Ovih dana odluka je pala na kozice!

Kozice su najčešća vrsta morskih plodova koji završavaju na našim stolovima.

Zanimljivo kod njih je to što su kozice niskokalorične, sadrže manje od 100 kcal na 100 g namirnice, a njihov nutritivni profil izuzetno je zanimljiv.

Naime, one uopće ne sadrže ugljikohidrate, dok gotovo 90% energetske vrijednosti dolazi od proteina, a ostatak od masti.

Stoga, evo jednog recepta koji bi vam se mogao dopasti ako ste ljubitelji kozica kao ja...

Sastojci

repovi kozica (očišćeni)
med
soja sos
usitnjeni luk
usitnjeni svježi đumbir
protisnuti češnjak
kokosovo ulje u spreju
malo vode
sok od limete (ili pola limuna)
malo sezamovih sjemenki


Priprema

U široj i dubljoj tavi zagrijte malo kokosovog ulja. Prethodno oprane, očišćene i osušene kozice (najbolje u papirnatnom ručniku) stavite na tavu.

Lagano ih pržite. Paralelno u manjoj tavici kratko popržite luk. Potom mu dodajte đumbir i promiješajte. Nakon toga ubacite i češnjak. Sve to skupa pržite oko minutu, miješajući.

U zasebnoj posudici pomiješajte soja sos i med pa prelijte preko smjese luka, đumbira i češnjaka te sve lagano pomiješajte. Umak dodatno prelijte i s nekoliko žlica vode pa onda cijelu smjesu pridružite  kozicama u drugo tavi.

Ostavite sve skupa na laganoj vatri još 5 minuta uz nježno miješanje.

Po kozicama na tanjuru lagano pošpricajte sok od limete ili limuna (on uvijek da posebnu aromu jelu) i pospite ih sezamovim sjemenkama.

Poslužite toplo uz kakvu osvježavajuću salatu za raniju i konkretniju večeru. U mom slučaju se ovo dogodilo onaj dan kada sam "slabije" ručala. 

Ovo jelo je nadasve ukusno, aromatično i jednostavno za pripremu (ako zanemarite dio s čišćenjem kozica). 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od Sienna:
  • Jutarnji napitak koji će vas dugo držati sitima x 3
    Po jutru se dan poznaje, vjerujem da ste to puno puta čuli. Ako držite do doručka i ne preskačete ga, velike pohvale. No, isto tako znam da vam se sigurno, kao ni meni, ne da smišljati svako jutro što pojesti i čime se na zdrav način zasititi, kako ne biste na poslu već oko 10 počeli razmišljati kad će više taj ručak. Pa, ovaj smoothie je super okidač za jutro ako se dugo želite osjećati sitima, znati da ste pritom za svoje tijelo napravili nešto konkretno i dobro, a i ono najvažnije, jako j...
  • Grilane tikvice s feta sirom za večeru? Može uvijek x 4
    Ovaj obrok s pripremom ne može biti jednostavniji. Potrebno vam je tek nekoliko namirnica i sastojaka kako biste dobili sjajnu večeru. Sama ideja se rodila kad mi je hladnjak ponudio zaostale tikvice i feta sir koji nikako da se potroši, a mentu sam slučajno eto imala. Google je po tom pitanju rekao svoje sugestije i tako smo mi doma dobili jednu pristojnu, ukusnu večeru koju ćemo svakako ubrzo ponoviti.  Sastojci 2-3 tikvice 4 žlica maslinovog ulja 2 žlice limunovog soka 1/2 žličice origa...
  • Chia puding u neodoljivoj Raffaello verziji x 3
    Ako volite Raffaello onda ćete sigurno obožavati i ove izdanje chia pudinga koji dolazi upravo u tom okusu. Ja ga volim doručkovati, ali je fora u tome da ga zapravo pripremite večer prije, a ujutro samo nadogradite. Posebno ga volim pojesti ponedjeljkom jer mi dođe kao neki booster za početak radnog tjedna. Možda će i vama pasati... Sastojci za puding4 žličice chia sjemenki1/2 šalice mlijeka od kokosa2 žličice kokosovih mrvica1 žličica javorovog sirupa dodacijogurt od kokosasvježe borovn...
  • Najkremastiji špinat kao prilog vašim omiljenim jelima x 3
    Špinat i jaje, meni su asocijacija na vrtić i općenito period kad sam bila klinka. Jedno je to od onih jela koje ste tada ili zavoljeli pa ga pripremate i dan danas ili nikad niste. No, ako ste u prvoj skupini kao i ja, onda vam se upravo taj obrok često nađe na meniju. Zar ne? Znam da se špinat može pripremati na puno, vrlo sličnih načina, ali s obzirom na to da sam nedavno otkrila jednu njegovu vrlo kremastu verziju, odlučila sam je podijeliti i ovdje s vama. Nije sad to neka revolucionar...