Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kako dijete naučiti plivati (video)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Djeca u dobi od 2 do 4 godine dovoljno su koordinirana da krenu s učenjem kompleksnijih kretnji među kojima je i plivanje. Najvažnije je da djetetu plivanje i boravak u vodi bude zabavan. Što je djeci zabavnije to će brže naučiti. Osmislite razne igre u kojima ćete dijete potaknuti na kretnju koju želite. Slijedi nekoliko savjeta i koraka koji vam mogu pomoći da naučite dijete plivati. Nemojte biti razočarani ako dijete brzo ne propliva, najvažnije je da se prilagodi vodi i oslobodi se straha te da uživa pri učenju.

Privikavanje na vodu

Brčkanje u plićaku i raznorazne igre su početak u kojem se dijete prilagođava na novi medij i boravak u njemu. Posebno kada dođete prvi puta na vodu ili more, uvijek je potrebno proći ove korake za bolji početak plivanja ili učenja plivanja.  Važno je da osjeti vodu i na licu i oslobodi se nelagode. Umivanjem dijete uči kako zadržati dah i zatvoriti usta u doticaju s vodom.

U ovoj fazi dijete mora naučiti kako zadržati dah te da disanje pod vodom nije moguće. Puhanje balončića na površini vode je odličan način da to shvati.

Jahanje roditeljima na leđima pomaže djeci kao priprema za učenje klizenja kroz vodu na prsima. Tražite od njih da rade nogama i rade mjehuriće sa što pruženijim nogama. Ova igra bit će odlična zabava za djecu. Kada procijenite da je dijete spremno za zaron uz odbrojavanje možete zaroniti. Morate biti sigurni da je zatvorilo usta i uzelo zrak. Ove radnje radite sporo tako da se dijete ne uplaši i da mu što manje vode uđe u nos.

Dijete se potpuno oslobodilo kada je spremno samo zagnjuriti glavu u vodu i tada znate da se u potpunosti oslobodilo i prilagodilo na vodu.

2. Savladavanje rada nogu

Ovo je najvažnija i za djecu najkompleksnija motorička kretnja pri učenju plivanja. Kod rada nogu treba naglašavati da budu pružene i izvoditi pokrete na površini vode da bi tijelo bilo u horizontalnom položaju u vodi. Ne predlažem nikakve „mišiće“ / „narukvice“ za plivanje nego tzv. „crvić“ koji daje određenu slobodu pokreta i ne isključuju potrebu za radom nogama ili rukama.

Učenju rada nogu u vodi prethodi učenje rada nogu na suhom. Vježbe možete izvoditi u dva položaja, na leđima SNIMKA 2 i na trbuhu SNIMKA 3. Zadatak je da noge budu što jače ispružene.

Vježba na suhom za noge na leđima:

Vježba na suhom za noge na trbuhu:

Nakon vježbi na suhom izvode se iste vježbe u vodi, zadatak je da noge budu što jače ispružene i da se pokreti izvode na površini vode. Ovo izvodite u plitkoj vodi u kojoj je moguće sjediti ili možete dijete uhvatiti za ruke i izvoditi te iste vježbe. Prije nego krenete s kretanjem u vodi uz pomoć pomagala, objasnite djetetu kako mora držati pomagalo i isprobajte rekvizit u dubini u kojoj je sigurno.

Rad nogama na leđima u vodi:

Rad nogama na prsima u vodi:

Rad nogama na prsima s pomagalom u mjestu:

Nakon ovog slijede igre i vježbe u kretanju. Neka dijete stavi „crvić“ prvo ispod nadlaktice kao na SLICI br. 5 te izvodi rad nogama na površini vode. Da bi pokret dobio više slobode, sljedeći korak je pružanje ruku s pomagalom kao na snimci broj 7. Bilo kakve kombinacije i igre koje će pomoći djetetu da izvede ovaj zadatak su dobrodošle.

Rad nogama uz pružene ruke:

3. Savladavanje rada ruku

Nakon rada nogu slijedi učenje rada ruku. Stručnjaci predlažu prsni način plivanja, kraul rukama zahtijeva više motorike i uči se u fazi kada se dijete zna efikasno održavati na vodi. U fazi učenja plivanja najlakše je povezati prsno ruke i kraul noge. Plivanje tzv. „pesek“  (rad sa rukama i nogama poput psića u vodi) nije najbolje, ali bolje je nekakav nego nikakav način plivanja. Iz osobnog iskustva, ako previše ne pokazujete tu mogućnost plivanja, dijete će jednako dobro proplivati i rukama prsno. Krenite s pokazivanjem pokreta na suhom, ako vas dijete ne može oponašati uzmite njegove ruke i izvodite pokrete njegovim rukama.

Rad rukama u stojećem položaju:

Rad rukama u vodoravnom položaju:

U vodi krenite s učenjem ruku u stajanju, da bi dijete osjetilo otpor vode. Napomenite da skupi prste na rukama jer djeca redovito šire prste i time smanjuju otpor vode.

4. Povezivanje rada ruku i nogu

Slijedi kretanje u vodi tijekom kojeg se mora povezati rad ruku i nogu. Prvo stavljajte pomagalo ispod nadlaktica da se lakše povežu ove dvije kretnje.

U kasnijoj fazi okrenite „crvić“ u položaj kao na snimci br. 12 gdje će trebati bolje uskladiti rad ruku i nogu te lijeve i desne strane tijela.

Dijete će nakon svih prethodnih koraka biti spremnije da proba plivati bez pomagala. Bit će jako ponosno na svojih nekoliko samostalnih zaveslaja iako nisu pravilni. U tom slučaju znate da je pozitivno prema plivanju i da je uspjeh zajamčen.

5. Skokovi u vodu i ronjenje

Skokovi u vodu dolaze na kraju, kada se dijete potpuno prilagodilo i kada se može bez problema pomoću pomagala održavati na vodi. Skokovi su veliko zadovoljstvo djeci kada se oslobode straha od vode, straha da im voda uđe u nos ili usta. Važno je da postepeno vježbaju skok u vodu u kojoj ih netko dočekuje za slučaj da im pomagalo sklizne i zbog osjećaja sigurnosti. Neka krene od sjeda i postupno se diže do stojećeg položaja kao što je prikazano na sljedećim fotografijama;

Skok u vodu i ronjenje:

Objavljeno 28.08.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!