Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Padobranstvo - napunite baterije i neka vas adrenalin ponese!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Topli ljetni i jesenski dani s malo ili ništa vjetra idealni su za padobranstvo, ekstremni sport od kojeg će vam zastati dah, a istovremeno će se napuniti baterije i otvoriti novi horizonti – doslovno i prenešeno. Ukoliko ste do sada samo razmišljali o priključivanju u padobranske trupe, sad je vrijeme da to konačno učinite jer se u ovo doba godine, kada to vremenske prilike najviše dopuštaju organiziraju mnogobrojni klubovi diljem lijepe naše.

Padobranstvo

Pitate se što vam je potrebno da se priključite? Osim dobre volje i ponešto fizičke spreme, potvrda liječnika nakon sistematskog pregleda vida, srca, itd., potrebno vam je nekih 200-tinjak eura, kako u kojem klubu, za cjelovit tečaj koji je potrebno poslušati prije prvog skoka. On prije svega sadrži teorijski dio u kojem se uči najviše o zakonima fizike, koji omogućuju sigurno skakanje ukoliko ih se poštuje, o vjetru; smjerovima puhanja i upravljanju padobranom, doskocima, pravilnom načinu slaganja padobrana itd. Uči se u kojim se slučajevima odbacuje glavni padobran i otvara rezervni te kako se tijelo postavlja u odnosu na strujanje zraka.

Teorijski dio nastave slijedi i praktični dio, koji obuhvaća skok u tandemu sa instruktorom ili nekoliko skokova uz pomoć gurtne za koju je zakačen padobran kako bi se otvorio nekoliko sekundi nakon skoka iz aviona. Svaki klub ima svoj avion iz kojeg padobranci iskaču uvježbavajući skokove, a prvi, početni skokovi izvode se s visine od 1100 metara dok se kasnije skače i sa većih visina, ovisno o disciplini koju se uvježbava. Dok ne ispunite kvotu od pedeset skokova za vas nema padobranske dozvole, odnosno obavezni ste skakati pod budnim okom instruktora i nadležnih organa. Nakon pedeset skokova, dobivši dozvolu za padobranca, možete skakati na bilo čijem nebu, odnosno polijetati sa bilo kojeg aerodroma na kojem se organiziraju skokovi. Opremu, za početak, u većini klubova dobijete na posudbu, a zatim s vremenom i sami birate svoj padobran, uniformu za skakanje, štitnike, zaštitne naočale i sve ostale tehnikalije koje smatrate neophodnim.

Ukoliko nakon početnih skokova shvatite da ste ozbiljno zagrijani za ovaj sport te da se želite njim baviti i sportski odnosno natjecateljski, imate nekoliko disciplina, a to su skakanje na cilj koje obuhvaća deset zadanih skokova, a pobjednik je onaj tko doskoči na središte veličine tri centimetra na elektroničkom disku za mjerenje; „figure“ set od šest obaveznih zadanih likova koje je skakač dužan izvesti za vrijeme slobodnog pada u trajanju od 25 sekundi, horizontalni zaokret od 360 stupnjeva na lijevu stranu pa na desnu, zatim salto unazad i sve je potrebno dva puta izvesti te "relative work" podrazumijeva ekipni skok četvorice ili osmorice članova koji tijekom slobodnog pada s visine između 3500m i 750 m iznad točke doskoka izvode zadane likove, a pobjeđuje ekipa koja ih izvede najpreciznije i najtočnije u zadanom periodu po ocjeni sudaca.

Padobranstvo

Osim ove tri discipline ima ih još mnogo od kojih su neke i ilegalne, a radi se o sky surfu, para skiu, base jumpu, cliff divingu,... Poanta je u tome da iskusni padobranci pokupe svoje padobrane i upuštaju se u najneobičnije avanture skačući sa visokih litica, mostova, nekih od najviših nebodera na svijetu, a također lete iznad vode dok istovremeno imaju skije na nogama, lete iznad snježnih staza i kombiniraju ekstremne sportove spajajući ih u jedan. Naravno, ukoliko niste vješti sportaš ne pokušavajte ovo izvesti samoinicijativno, bez ičije pomoći i nazočnosti iskusnog instruktora. Najveći broj nesreća u padobranstvu se dešava zbog ljudske greške, zbog nepoštivanja pravila prirode i nepoznavanja zakona fizike.

Padobranstvo

Volite li prirodu, svjež zrak, slobodu pokreta i adrenalinom nabijen sport koji je istovremeno smirujući, okušajte se u padobranstvu i novim vidicima koji će vam se otvoriti nakon što ga prvi puta probate i pogledate zalazak sunca s neba, poželjet ćete se njim zauvijek baviti.

Izvor slika: blog.hr, zrakoplovstvo.net

Objavljeno 15.09.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!