Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

5 vježbi za trbuh za one koji mrze klasične trbušnjake

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Svima nam ponekad treba motivacije za trening, ulaganje dodatne energije u odrađivanje onoga što bi najradije taj trenutak izbjegli. No, to su uglavnom kratki bljeskovi bezvoljnosti, koji se najčešće lako prebrode na različite poticajne načine. A što kad nam se neke vježbe baš nikako i nikada ne da raditi, a svjesni smo da bez toga ne možemo u korak sa svojim ciljevima?

Vježbe za trbušne mišiće česti su kamen spoticanja, čak i za one okorjele vježbače. Mnogi priznaju da im je dosadno raditi vježbe za trbuh ležeći na prostirki, te to odrađuju automatski i pod prisilom savjesti.

Sreća, danas već postoje brojne alternative starim, klasičnim načinima vježbanja na podu, te je u tom moru mogućnosti sve lakše pronaći nešto što će nas zainteresirati dovoljno da s užitkom odradimo trening i još bitnije - da ga ponovimo.

Dakle, ako se još mučite napinjući trbuh u ležem položaju sanjareći o nekim sasvim drugim mjestima na kojima biste bili, probudite se i ustanite! U nastavku vas upoznajemo s pet stajaćih vježbi za cijeli trup koje vam nude priliku da nekad dosadni trening odradite na sasvim novi način.

Vježbice koje slijede bolje su od standardnih vježbi za trbuh s obzirom na to da, između ostalih prednosti, omogućavaju bolji opseg pokreta te bolji angažman trupa zbog povećane potrebe za stabilizacijom. Ne smijemo zaboraviti ni bitnu činjenicu da se prilikom njihova izvođenja aktivira cijelo tijelo te je posljedično tome i potrošnja energije veća. Ipak, prije nego krenete s takvim treningom bitno je ne zaboraviti na pravilno držanje te tijelo držati aktivnim kroz cijeli pokret.  

Spremni? Svaki od ovih pokreta radite 30 sekundi, sa 30 sekundi pauze. Cijeli krug ponovite 4 puta. Ako ste početnici, fokusirajte se na usavršavanje novih pokreta kroz odrađivanje jedne vježbe po danu, 3 seta po 15 ponavljanja.

1. Podizanje nogu iz visećeg položaja

podizanje nogu

Viseći s vratila ili nekog drugog čvrstog položaja, ruke postavite malo šire od širine ramena. Stabilizirajući gornji dio tijela podignite skupljene i ispružene noge prema gore, što više možete. Prilikom vraćanja u početni položaj fokusirajte se na aktivaciju cijelog trupa. Odradite koliko možete ponavljanja u predviđenom vremenu.

2. Skok sa savijenim koljenima

skok

Stanite s nogama u širini kukova, te ruku ravno ispruženih ispred tijela. Lagano savinite koljena i skočite, aktivirajući trup kako biste koljena primakli prsima. Na pod se dočekajte savijenih koljena da biste ublažili udarac. Noge izravnajte i ponovite koliko god puta možete u 30 sekundi.

3. Woodchoper (drvosječa) medicinkom

medicinka

Vježbu izvedite na način da se iz stajaćeg stava, s nogama u širini kukova te medicinkom u ispruženim rukama iznad glave lagano savinete u struku kako biste dosegli tlo. Isto ponovite na drugu stranu, ne zaboravljajući na aktivaciju trupa.

4. Windmill (Vjetrenjača)

Vjetrenjača je odlična vježba za cijelo tijelo sa snažnom koncentracijom na bočne trbušne mišiće i donja leđa. Iz stajaćeg položaja i široko razmaknutih nogu, ispružite ruke i savijajte se u stranu, dok dlanom ne dostignete tlo sa suprotne strane. Ovo je pokret koji traži savršenu formu. Dobro je početi bez težine kako biste se naučili pravilno pregibati u stranu, bez savijanja naprijed, a kasnije se mogu iskoristiti utezi ili girja za dodatno opterećenje.

5. Stajaći ukriženi pregib trupa

bocni trbuh

Ova vježba nalik je vožnji bicikla u ležećem položaju, sa fokusom na bočne trbušne mišiće. Počnite sa nogama u širini ramena, rukama iza glave, savijenih laktova sa strane. Desno koljeno primaknite prema gore, preko tijelo rotirajući se iz torta te primičući lijevo rame desnom kuku. Stisnite bočne mišiće. Kako biste zbilja izvukli što više od ove vježbe, radite je polako i koncentrirajte se na primicanje ramena kukovima, radije nego laktova koljenima što će utjecati na rotaciju iz torza te adekvatno angažirati trup.

Objavljeno 16.03.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!