VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Vodič za kupovinu sprave za zgibove

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Odlučili ste kupiti nešto nove opreme za kućnu teretanu, ili možda tek krećete s opremanjem? Sprava za zgibove jedna je od esencijalnih komada opreme koju svakako trebate imati. 

Imate otprilike ideju što sprava za zgibove je i kako izgleda, no dolaskom u trgovinu ili posjetom u webshop iznenađeni ste brojem raznih modela i mogućnosti koje svaki nudi i pomalo ste izgubljeni u moru informacija. Cilj je ovog vodiča pomoći vam kako biste odabrali spravu primjerenu vašim potrebama.

Iako jako dobra i učinkovita vježba, zgibovi su često zanemareni u rutini treninga, najčešće zbog davanja prednosti drugim mišićnim grupama. Za razliku od drugih vježbi s vlastitom težinom kao opterećenjem za koje ne trebaju nikakva pomagala ili dodatna oprema, za zgibove pomagalo je nužno. Sprava za zgibove relativno je jeftina, jednostavna za postavljanje i nudi pregršt mogućnosti kada je trening u pitanju.

Uključivanjem zgibova u svoju rutinu izgradit ćete mišiće i povećati snagu gornjeg dijela tijela jer u pokretu sudjeluje velik broj mišića leđa i ruku:

 • latissimus dorsi
 • teres major
 • rhomboideus
 • donji dio trapeziusa
 • biceps brachii
 • brachialis
 • brachioradialis

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Sprava za zgibove Pull Up

Sprava za zgibove čvrste konstrukcije i velike nosivosti, služi za izvođenje svih vrsta zgibova i vj...

 • 45,00 €
 • 34,00 €
Stropna sprava za zgibove

Stropna sprava za zgibove čvrste i robusne konstrukcije, namijenjena za izvođenje svih vrsta zgibova...

 • 59,00 €
 • 41,00 €

Zgibovi se izvode na sljedeći način:

 • ispruženim rukama primite šipku ili ručke širokim hvatom (nathvat ili pothvat, ovisno što radite)
 • udahnite i povucite se prema gore do razine da su vam oči iznad šipke
 • izdahnite na kraju pokreta
 • kontroliranim pokretom se spustite tako da su vam ruke potpuno ispružene

Vrste sprava za zgibove

Sprave za zgibove za okvir vrata

Prva varijanta sprave za okvir vrata ne zahtijeva pričvršćivanje ili zatezanje već se samo namjesti na okvir vrata, zbog čega se vrlo jednostavno postavlja i skida nakon treninga. Vaše je tijelo poluga koja drži spravu na mjestu, no zbog nedostatka pravih fiksnih točki povećava se rizik da će se sprava lako odvojiti od okvira vrata, što je jedna od negativnih strana ove vrste sprava.

Nosivost sprave određena je kvalitetom i čvrstoćom okvira vrata, a zbog svog dizajna postoji mogućnost da ćete ga oštetiti. Ne preporučuje se naprednijim vježbačima koji u svojoj rutini koriste zahtjevnije varijante zgibova.

Međutim, ova vrsta predstavlja odličan izbor ako niste u mogućnosti bušiti zidove ili strop (zid koji dijeli vaš stan od susjedovog, zid nije nosiv što znači da je slabiji, ili jednostavno niste sigurni u kvalitetu zida).

Druga varijanta su teleskopske šipke za zgibove koje je potrebno postaviti u okvir vrata i zategnuti. Iako je po cijeni i jednostavnosti izrazito pristupačna, nije najbolji izbor jer je izvođenje vježbe, odnosno širina hvata, limitirano širinom okvira vrata.

Cijena modela se kreće između 150 i 680 kuna, a nosivost između 100 i 200 kilograma. Modeli nude mogućnost 3 do 4 vrste hvatova (nathvat, pothvat, uski, široki).

Samostojeća sprava za zgibove

Iako mogu biti dizajnirane isključivo za zgibove, većina samostojećih sprava dolazi u kombinaciji s ručkama za dipseve, a neke kvalitetnije nude i druge nastavke, što je svakako prednost koju treba uzeti u obzir prilikom odabira. Prilično je jednostavna za postavljanje i korištenje, nudi više mogućnosti kada je u pitanju sama izvedba zgibova, ali zauzima više prostora od drugih vrsta sprava za zgibove.

Negativna strana ove vrste sprava je što su najčešće teške što otežava pomicanje same sprave po prostoru.

Cijena modela se kreće između 1000 i 6150 kuna, a nosivost između 100 i 150 kilograma. Modeli nude mogućnost 2 do 4 vrste hvatova (nathvat, pothvat, uski, široki).

Zidna sprava za zgibove

Jedna od najčešće korištenih vrsta sprava za zgibove, zidna varijanta mora se pričvrstiti vijcima na zid, što je nedostatak u odnosu na prve dvije vrste jer zahtijeva određenu inicijalnu pripremu sprave za korištenje. Također, jednom kad se pričvrsti ostaje tamo gdje je (osim naravno ako vam se mjesto gdje se nalazi ne sviđa i bušit ćete nove rupe u zidu kako bi ju premjestili drugdje).

Iz tih razloga treba imati ideju o količini mjesta koju sprava zauzima kako biste znali točno kakav model će vam najbolje odgovarati u vašem prostoru. Isto tako trebate razmišljati o funkcionalnosti, ako je sprava preblizu zida (zbog svoje konstrukcije) možete biti limitirani u izvođenju pokreta jer ćete udarati u zid tijekom izvođenja vježbe.

Idealno bi bilo kada bi hvatište sprave bilo minimalno 40 cm udaljeno od zida, što vam ostavlja dovoljno prostora da ne završite preblizu zidu dok radite zgibove.

Cijena modela se kreće između 290 i 880 kuna, a nosivost između 100 i 200 kilograma. Modeli nude mogućnost 4 do 5 vrsta hvatova.

Stropna sprava za zgibove

Slična zidnoj vrsti sprave za zgibove po svojim mogućnostima i karakteristikama, i ova se mora pričvrstiti vijcima, samo na strop umjesto na zid. Prednost je što ostavlja više prostora na zidovima ako imate u planu kupiti i druge sprave za vježbanje.

Cijena modela se kreće između 290 i 550 kuna, a nosivost između 120 i 150 kilograma. Modeli nude mogućnost 4 do 5 vrsta hvatova (nathvat, pothvat, neutralni, uski, široki).

Kako odabrati spravu za zgibove

Sprave za zgibove dolaze u raznim oblicima i veličinama, ali vaš odabir u najvećoj mjeri ovisi o dvije stvari: vašim potrebama i činjenici da prostor u kojem vježbate određuje vrstu i model koji će odabrati. U skladu s tim, bitno je biti upoznat s karakteristikama koje treba uzeti u obzir kod kupovine.

Raznovrsnost hvatova

Kod odabira modela uzmite u obzir varijabilnost koju zgibovi nude s obzirom na to da se mogu raditi nathvatom i pothvatom, a širina hvata se kreće od uskog do širokog. Ako model ima samo jedan set ručki postavljenih na određenu širinu, to može uvelike smanjiti broj različitih varijanti koje ćete moći koristiti u svom treningu.

Najviše mogućnosti imaju takozvana multigrip hvatišta koja izgledom podsjećaju na nepravilne ljestve jer imaju ručke pod različitim kutevima i nude dobar raspon kada je širina hvata u pitanju.

Nosivost sprave

Nosivost sprave predstavlja bitan faktor u odabiru modela. Zidni i stropni modeli imaju veću nosivost od modela za okvire vrata koji često limitirani i čvrstoćom samog okvira, stoga je nosivost kod takvih modela nužno manja. Ovisno o modelu, nosivost se kreće između 100 i 150 kg.

Sigurnost

Sigurnost prilikom vježbanja jedan je od najvažnijih prioriteta u svakom treningu, ili kako je to znao reći jedan od mojih profesora na fakultetu: "Glavni je cilj svakog sata ostati živ!". Kod odabira sprave za zgibove treba svakako uzeti u obzir stupanj sigurnosti koji nam pojedina vrsta ili model nude.

Sprave koje se vijcima pričvršćuju na zid ili strop su u pravilu najsigurnije, ali samo kada je zid na koji su pričvršćene dovoljno čvrst da podnese opterećenje kada vježbate.

Veličina sprave

Ova karakteristika najviše dolazi do izražaja kod modela koji se postavljaju u ili na okvir vrata. Potrebno je znati širinu vrata kako bi se mogao odabrati model koji će odgovarati okviru.

Dodatne mogućnosti

Samostojeće sprave za zgibove često dolaze u kombinaciji s ručkama za dipseve, sklekove, a neki modeli imaju naslone za laktove i leđa, kao i podesive stopere kako biste mogli regulirati visinu ručki i naslona.

Ovakvi multifunkcionalni modeli odličan su izbor ako želite u vaš trening uključiti više različitih vježbi, kao što su dipsevi, leteće podizanje nogu, sklekovi, ovisno o mogućnostima koji pojedini model nudi.

Iz bogate ponude Fitness.com.hr webshopa ističemo pojedine sprave za zgibove prema našem izboru kako slijedi:

 1. Šipka za zgibove Iron Bar
 2. Sprava za zgibove Insportline PU1207
 3. Pull-Up + Dip sprava Insportline Power Tower PT60

Kompletnu ponudu sprava za zgibove možete pregledati u Fitness.com.hr Webshopu i Fitness.com.hr trgovini.

Objavljeno 03.11.2022.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!