Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Korištenje visinske maske – jako korisno ili baš i ne?

Image

Treneri/sportaši uvijek traže nešto što će im dati prednost u odnosu na konkurenciju. Pokušavaju otkriti nove načine kako biti brži, jači i snažniji. Zbog toga veoma često sežu za naprednijim metodama treninga i oporavka. U skladu s navedenim, sportaši često idu i na visinske pripreme kako bi ostvarili pozitivne efekte koje im pruža trening i boravak u takvim uvjetima.

Što je zapravo cilj visinskog treninga?

Cilj visinskih priprema je boravak u uvjetima hipoksije. Hipoksija se odnosi na smanjenje količine zraka koja može doći do tkiva. Sportaši dolaze u takve uvjete kada idu na pripreme na visine koje su 1800 metara i više. Dakle, ako ste na visini od 500 metara i cilj vam je hipoksija, do nje neće doći.

Na visinama zrak je rjeđi, parcijalni tlak kisika je niži što dovodi do toga da se i manja količina zraka može dopremiti do tkiva. Zbog takvih uvjeta tijelo signalizira bubrezima da počne lučiti više eritropoetina što povećava i količinu eritrocita u krvi kako bi poboljšalo svoje sposobnosti prijenosa kisika.

visinska maska

Kada se sportaš vrati u normalne uvjete i dalje će imati povišenu količinu eritrocita. Povećanje sposobnosti prijenosa kisika direktno može utjecati na sportsku uspješnost u određenim sportovima.

U sportovima izdržljivosti u kojima je primitak kisika jako važan razlike između tih sposobnosti direktno mogu utjecati i na to tko će biti pobjednik, tko drugi a tko treći, naravno uz još nekoliko faktora.

Visinske maske

Odlazak na visinske pripreme najčešće nije jeftin. Sportaš mora osigurati adekvatne uvjete za trening, mjesto za boravak i hranu. Kao alternativna odlasku na visine u zadnje vrijeme se sve više počinju koristiti visinske maske.

Cilj ovih maski je da naprave simulaciju visinskih uvjeta te na jedan jednostavniji i manje skup način osiguraju efekte takvog tipa treninga. Veoma često vidimo da sportaši koji borave na nizini tijekom treninga stave masku koja simulira takve uvjete. Ipak, postoji razlika između nošenja maske sat vremena i boravka 24 sata na visini. I zato se pitamo: hoće li nošenje maske tijekom sat vremena treninga postići efekte kao prave visinske pripreme?

Neće.

Problematika

Zašto se ne mogu ostvariti jednaki kao s visinskim treningom? Sportaši koji idu na visinske pripreme ne idu tamo dominantno zbog treninga već zbog toga što će i ostatak vremena provoditi u uvjetima hipoksije.

visinska maska

Dakle, da bi se polučili takvi efekti sportaš osim samog treninga i ostatak dana mora provesti u takvim uvjetima, mora jesti, spavati i trenirati u takvim uvjetima. Sportaši veoma često borave na visini, a spuštaju se na manje visine da bi obavili trening s visokim intenzitetom.

Postoje različite varijante visinskih priprema: live high-train high ili live high-train low. Generalno, bolja varijanta bi bilo live high-train low, jer tako sportaš dobiva korisne efekte od boravka na visini, a onda se spušta na nizinu samo kako bi odradio trening, koji će biti i efikasniji jer ima više kisika. Bilo kako bilo, obje varijante podrazumijevaju da sportaš većinu dana provede na visini.

Nošenje visinske maske ne da neće dovesti do poboljšanja, već može i smanjiti sposobnosti s obzirom na to da ćete morati smanjiti intenzitet treninga, jer jednostavno konzumirate manje kisika. Osim toga osobe koje nose takve maske veoma često ni ne borave na visini, tako da ne dobivaju ni korisne efekte od boravka na visini.

Koja je jedina prednost nošenja visinske maske? Ta što izgledate kao Bane iz The dark knight rises! Osim što vjerojatno imate nešto manje mišićne mase.

Što kaže znanost?

Ni sama znanost ne potvrđuje da postoje pozitivni efekti treninga s visinskom maskom. U istraživanju Mortona i Cablea (2005) 16 ispitanika je podijeljeno u dvije grupe:

  • prva grupa od 8 ispitanika je radila trening u simuliranim uvjetima hipoksije
  • druga grupa također od 8 ispitanika provodila je trening u laboratoriju na razini mora

Svi ispitanici su radili trening 3 puta tjedno kroz period od 4 tjedna.

Rezultati pokazuju da niti u jednoj grupi nisu dobivene promjene u razini hemoglobina (što je cilj visinskog treninga) u odnosu na vrijednosti prije početka treninga. Iako su obje grupe ostvarila poboljšanja u VO2max (maksimalan primitak kisika) trening u uvjetima hipoksije nije polučio nikakav pojačani efekt na razvoj aerobnih i anaerobnih sposobnosti.

Zaključak

Veoma jednostavno možemo zaključiti da prema dosadašnjim spoznajama ne postoje nikakve fiziološke prednosti nošenja visinske maske. Ako hoćete prave efekte visinskih priprema otiđite na visinu.

Dakle, nemojte trošiti novac na kupovinu visinske maske.

Reference:

  • Morton, JP. Cable, NT. Ergonomics. 2005. 11-14. (Link)

 

Objavljeno 06.08.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!