Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Ovisnost o vježbanju....?

Jel vam se ikada dogodilo da vam nakon svakodnevnog vježbanja dođe do zasićenja i sami sebi kažete "E, sad neću vježbati par dana!", a onda već nakon 3 dana postajete nervozni, ljuti pa čak i depresivni? Upravo to me je nagnalo na pitanje "Možemo li postati ovisni o vježbanju?".

Tako sam ja posjela svog doktora (sveznalicu) da mi malo pojasni što se u  našem ogranizmu dešava prilikom vježbanja, onako stručno, kroz kemiju i ostala u čudu od nekih činjenica... Naime, čovjek nikada nije uspio umjetnim putem stvoriti ništa jače od onoga što naše tijelo samo proizvodi - Endorfin (ENDOgeni moRFIN) koji je, kako kaže moj doktor, čak 17 puta jači od morfija (negdje piše i 200 i 1000!).

Dokazano je da se čak 2/3 heroinskih ovisnika u mladosti bavilo nekom redovnom aktivnošću, sportom i da ih je, prilikom prvih uzimanja, heroin upravo podsjetio na taj osjećaj euforije koju su osjetili ranije zbog otpuštanja endorfina. Naime, i endorfini i morfij se vežu na iste receptore.... :/

Ljetos sam o ovoj temi pričala s jednom slovenkom koja mi je rekla da u Slo postoji centar za liječenje svih oblika ovisnosti - trčanjem! Ovisnici kreću s 3 km dnevno da bi, svakodnevno povećavajući, na kraju trčali 42 km - tada su izliječeni svoje ovisnosti, ali zapravo postaju ovisni o svakodnevnom trčanju. Ovdje se zapravo radi da se razvijanjem druge ovisnosti liječi primarna (kao kad heroinske ovisnike navuku na metadone, sintetički heroin, da bi ih "skinuli" s heroina).

Možda i jesmo ovisnici, ali onda bolje o sportu nego o heroinu! ;)

ŽIVIO RUNNERS HIGH!!!!

Objavljeno 31.08.2011.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji8komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji8komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija