Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Testiranje snage - sve ili ništa!

Dok ne dođu bolja vremena za organizaciju opisa loših i dobrih vježbi, osvrnut ću se na do sad učinjeno u ovome tjednu iza završenog full body ciklusa - tjednu testiranja maksimalnih težina, odnosno 1 pokušaja dizanja maksimalne kilaže.

Vodeći se time da pri korištenju maksimalnih kilaža koje stvaraju orgomno opterećenje kako na mišićni, tako i na živčani sustav rasporedio sam trening u teretani na 5 puta (za razliku od dosadašnja 3) što bi u praksi izgledalo ovako:
1. trening - leđa
2. trening - prsa
3. trening - ruke
odmor
4. trening - noge
5. trening - ramena-trapez
odmor

Uz svaki trening ubacujem rad na podlaktici, trbuhu i listovima (ovisno o tome što sam raspoložen vježbati - nikada ne treba forsirati) budući da su to male skupine i njihova dodatna stimulacija je sasvim dovoljna na kraju treninga budući da pretežito sudjeluju pri gotovo svakoj složenijoj vježbi.

Kardio je slijedio odmah iza treninga, ili varijacija HIIT-a ili nešto duži lagani kardio (primjerice, kod full bodya nisam bio u stanju uopće i pomišljati na kardio iza treninga a razloge tome nalazim u relativno malom broju ponavljanja koje unatoč velikoj kilaži ne dovodi do općeg zamora)

Do sad su odrađena prva 3 treninga i mogu reći da sam više nego zadovoljan postignutim što se tiče kilaža :D u nekim vježbama sam se poprilično ugodno iznenadio. Ovdje se ide na sve ili ništa! Nema hoću, neću - ili ćeš podići maksimalnu kilažu ili nećeš. Strah postoji, opravdano - ali ako sam sebe uvjeriš da to možeš, moći će i tijelo.

Jednu stvar treba zapamtiti kod treninga - mozak prvi popusti, zatim tek tijelo . Tvoj mozak se boji, ne želi se bezveze opterećivati kilažom i takvim treningom jer je to aktivnost za koju on nije predviđen - osim u slučaju opasnosti po život; a upravo takvu situaciju si trebaš predstaviti u glavi i siguran sam da ćeš podići ono što si naumio.

Sada sam konačno trenirao kao 90% ekipe moje teretane a vjerujem i vaše - trpaj što više, diži što više, nema veze što ti na benchu radi cijelo tijelo ili pri koncentracijskom pregibu bučicom osjetiš da ti rade leđa - nije bitno! Bitno je da se šipka savije a ti da napumpaš svoj ego :)

No šalu na stranu, čak i pri velikim kilažama ostao sam pri maksimalno mogućoj pravilnoj formi izvođenja vježbe - nisam stavio npr. 150kg na benč pa se cijeli iskrivio dok nisam spustio šipku pol metra iznad prsa :D

Trening se uglavnom bazira na dužim pauzama, većem broju serija, sa 5, 3 i minimalno 1 ponavljanjem (iako je u mom slučaju to bilo 2 - jer čak i kad sam napravio 1RM, u trenutku poželim napraviti još jedno ponavljanje i samim time si postaviti novu granicu maksimuma), postupno dodavajući kilažu.

A sada dojmovi:
- ubrzan metabolizam (npr. jedem nenormalno puno, čak bude i junkova, sve i svašta a u ogledalu si izgledam super s obzirom na to kakvo je stanje bilo hehe)
-povremeno sitno krvarenje iz nosa tokom dana ( ne na treningu) - povišen tlak zbog takvog opterećenja ali neka, osjećaj je predobar heh
-smanjene upale, ali je zato pump odličan, fizički sve dobro izgleda - djeluje čvrsto
-povećan libido :D agresivnost, općenito osjećaj za treniranjem
-ludi snovi heh

No bilo je i lošijih iskustava:
-vjerojatno zbog pretjerivanja sa mrtvim dizanjem, natečeno desno koljeno koje je splasnulo već sljedećeg dana i sada je sve ok.

Sutra slijedi jutarnji kardio, lagani odmor tokom ostatka dana, a nakon toga dana nova 2 treninga.

Sve u svemu, jako sam zadovoljan, ide bolje nego je predviđeno, savladavanje takvih kilaža sigurno predstavlja užitak i kratkoročno nabilda ego i daje motivacije za dalje. No samo kratkoročno - rutinsko izvođenje ovakvih treninga pozivnica je za pretreniranost. Nitko ne kaže da ovakve treninge treba izbjegavati, jer aktiviraju gotovo sva mišićna vlakna potrebna za savladavanje takvog tereta koji vas na neki način i ugrožava, ugrožava vaš život - i tijelo svom snagom se želi oduprijeti tome na način da aktivira cijeli organizam, što je moguće više mišića i sva dostupna mišićna vlakna. Takvim treninzima mišići dobiju punoću, tvrdoću i strijacije (uvjerio sam se ovaj tjedan u to), no ipak - s vremena na vrijeme odraditi takvo što, sigurno ne svaki tjedan.

Toliko od mene zasada, ako postoji nekakva tema koju bi htjeli da posebno obradim slobodno ostavite komentar!

That`s it, hammer you on! :)

Objavljeno 18.03.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji3komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji3komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija