Korištenje visinske maske – jako korisno ili baš i ne?
Vježbe

Korištenje visinske maske – jako korisno ili baš i ne?

Treneri/sportaši uvijek traže nešto što će im dati prednost u odnosu na konkurenciju. Pokušavaju otkriti nove načine kako biti brži, jači i snažniji. Zbog toga veoma često sežu za naprednijim metodama treninga i oporavka. U skladu s navedenim, sportaši često idu i na visinske pripreme kako bi ostvarili pozitivne efekte koje im pruža trening i boravak u takvim uvjetima.

Što je zapravo cilj visinskog treninga?

Cilj visinskih priprema je boravak u uvjetima hipoksije. Hipoksija se odnosi na smanjenje količine zraka koja može doći do tkiva. Sportaši dolaze u takve uvjete kada idu na pripreme na visine koje su 1800 metara i više. Dakle, ako ste na visini od 500 metara i cilj vam je hipoksija, do nje neće doći.

Na visinama zrak je rjeđi, parcijalni tlak kisika je niži što dovodi do toga da se i manja količina zraka može dopremiti do tkiva. Zbog takvih uvjeta tijelo signalizira bubrezima da počne lučiti više eritropoetina što povećava i količinu eritrocita u krvi kako bi poboljšalo svoje sposobnosti prijenosa kisika.

visinska maska

Kada se sportaš vrati u normalne uvjete i dalje će imati povišenu količinu eritrocita. Povećanje sposobnosti prijenosa kisika direktno može utjecati na sportsku uspješnost u određenim sportovima.

U sportovima izdržljivosti u kojima je primitak kisika jako važan razlike između tih sposobnosti direktno mogu utjecati i na to tko će biti pobjednik, tko drugi a tko treći, naravno uz još nekoliko faktora.

Visinske maske

Odlazak na visinske pripreme najčešće nije jeftin. Sportaš mora osigurati adekvatne uvjete za trening, mjesto za boravak i hranu. Kao alternativna odlasku na visine u zadnje vrijeme se sve više počinju koristiti visinske maske.

Cilj ovih maski je da naprave simulaciju visinskih uvjeta te na jedan jednostavniji i manje skup način osiguraju efekte takvog tipa treninga. Veoma često vidimo da sportaši koji borave na nizini tijekom treninga stave masku koja simulira takve uvjete. Ipak, postoji razlika između nošenja maske sat vremena i boravka 24 sata na visini. I zato se pitamo: hoće li nošenje maske tijekom sat vremena treninga postići efekte kao prave visinske pripreme?

Neće.

Problematika

Zašto se ne mogu ostvariti jednaki kao s visinskim treningom? Sportaši koji idu na visinske pripreme ne idu tamo dominantno zbog treninga već zbog toga što će i ostatak vremena provoditi u uvjetima hipoksije.

visinska maska

Dakle, da bi se polučili takvi efekti sportaš osim samog treninga i ostatak dana mora provesti u takvim uvjetima, mora jesti, spavati i trenirati u takvim uvjetima. Sportaši veoma često borave na visini, a spuštaju se na manje visine da bi obavili trening s visokim intenzitetom.

Postoje različite varijante visinskih priprema: live high-train high ili live high-train low. Generalno, bolja varijanta bi bilo live high-train low, jer tako sportaš dobiva korisne efekte od boravka na visini, a onda se spušta na nizinu samo kako bi odradio trening, koji će biti i efikasniji jer ima više kisika. Bilo kako bilo, obje varijante podrazumijevaju da sportaš većinu dana provede na visini.

Nošenje visinske maske ne da neće dovesti do poboljšanja, već može i smanjiti sposobnosti s obzirom na to da ćete morati smanjiti intenzitet treninga, jer jednostavno konzumirate manje kisika. Osim toga osobe koje nose takve maske veoma često ni ne borave na visini, tako da ne dobivaju ni korisne efekte od boravka na visini.

Koja je jedina prednost nošenja visinske maske? Ta što izgledate kao Bane iz The dark knight rises! Osim što vjerojatno imate nešto manje mišićne mase.

Što kaže znanost?

Ni sama znanost ne potvrđuje da postoje pozitivni efekti treninga s visinskom maskom. U istraživanju Mortona i Cablea (2005) 16 ispitanika je podijeljeno u dvije grupe:

  • prva grupa od 8 ispitanika je radila trening u simuliranim uvjetima hipoksije
  • druga grupa također od 8 ispitanika provodila je trening u laboratoriju na razini mora

Svi ispitanici su radili trening 3 puta tjedno kroz period od 4 tjedna.

Rezultati pokazuju da niti u jednoj grupi nisu dobivene promjene u razini hemoglobina (što je cilj visinskog treninga) u odnosu na vrijednosti prije početka treninga. Iako su obje grupe ostvarila poboljšanja u VO2max (maksimalan primitak kisika) trening u uvjetima hipoksije nije polučio nikakav pojačani efekt na razvoj aerobnih i anaerobnih sposobnosti.

Zaključak

Veoma jednostavno možemo zaključiti da prema dosadašnjim spoznajama ne postoje nikakve fiziološke prednosti nošenja visinske maske. Ako hoćete prave efekte visinskih priprema otiđite na visinu.

Dakle, nemojte trošiti novac na kupovinu visinske maske.

Reference:

  • Morton, JP. Cable, NT. Ergonomics. 2005. 11-14. (Link)

 

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Na forumu ima 4 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Korištenje visinske maske – jako korisno ili baš i ne?

Dapace, ne samo da je apsolutno beskorisno, nego i opasno za zdravlje!
Ante94
06.08.16. u 10:38
line
Sad sam sve vidio.
Goranchero
06.08.16. u 11:39
line
Pa kad se već netko predstavlja kao "Fitnes učilište" mogli ste dio članka posvetiti za edukaciju o karakteristikama respiratornog sustava. A usput se miješaju kruške i jabuke, maska može imati efekt kod RPM-a, tj treninga respiratornih mišića, i u nekim slučajevima uvećati funkcionalnosti istog a ne kao visinski trening koji je sasvim druga stvar. Ukoliko netko reklamira da je maska zamjena za visinski trening, to je neistina, ali maska može biti dobra zamjena za PowerLunge i PowerBreath, koji isto služe za RPM. Ako ste već htjeli navesti neko istraživanje, ovo koje ste naveli je za temu promašaj, trebali ste navesti John Porcari-a koje se izričito bavi promjenama usljed treninga sa maskom. https://www.researchgate.net/publication/303877118_Effect_of_Wearing_the_Elevation_Training_Mask_on_Aerobic_Capacity_Lung_Function_and_Hematological_Variables
iver
06.08.16. u 22:34
line
koristio sam masku 1mj , nastavke sam stavio sa najmanjom dopremom kisika, otezava disanje teze se koncetrirati koristio sam za boksacke pripreme stvar nije losa al ne vrijedi 100eur, trenutno i ja zelim kupit jednu ali 100eur mi je previse pa ako ima negdje jeftinije javite
beast
08.08.16. u 15:44
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 06.08.2016
Piše:
Fitnes učilište