Ukusno i zdravo: Pašteta od pilećih jetrica
Prehrana

Ukusno i zdravo: Pašteta od pilećih jetrica

Životinjske iznutrice prema svojoj nutritivnoj vrijednosti i sastavu dostojne su svakog jelovnika, posebno ako se u obzir uzme njihova prihvatljiva cijena. Odlikuje ih visoki sadržaj vitamina B-skupine, a u kombinaciji s različitim začinima mogu biti izvanredan obrok.

Već na spomen riječi iznutrica, mnogi će odmahnuti rukom i napraviti izraz gađenja. Ti dijelovi životinje rjeđe su dio kulinarskih jelovnika iako se njihov okus može znatno unaprijediti dodavanjem začina i u kombinaciji s drugim okusima.

Pašteta od pilećih jetrica

Pileća jetra, primjerice, mogu biti slastan obrok kojeg će neki smatrati čak i neodoljivim. Ova se vrsta mesa odlikuje visokim sadržajem vitamina B-skupine, posebno vitamina B12 koji se stvara isključivo i životinjskoj stanici. Bogata je mineralima željezom i cinkom, te je izvrsni izvor proteina.

Sastojci:

  • 500 gr pilećih jetrica
  • 2 manja luka
  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • 2 krastavca
  • malo zelenog papra
  • 1 peperoncino ili chili praha
  • malo majoneze
  • malo senfa
  • malo konjaka

Priprema:

Na maslinovu ulju i maslacu sparite sitno isjeckani luk. Dodajte nasjeckanu pileću jetricu (pazite da očistite jetricu od žilica).

Pašteta od pilećih jetrica

Dinstajte desetak minuta dodajući malo soli, usitnjeni peperoncino i pet, šest zrna zelenog papra, dok sva tekućina ne ispari.

Ohladite pa štapnim mikserom usitnite smjesu od pilećih dinstanih jetrica, 2 tvrdo kuhana jaja, 2 krastavca, majoneze i senfa, a po želji dodajte i jedan češanj češnjaka i peršina. Možda će pašteta biti pregusta pa je razrijedite sa malo konjaka, a može i žlica vode. Po vrhu pospite sa još kojim zrnom zelenog papra, ugrijte kruh i uživajte.

Pašteta od pilećih jetrica

U slast!

Ostale recepte gastrodive pogledajte ovdje.

Izvor: gastrodiva.bloger.hr

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Pripremite: pašteta od tune x 38
    Tuna je plava riba, iznimno nutritivno bogata, stoga je liječnici i nutricionisti preporučaju za održavanje dobre krvne slike, ali i za prevenciju bolesti srca i krvnih žila i moždanih udara. Kada vam...
  • Kušajte španjolski specijalitet - Paellu! x 2
    Možda ćete reći kad pročitate sastojke da je to rižot, ali zbog šafrana u sebi i zbog miješanja mesnih i ribljih sastojaka, ovo je recept za paellu, nacionalno jelo Španjolaca, koje je nastalo kao i v...
  • Pripremite punjene srdele! x 2
    Sam način pripreme nije kompliciran, najteže je ribu očistiti i onda izvaditi kost pa od njih napraviti šnicle. Kad to uradite, sve drugo je čista zezancija. Recept nije ni skup, a možete kompletnu pr...
Na forumu ima 32 komentara na ovu temu
Forum
hallooo gymgirl :) Namjera mog komentara je ispraviti činjenicu da se u 99% slučajeva krivo pretpostavlja da samo UH povećavaju inzulin, a ne usporedba svih ostalih nutritivnih vrijednosti makronutrijenata, samo o tome sam pisao.Od onog što sam ovdje pročitao(možda i loše vidim) spominje se inzulin uglavnom samo zbog UH, pa pokušavam ispraviti krivo uvjerenje. I takva sekrecija inzulina je kod mladih, zdravih ljudi, ne znam za ostale skupine, a sigurno nije ista. Ostalo, inzulin-glukagon, kao i UH u prehrani(bez tzv skupine šećera i voća), su priča za nekoliko knjiga. Za koju populaciju, od viška težine, navika kretanja, životne dobi, zdravstvenog stanja, genetike, itd. Ne postoji jednoznačan stav, sve je slučaj za sebe, pa se ne usuđujem(niti znam) na tako široku temu diskutirati, i ne mislim na žderanje nego optimalnu količinu kalorija. Od 35-40g nadalje, mali postotak ljudi je danas zdravo, a ima i ljudi za koje je zdravstvena preporuka bar 70% UH od dnevnih kalorija, nešto proteina, bez sirovog voća i povrća -- ovo je samo primjer za krajnosti protiv tzv općenite "uravnotežene prehrane" ( ma što to bilo i za koga uravnotežena i za koga zdrava). Naravno da sam svjestan, da ni na jednom fitness portalu na svijetu nije cilj razglabati krajnosti, ali mislim da treba odstraniti i zablude koje nemaju veze sa znanosti i realnim životom. I GrannySmith je iz dobre namjere za pomoć smajlici spomenula glikogen u jetri 2.6g na 100, nadam se da i ja njoj pomažem sa ovim natpisom da se malo drugačije gleda što sve uzročuje sekreciju inzulina. Prekidam dalje, idem na put.
iver
20.06.12. u 09:59
line
Naravno da se inzulin luči i kod druge hrane ali to nije bila tema mog odgovora , ......Smajlica je rekla da joj podivlja inz nakon jetrica, na sto sam samo rekao da ne verujem da je istina i da kako to može znati ukoliko nije mjerila šećer u krvi nakon jela, jer znam da nije mjerila Wink.
A i svakako nije isto jeo ti UH ili proteine u smislu inzulinskog "spike-a" nakon jela..............
Evo da potkrijepim ovo : http://nutritiondata.self.com/facts/beef-products/3469/2
Dakle jako nizak GL kod jetrica

The Phoenix
20.06.12. u 10:50
line



[QUOTE=iver] Namjera mog komentara je ispraviti činjenicu da se u 99% slučajeva krivo pretpostavlja da samo UH povećavaju inzulin, a ne usporedba svih ostalih nutritivnih vrijednosti makronutrijenata, samo o tome sam pisao.Od onog što sam ovdje pročitao(možda i loše vidim) spominje se inzulin uglavnom samo zbog UH, pa pokušavam ispraviti krivo uvjerenje.[/QUOTE]


Tako je, i to smo ispravili, i sve bi štimalo da si samo to napisao. Jednu usporedbu koja meni nije štimala si naveo tu dolje u boldanom pa sam ja zato napisala ovo svoje Wink


[QUOTE=iver]Usporedjen utjecaj izokalorijske količine raznih namirnica energetske vrijednosti 1000kJ tj oko 239kcal, i postprandijalno mjereno lučenje inzulina. Evo nekih rezultata: bijela tjestenina 4456 pmol*min/L, smedja riža 6240, poširana jaja 4744, nemasna govedina 7910(beefsteak). Zanimljivo usporediti sekreciju inzulina nakon beefsteaka(nema ugljikohidrata) sa npr bijelom tjesteninon koja sadrži puno ugljikohidrata, je li? [/QUOTE]


Ovdje nije stvar u usporedbi nutritivnih vrijednosti makronutrijenata kako kažeš nego u usporedbi djelovanja tih različitih makronutrijenata na sekreciju hormona. A i ako već uzimamo u obzir sve razlike medju ljudima i njihovim životnim navikama, onda što se i ovdje ima usporedjivati Smile   Neće ni sama tjestenina kod svakog uzrokovati isto lučenje inzulina. Znamo svi za sretnike koji mogu gutati UH-a koliko god žele, a da ostvare minimalni inzulinski odgovor. A znamo i one kojima inzulin podivlja samo kad pomisle na tanjur tjestenine :) Uostalom, ovo su krajnosti, većina je negdje izmedju. A i ovo je vjerojatno testirano sa čistom hranom, čistom tjesteninom, možda i natašte - a to nitko ne radi. Zato sam i napisala - govorim o realnom svijetu, realnim obrocima, ne o testovima. Jedno je pojesti tanjur same tjestenine, drugo tjesteninu sa tunom npr. I to će bez obzira na razlike medju ljudima i bez obzira na to što je svaki čovjek za sebe jedan cjeloviti kompleksni sustav i teško je reći što će kod koga biti od koristi, a što će štetiti, uvijek bit tako zbog različitog utjecaja hrane na hormone, a svi imamo hormone, ne.....nekome će reakcije bit više, nekome manje, ovo ono ali ako znamo koja hrana provocira koje hormone u većoj mjeri, nije teško skužit razliku izmedju tjestenine i komada mesa.





Gym_girl2012-06-22 14:59:04
Gym_girl
22.06.12. u 12:07
line
A još malo pa će te počet brojat atome,nismo svi isti ali najjači adrenalinski odgovor imamo kad legne plaća na račun.
Igor
22.06.12. u 19:38
line
Bilo bi još bolje da sam pisao o insulinu i whey proteinu :) Da smo svi u detaljima jedinke za sebe, očito je po napisima da sam isto pobornik tog stava, jer i sam spadam u recimo 1/2.000.000, pa za različite reakcije nema potrebe gubiti riječi. Za ispitivanje, uvjeren sam da i sama znaš jako dobro zašto se inicijalna testiranja rade na tašte, sa jednostavnim sastavom namirnica, pa i vadjenje krvi, te ćemo izbjeći dodatne teme za dugo toplo ljeto. No nakon inicijalnih testiranja su radjena i sa 25g prot + 125g uglj.hidr te 25g uglj.hidr. i 125g.prot, ali su rezultati dati u dijagramu sa slabijom grafikom, pa sam htio isključiti grešku očitanja i nisam naveo. Ne zna se doduše koliko je bilo papra, soli, češnjaka :) Tema inzulina, ili kako za koga i zbog čega, je zaista prekomplicirana, i ostaje za neka druga vremena, jer od razmišljanja mi je još toplije :) Mada će se i činjenice toliko zakomplicirati, a zbilja nemam toliko vremena pisati, pa pozdrav i ljepo leto svima
iver
22.06.12. u 21:47
line
Igore, ni tu nismo svi isti :) ali bez novih tema u vrućini :)
iver
22.06.12. u 21:50
line

[QUOTE=iver]Igore, ni tu nismo svi isti :) ali bez novih tema u vrućini :)[/QUOTE]

Volim vrućinu.Svi smo mi isti samo neki su istiji od ostalih.

Igor
23.06.12. u 02:11
line
gymgirl, sad je mir oko mene(2 ujutro), bit ću ozbiljan :), pa ću objasniti zašto bježim od dubljeg ulaska u inzulin, glukagon, glukoneogeneze, lipolize, lipogeneze, itd... Kao što sam već prije rekao, nisam stručnjak. Ali me osobno jako zanima, i tjedno, skoro dnevno, čitam nešto o tome. A sport, fiziologija, sportska prehrana, mi je u krvi nakon xx godina. No, čak i ono što piše u najnovojim knjigama(2011, 2012) o naprednoj sportskoj prehrani i fiziologiji sporta, a imam skoro sve što vrijedi u svijetu na par jezika(manijak), nije isto što piše u najnovijoj medicinskoj literaturi. S obzirom da je ovo prije svega sportski portal, nema smisla da pretjerujem i opterećujem bilo koga sa medicinskim mišljenjima i istraživanjima, a da se držim samo činjenica iz i vrhunske sportske literature, smatram da bi bio jednostran i pomalo površan pogled na situaciju iz ovog područja, jer sport i zdravlje, tu se vjerojatno možemo složiti, nije isto, bez obzira na čvrste veze medju njima. Pa ćemo ostati na različitim pogledima, dvije paralele koje će tek negdje u beskonašnosti imati dodirnu točku, a to bi bilo "tupljenje" sa moje strane i popriličan gubitak vremena. Stoga ću samo povremeno nabacivati neke stvari koje se tiču i fitness svijeta, pa hvala na čitanju i pozdrav :(
iver
23.06.12. u 02:45
line
iver, najlakše je reći "znam puno ali neću vas daviti time" Big smile, bah, tako svi možemo pisat LOL Ne znam zašto misliš da imamo toliko različite poglede, ja uopće to ne smatram jer se sa većinom toga ako ne i svim što si napisao, kako tu tako i na blogu, zapravo slažem. Ovo je bio samo mali osvrt na ovaj primjer kojeg si naveo jer neki ljudi koji sve površno gledaju to shvate ovako: "aha, ako je tako, onda ću radje pojest tjesteninu". Jel kužiš o čemu ja pričam? Ne znam uopće di se mi toliko razilazimo Big smile Ovo nije portal samo za sportaše, ovo je portal za sve koji žele promijeniti svoje životne navike i živjeti zdravo. Pa vidiš i sam? Čemu onda spominjanje sportske fiziologije i ostalog. Ovo što sam ja napisala je bila najjednostavnija stvar, bez kompliciranja. Čista razlika izmedju čisto ugljikohidratnog jela i proteinskog jer bem mu miša ne mogu djelovati isto. Samo to, nisam htjela dalje ulazit u komplikacije. A ti toliko naglašavaš to tvoje znanje i sve to što znaš ali ti se neda, prevruće je, gubiš vrijeme itd..što me samo dovodi do toga da u biti samo želiš pokazat koliko si načitan i tu prekinuti priču. Meni nikad nije prevruće za rasprave, ako će se iz toga izrodit nešto konkretno (koliko se to može u ovim temama baš zato što je sve to toliko kompleksno). Ali koliko god bilo kompleksno ima i jednostavnih stvari koje se odnose na većinu ljudi, kad bi toliko komplicirali oko toga i tražili jedan, najbolji način po knjigama di bi došli, nitko nebi ništa ni napravio od sebe Tongue
Gym_girl
23.06.12. u 07:33
line
Pomno pratim vašu raspravu već duže vrijeme i moram priznati da mi nije jasno kako dvoje ljudi koji zapravo imaju toliko slične stavove oko prehrane i fitnessa mogu toliko dugo uvjeravati jedno drugog da su u krivu LOL 
ali neka, samo nastavite tako, puno se da naučiti iz vaših prepirki ;)
BuciBoo
24.06.12. u 00:35
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 18.06.2012
Piše:
Gastrodiva