača. Potom, napravite neki uži izbor od par trenera koji zadovoljavaju vaše kriterije i kontaktirajte ih s upitima oko cijene, slobodnih termina i mogućnosti upoznavanja. Prva dva kriterija će također sigurno nešto suziti izbor pa će broj upoznavanja vjerojatno biti malen. Odite na prvi sastanak i razgovor kako biste stekli prvi dojam jer on zaista je - najvažniji!

osobni trener

Naime, jako je važno da vam osobni trener "sjedne" na prvom susretu. Naime, to je osoba s kojom ćete tjedno provoditi nekoliko sati, to je osoba koja će znati dosta intimnih podataka o vama, a i koja će vas vidjeti i u najboljim i u najgorim stanjima, od sreće, umora, pospanosti, gladi... To svakako želite podijeliti s nekim tko vam je karakterno prihvatljiv.

Na prvom sastanku razgovarajte o pitanjima koja su za vas jako važna: načinu treniranja, vrstama treninga koje trener provodi, dvorani u kojoj se treninzi rade, trajanju treninga, prehrani, mogućnosti realizacije vašeg cilja u razumnom vremenu. Dakle, ne možete očekivati sexy tijelo za 3 mjeseca ako sad imate 20 kilograma viška i niste se pokrenuli iz fotelje od 2006. godine.

Svakako, postavite i neke svoje kriterije i utvrdite pravila koja očekujete da trener poštuje. Među tim pravilima su primjerice nepreklapanja vaših termina s drugim vježbačima, zaštita vaše privatnosti i sl. kriteriji koji su vama važni. Također, nemojte nasjesti na foru da vam trener od 60 minuta treninga kaže da ćete: 30 minuta hodati na traci jer taj dio možete odraditi i bez njega, prije ili poslije vašeg treninga.

Pretpostavimo da je odluka pala i da ste izabrali svoga trenera? Što možete i trebate očekivati od te suradnje i odnosa?

1. Trener vam pomaže doći do cilja! Najveća odgovornost je i dalje na vama!

Dakle, trener je tu da vas usmjeri, da vam isplanira trening i (ako je stručan u tome) da vam sugerira kako da prehranu prilagodite svojem cilju, ali ne da vježba za vas. To je ipak i dalje vaš zadatak i vaša odgovornost. Stoga, na trening dolazite odmorni i dajte svoj maksimum da sve odradite kako vam je sugerirano. Ako ste odabrali kvalitetnog trenera i zaista slijedite njegove upute, nema sumnje da će rezultati dolaziti.

2. Nemojte očekivati čudesa, ako niste spremni napraviti čudesa!

Veliki rezultati su mogući, ali za njih je zaista potrebno puno predanog rada i, najčešće, promjena dosadašnjih navika. Dakle, na onom prvom sastanku s trenerom ste dogovorili realne ciljeve i način njihove realizacije. Trener s iskustvom jako dobro zna koje su mogućnosti napretka u određenom periodu vremena i, ako ste slijedili upute, nema razloga da se napredak ne događa. Ako napretka ipak nema, zapitajte se jeste li negdje kiksali.

3. Budite iskreni i prema sebi i prema treneru!

Prije svega, vaš poslovni odnos s trenerom mora biti utemeljen na povjerenju i iskrenosti. Vi imate povjerenje u trenerovo znanje, a pred njim ste iskreni po svim pitanjima koja se tiču treninga, prehrane, sna. Ako ste na neki način zgriješili, budite iskreni i to recite. I ne brinite, treneri čuju svašta od klijenata, pa vaših "5 krafni za doručak" neće biti "smak svijeta". Samo s iskrenim odnosom možete očekivati napredak, ali i dugotrajnu suradnju.

Kad se govori o povjerenju u trenera onda ono treba biti apsolutno. Dakle, morate biti sigurni da trener jako dobro zna zašto vam je nešto rekao i da je svaka njegova uputa malena puzzla u mozaiku vašeg cilja. Dakle, ne trebate preispitivati trenerove odluke i upute, jer ako to radite velika je mogućnost da ćete napraviti nešto "po svome", a to često završi u preskakanju treninga i 8 mousseova koji su "bili jako fini".

osobni trener

Umjesto zaključka

Srećom, tijekom svojeg 19-godišnjeg iskustva u gymu imala sam priliku raditi s nekoliko osobnih trenera i na temelju svojih iskustava sam pisala ovaj tekst. Zapamtite, činjenica da je netko osvojio XX medalja na natjecanjima u fitnessu nije dokaz da je dobar trener. Možda samo da je imao dobrog trenera, zar ne?

No, činjenica da netko ima ogromno znanje koje svakodnevno produbljuje i proširuje svakako je garancija uspjeha. Činjenica da netko ima visoko razvijenu emocionalnu inteligenciju i senzibilitet prema ljudima s kojima radi svakako je hvalevrijedna u poslu osobnog trenera. Činjenica da se uz nekog trenera osjećate potpuno sigurno jer vam je jasno da je vaš napredak u kontroliranim uvjetima i da je na vama samo da slijedite upute koje dobivate i nema straha da će konačni rezultat biti odličan također je preduvjet vrhunski obavljenog posla.

Takvog osobnog trenera želite. Onog koji će vam biti podrška, imati razumijevanja i biti prijatelj kada zagusti, ali i autoritet kad se opustite. Onog uz kojeg nakon realizacije jednog cilja, s osmjehom postavite novi - zahtjevniji i teži, ali ste sigurni da će rezultat biti vrhunski. Iznova i iznova.

Takvog vam trenera želim!

Hvala Vanja, što si upravo takva!

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
 • Mesne okruglice uz umak od posnog sira x 6
  Često u mesnici kupim mljeveno meso, ali uvijek tražim da mi neki moj odabrani komad mesa preda mnom ubace u onaj svoj apart i samelju. Tako nekako ipak imam kontrolu što jedem i da u mojim okruglicama nema i nekog mesa koje nisam željela.  S mljevenim mesom najčešće radim neke okruglice ili burgere: oni dobro podnose stajanje. napravim ih navečer ili ujutro i jedem taj dan za ručak, na poslu. Taj protek vremena od više sati zadrži ih sočnima, a čak ni podgrijavanje u mikrovalnoj im ne naštet...
 • Proteinske palačinke s malinama x 9
  Svoje doručke koji se sastoje od jaja ponekad malo transformiram. Umjesto omleta, jaja na oko ili neke treće inačic ove savršene namirnice, ponekad napravim palačinke. No, sastojci gotovo da ostanu nepromijenjeni pa zadržavam svoj trend početka dana s jajima.  Evo jedne ideje koju možete napraviti jednako brzo kao i običnu kajganu.  Sastojci (za 2 velike, tanke palačinke): 3 jaja 1 žlica chia sjemenki 1 žličica kakaa u prahu 1 žličica kokosovog brašna 1/2 žličice cimeta 1 žličica ghe...
 • Tapenada na patlidžanu x 11
  Večera. Jednostavna i sočna. Skoro pa sam napisala haiku od ove divote s kojom sam se počastila pred spavanje.  Dijelim, malo se potrudite oko tapenade i uživajte: Sastojci: 1 patlidžan Malo maslinovog ulja Za tapenadu: 100 g zelenih otkoštenih maslina 100 g crnih otkoštenih maslina 30 g sušenih rajčica 1 žličica kapara 1 slani inćun 1 žlica iscijeđenog limunovog soka 1 češanj češnjaka 1 žlica na sitno nasjeckanog svježeg ružmarina i majčine dušice 1 žlica maslinovog ulja ...
 • Moj uobičajeni ručak kad sam na dijeti x 9
  Od nove godine do danas sam skinula 6 kg. Malo sam stisnula s prehranom i uozbiljila se oko sadržaja svojih obroka, ali i količine i rezultati su tu. Isprobala sam više vrsta prehrane i moj organizam najbolje reagira na cikliranje ugljikohidratima, pa tako i radi. U danima kad treniram u jednom obroku imam ugljikohidrate čija se količina razlikuje po treninzima. U ostalim danima ne unosim ugljikohidrate. To mi je najbolji način za održati mišiće i izgubiti mast. U dane treninga, ugljikohidra...