Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Namijenjeno biciklistima: Pravila ponašanja u prometu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Popularnost korištenja bicikla kao prijevoznog sredstva zadnjih godina je u porastu. Bicikl, osim što je jeftino prijevozno sredstvo, omogućava kombinaciju relativno brzog putovanja  i aktivnog bavljenja fizičkom aktivnošću.

Zbog sigurnosti i ugodnijeg doživljaja vožnje svaki biciklist bi se trebao držati sljedećih naputaka:

1. Kretanje bicikla

Pravilno kretanje biciklom je desnom stranom kolnika odnosno biciklističkom stazom ili trakom uz desni rub kolnika ili ceste u smjeru kretanja, a na traci ili stazi uređenoj i obilježenoj za svosmjerni promet bicikala, desnom stranom trake ili u smjeru kretanja.

Biciklist je dužan kretati se obilježenom prometnom trakom koja se proteže uz desni rub kolnika, a ako trake nisu obilježene, dužan je vozilo u kretanju držati što bliže desnom rubu kolnika i na tolikoj udaljenosti od njega da ne ugrožava druge sudionike u prometu i ne izlaže sebe opasnosti.

bicikl

Ako se dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su kretati se jedan iza drugoga. Nemojte se voziti paralelno i tako ugrožavati sebe i ostale sudionike u prometu.

Prilikom pretjecanja ili zaobilaženja drugog biciklista ili kolone biciklista, biciklist je dužan, čim to bude moguće učiniti bez ometanja ili ugrožavanja ostalih sudionika u prometu, biciklom ponovo zauzeti položaj na prometnoj traci kojom se kretao prije pretjecanja odnosno obilaženja.

Vozač bicikla mora upravljati biciklom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

U slučaju obilježenog pješačkog prijelaza bez semafora ili signalizacije ovlaštene osobe, biciklist je dužan približavati se sigurnom brzinom tako da ne ugrožava pješake odnosno tako da može zaustaviti svoj bicikl da bi propustio pješake koji su već stupili na pješački prijelaz.

bicikl

2. Upotreba svjetala i signalizacije

Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo na prednjoj strani i najmanje jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Dakle, to mora biti autonomni izvor svjetla, a ne katodiopter (popularno "mačje oko") koji radi samo kao reflektor svjetla.

Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti dužan je noću uvijek, a danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

3. Upotreba kacige

Zaštitnu kacigu, za vrijeme vožnje na cesti, na glavi moraju nositi vozači bicikla mlađi od 16 godina. Vozači stariji od 16 godina po zakonu nisu obvezni nositi kacigu, ali priupitajte sami sebe – "Koliko puta je potrebno pasti da bude jednom previše?"

bicikl

4. Prijevoz drugih osoba na biciklu

Vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti osobe starije od osam godina samo ako se na biciklu nalaze posebna sjedala za svaku osobu, držač za ruke i noge, odnosno pedale.

Također, može prevoziti dijete do osam godina starosti, ako je na biciklu ugrađeno posebno sjedalo, prilagođeno veličini djeteta i čvrsto spojeno s biciklom te ako dijete na glavi nosi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.

Kao vozač bicikla postajete ravnopravni sudionik u prometu. Pridržavajte se ovih naputaka, pazite na sebe i druge sudionike u prometu, učinite sami sebi doživljaj vožnje ugodnijim i sigurnijim iskustvom. 

Objavljeno 24.07.2019.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!