Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Ghee - pročišćeni maslac bez laktoze koji miriši kao kokice :)

Pisala sam prije par dana jedan recept koji u sebi sadrži ghee, pa su me pitali što je to, kako se radi, gdje se kupuje... 

Ghee [gi] je pročišćeni maslac, odnosno maslac iz kojeg je termičkom obradom izbačeno sve ono što maslac čini upitnom namirnicom. Ghee se dobiva kuhanjem maslaca pri čemu iz njega isparava voda, a mliječne bjelančevine se skupljaju na vrhu i žlicom uklanjaju. Na taj način se dobije ghee koji ne sadrži mliječne bjelančevine ni mliječne šećere, pa ga mogu koristiti i osobe osjetljive na laktozu. 

Iako se ghee povezuje s istočnjačkim kulturama i načinima kuhanja, on postoji i u našoj kuhinji pod imenom - maslo. Iskreno, ja nisam pojma imala za to, ali moja baka jest. ;) 

Budući da dobro podnosi visoke temperature ghee je odličan za pečenje i pirjanje, a zbog načina pripreme i sastojaka ne morate ga držati u hladnjaku jer se ni na sobnoj temperaturi neće užegnuti. 

Ghee ima dosta intenzivan okus pa ga je dovoljno puno manje nego drugih masnoća. U jednoj žličici ghee maslaca ima 5 g masnoća od čega je 60% zasićenih i nešto manje od 8 mg kolesterola. 

Kako napraviti ghee?

Treba vam maslac, velika posuda, gaza i posuda u koju ćete kasnije istresti gotov ghee. I štednjak ;)

Maslac (ja kad radim ghee kupim 1 kg domaćeg maslaca) stavite u veći lonac i stavite na srednje visoku temperaturu dok se ne otopi. Kad se otopi temperaturu smanjite na minimum - tada se na površini počnu stvarati mjehurići i sve počne pucketati i intenzivno mirisati. 

Na toj laganoj temperaturi maslac kuhajte 45 minuta. U tom vremenu na vrhu se skuplja pjena koju žlicom skidajte i uklanjajte. Smjesu ne trebate miješati. Budući da se sve radi na laganoj vatri nema straha ni da će zagorjeti. 

Kad je ghee gotov on je potpuno proziran - tada znate da su se sve nečistoće makle iz njega, a miris će vas podsjetiti na pečene kokice ;) Tada će se na dnu skupiti sloj masnoće koji će početi poprimati smeđu boju (to je karamelizirana mliječna mast). Tada isključite štednjak i sve ostavite da se malo ohladi. 

Kad se sve malo ohladilo kroz gazu ghee procijedite u posudu u kojoj ćete ga držati. Ostatke s vrha i dna bacite u smeće. 

Kad se skruti ghee će imati žutu boju. 

Zašto ghee?

Ghee ima neko gotovo kraljevsko mjesto u ayurvedskoj medicini, pa ga se preporučuje za cijeli niz bolesti. Tome možemo vjerovati ili ne, ono zbog čega se meni sviđa ghee je aroma koju daje hrani, ta neka "domaća"... ne znam kako bih je drugačije nazvala.

A po ayurvedi je ghee lijek za sve: memoriju, inteligenciju, probavu, zglobove, vid, imunitet, vitalnost... No, otom-potom ;) 

Objavljeno 03.04.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija