Koliko kalorija troši vožnja romobila?
Sport

Koliko kalorija troši vožnja romobila?

Romobil je prije par desetljeća bio gotovo isključivo dječja igračka odnosno prijevozno sredstvo koje su koristila djeca. No, danas na romobilima vidimo jako često odrasle ljude kojima ovo vozilo služi za svakodnevno kretanje, a ne samo za sportske aktivnosti. Dakle, romobil nije samo sredstvo zabavnog načina topljenja kalorija već i vozilo kojim se mnogi svakodnevno služe za odlazak na posao ili bilo gdje drugdje.

Danas se rijetko koju aktivnost ne promatra kroz količinu kalorija koje se njome potroše. Mnogi računaju unesene kalorije i pokušavaju (više ili manje uspješno) dnevnim aktivnostima doseći i preteći dnevno unesene kalorije pa je i potraga za informacijama o kalorijama koje se troše u svakodnevnim aktivnostima među najčešćim aktivnostima u bespućima interneta.

Koliko kalorija troši hodanje? Koliko kalorija troši peglanje? Koliko kalorija troši vožnja romobilom. Itd... itd...

romobil

Što je uopće kalorija?

Kalorija je jedinica energije. Jedna kalorija je količina energije (topline= koja je potrebna da bise temperatura jednog kubičnog centimetra vode povisila za jedan stupanj Celzijev. Osim toga, kalorije se mogu odnositi i na energiju potrebnu da bi se odradila određena količina aktivnosti. Jedna kalorije je količina aktivnosti potrebna da bi se masa od jednog kilograma podigla za otprilike pola metra (na Zemljinoj površini).

Kada se govori o kalorijama, zapravo se govori o kilokalorijama (kcal) pa kad čitate podatke o kalorijama određene namirnice na deklaracije, zamijetit ćete da se radi o količinama kilokalorija (kcal) u najčešće 100 grama proizvoda.

Koliko kalorija troši vožnja romobila?

Da bi se odrasla osoba vozila umjerenom brzinom na romobilu potrebno je kontinuirano snažno odgurivane nogom i procjenjuje se da  bi se na taj način potrošilo 400-500 kilokalorija, ovisno o težini vozača. Naravno, što je odguravanje intenzivnije, a vožnja brža, to je i potrošnja veća.

Dakle, čini se da je vožnja romobilom kalorijski učinkovitija aktivnost od vožnje bicikla (oko 350 kcal/h), a često se za romobile odlučuju djevojke jer vožnja romobila posebno aktivira kritične zone poput bedara, stražnjice, trbuha i struka.

romobil

Dodatne prednosti vožnje romobila

Osim što je dobra aktivnost za potrošnju kalorija, vožnja romobila ima i niz zdravstvenih prednosti. Osim aktivacije mišića nogu, tijekom vožnje su u aktivnost uključeni i mišići abdomena i leđa. Fizioterapeuti često vožnju romobila preporučuju kao rehabilitaciju ili prevenciju bolova u cervikalnoj i lumbalnoj kralježnici. Također, romobil pozitivno utječe na zdravlje zglobova.

Vožnja romobila je sigurna i jednostavna i nisu potrebne nikakve posebne sposobnosti ili vještine da bi se savladalo upravljanje romobilom. Jedna noga drži se na stojištu romobila, a drugom se odguruje od poda. Jedino potrebno za vožnju romobila je osjećaj ravnoteže koji će, kao i kod bilo koje druge aktivnosti, doći s vremenom.

Stoga, savjetujemo da vožnju započnete u nekom sigurnijem okruženju u kojem nema puno promet, poput popločenog ili asfaltiranog cijela parka ili parkirališta na kojem ćete sigurno usvojiti svoje prve romobilske „korake“.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Sve što trebate znati o kalorijama! x 60
    Kalorije su došle na zao glas. Krivimo ih za sve – od toga što osjećamo grižnju savjesti jer smo uživali u kremastom sladoledu s ekstra lješnjacima do toga kako nam stoje traperice (ili ne stoje, kako...
  • Kako potrošiti unešene kalorije? x 37
    Najviše se unešenih kalorija može potrošiti ako se bavite sportom. Ipak, ne troši se pri svakoj vrsti sporta jednaki broj kalorija. Najviše se troši pri bavljenju boksom, rukometom, veslanjem, vaterpo...
  • Fitness plan: prebacite u drugu brzinu x 11
    Jeste li spremni svoj fitness ritam prebaciti u višu brzinu ? Naše upute pokazat će vam kako u manje vremena postići bolje rezultate. Da biste poboljšali svoj program i potrošili dovoljno kalorija pri...
Na forumu ima 2 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Koliko kalorija troši vožnja romobila?

Članak je dobar ali zaboravili ste napisati da su noviji romobili napravljeni sa baterijom i netreba se odguravati i stim se brže vozi od prijašnih.Sumnjam da se na takav način troši puno kalorija.
Rocky68
13.07.18. u 05:51
line
Sigurno se nda uzbrdici neću odgurivati nogom?!? Pa da crknem?? Postoje romobili na baterije ( da dobro ste pročitali 😄) i jurim na tomeeeee.... fijuuu....!!
Biggi
13.07.18. u 10:37
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 12.07.2018
Piše:
Zorana Jagodić