Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Hokej na ledu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Hokej na ledu jedan je od najdinamičnijih zimskih sportova, a otkada je zagrebački Medveščak ušao u EBEL ligu ljubitelji hokeja u Hrvatskoj konačno su došli na svoje te napokon mogu uživati u majstorijama ponajboljih europskih i svjetskih hokejaša.

Redovite hokejaške predstave u Domu sportova i Areni Zagreb te pojava hokeja na televiziji obradovali su postojeće zaljubljenike u najbržu igru na svijetu, ali i povećali zanimanje šire javnosti. Iako se na početku govorilo kako će hokej biti kratkoročni hit, dogodilo se upravo suprotno. To potvrđuje i podatak da utakmice Medveščaka na malim ekranima redovito prati više od 300.000 gledatelja što predstavlja rekord EBEL lige. Samim time raste i interes najmlađih za učenjem hokeja.

Hokej

Hokej je ekipni sport koji se igra na umjetnim ili prirodnim ledenim površinama, a najpopularniji je u zemljama s dugim, hladnim zimama-Češkoj, Finskoj, Kanadi, Rusiji, Slovačkoj, Švedskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Krovna organizacija hokeja na ledu IIHF (Internationa Ice Hockey Federation) ima 64 članice, a lige spomenutih zemalja smatraju se najjačima.

Povijest

Igre slične hokeju u kojima se palicom udaraju predmet raznih oblika i veličina poznate su odavno. Naziv hokej koristi se od 16. stoljeća, a porijeklo riječi nije točno poznato. Mnoge su se takve igre igrale na travi, a gdje je to bilo moguće i na ledu, na smrznutim jezerima, rijekama ili kanalima. Moderni se hokej razvio u Montrealu gdje je 1875.g. održana i prva utakmica u zatvorenoj ledenoj dvorani.

Dvije godine kasnije utemeljena su osnovna pravila hokeja, a 1880.g osnovan je i prvi klub. Od tada je popularnost tog sporta počela vrtoglavo rasti. U Hrvatskoj se hokej na ledu počinje igrati početkom 20. stoljeća, a između dva svjetska rata hokej je u Zagrebu jedan od popularnijih sportova. Vrijeme procvata hrvatskog hokeja na ledu bilo je razdoblje u godinama nakon Drugog svjetskog rata kada je osnovan klub hokeja ne ledu "Mladost". Danas u Hrvatskoj djeluju četiri kluba: "Medveščak", "HKL Zagreb", "HKL Mladost" i "HKL Sisak".

Oprema

Hokejaška opremaTvrda ledena površina, pločica koja leti velikom brzinom (preko 160 km/h), te neizbježni fizički kontakt sa drugim igračima razlog su iz kojeg se oprema za hokej osim od klizaljki i palica sastoji i od niza zaštitnih elemenata: kacige (često sa zaštitnom metalnom mrežicom ili plastičnim vizirom), gumenog štitnika za zube, štitnika za vrat, štitnika za ramena i prsa, štitnika za laktove, rukavica, čvrstih zaštitnih hlača, štitnika za koljena i potkoljenice i štitnika za genitalije.

Vratari nose veće kacige i opremu koja se razlikuje od one koju nose igrači, jer su izloženi i izravnim udarcima pločice. Mlađi ili neiskusni igrači obavezni su nositi kacigu sa zaštitnom mrežicom da bi se izbjegle ozljede lica, dok profesionalni igrači nose plastični vizir ili samo kacigu.

Zanimljivo je da oprema vratara tijekom utakmice teži oko 20 kg, a na kraju utakmice zbog znoja još i više. No to ga ne ometa da mu vrijeme reakcije bude 0.13 sek.

Igra

Hokej je temperamentna, srčana igra na ledu u kojoj se razvija natjecateljski duh, kako u najmanjih kojima je hokej samo igra i zabava, tako i u malo većih igrača, kojima je hokej životni poziv.

Premda zahtjeva iznimnu fizičku spremu, osnovni su preduvjeti za ovaj sport savladana klizačka vještina, te upornost i ustrajnost. Osim fizičke snage i izdržljivosti te ostalih motoričkih sposobnosti uz ovaj sport usvaja se sportska disciplina. Uz trening na ledu, u ljetnim se mjesecima održavaju i kondicijski treninzi na suhom uz motoričke i gimnastičke vježbe.

Iako na prvu djeluje kao jako grubi sport, hokej na ledu zapravo to i nije, za što su zaslužna stroga pravila IIHF-a (međunarodnog saveza hokeja na ledu) i vrhunska oprema. Na taj način omogućeno je da igrači bez opasnosti da se ozljede pokažu svoje sposobnosti u jednoj od najbržih i najljepših kolektivnih igara na svijetu. Iako rijetke, povrede u hokeju mogu biti teže, ali na međunarodnoj tablici ozljeda po sportovima koja pokazuje postotke ozljeđivanja, hokej na ledu zauzima gotovo zadnja mjesta u svim segmentima.

Utakmica se dijeli u tri trećine od po dvadeset minuta uz pauzu od 15 minuta, a vrijeme teče samo dok je pločica u igri. U međunarodnim ligama, momčadi mijenjaju strane na kraju prve i druge trećine, te nakon prvih deset minuta treće, dok u HNL-u strane mijenjaju samo nakon prve dvije trećine.

U slučaju neodlučenog rezultata na kraju posljednje trećine, primjenjuje se jedno od pravila o produžecima.

Iako popularniji i poznatiji kao muški sport, hokej je danas sve popularniji i među pripadnicama nježnijeg spola. Glavna je razlika u pravilima između muškog i ženskog hokeja ta što je u ženskom napad tijelom (body checking) nedozvoljen manevar budući da su igračice mnogih zemalja tjelesno manje i slabije od igračica sa sjevernoameričkog kontinenta.

Pravila

Ako ste se barem jednom našli na hokejaškoj utakmici vjerojatno ste ostali dosta zbunjeni pokušavajući shvatiti sva pravila ove iznimno brze i dinamične igre. Igrači uletavaju i izletavaju iz terena bez bilo kakvog reda a komentator spominje neke čudne izraze koje nikad prije niste čuli.

U svijetu postoji više različitih tipova pravila ove igre, a najvažnija su pravila IIHF-a i NHL-a.

Hokej na ledu igra se na igralištu propisanih dimenzija, a igraju dvije momčadi sa šest igrača. Cilj je igre pogoditi u protivnički gol pločicom (također zvana pak) od tvrde vulkanizirane gume. Zanimljivo je da se pakovi prije utakmice drže u zamrzivaču kako bi se lakše kontrolirali u igri , čime se smanjuje rizik od ozljeda ukoliko pak udari igrača.

Igrači pločicu upravljaju palicom, a dopušteno im je pločicom upravljati i bilo kojim dijelom tijela, ovisno o pravilima. Uobičajena postava momčadi uključuje vratara te pet igrača od kojih tri igraju u napadu, a dva u obrani. Igrači se mogu izmijeniti u svakom dijelu igre i bez zaustavljanja igre, a zamjena se može obaviti pojedinačno ili se može zamijeniti cijela postava.

Ograda sprječava da pločica izleti izvan igrališta, pa se igra često odvija u dužim periodima bez prekida. Kretanje pločice određeno je pravilima zaleđa (offside) i zabranjenog ispucavanja (icing).

Utakmicu sude dva do četiri suca, dva linijska suca koji su zaduženi za prekršaje zaleđa i zabranjenog ispucavanja, te glavni sudac (ponekad i dva) koji su zaduženi za ostale prekršaje.

Hokej

Iako su pravila hokeja dosta stroga, u muškom hokeju igraču je dozvoljeno udariti bokom ili ramenom igrača koji u tom trenu ima pločicu ili ju je imao neposredno prije. Taj se manevar naziva napad tijelom ili body checking. Svaki tip fizičkog kontakta u hokeju inače nije dozvoljen, primjerice najstrože je zabranjen napad palicom, te postoji niz manevara koji se smatraju prekršajima i za njih se dosuđuju kazne. Najčešći oblik kažnjavanja igrača za prekršaj je isključivanje iz igre na određeno vrijeme, a njegova ga momčad nema pravo zamijeniti. Druga momčad u tom slučaju igra s igračem više, odnosno ostvaruje power play.

Breakway je situacija u kojoj je igrač u napadu, a između njega i protivničkih vrata nema igrača obrane, već samo protivnički vratar. Ukoliko je na tom igraču izvršen prekršaj dok breakaway traje, igrač ima pravo na izvođenje kaznenog udarca. Kazneni udarac dosuđuje se i u slučaju da je obrambeni igrač koji nije vratar pokušao tijelom spriječiti da pločica uđe u gol na vratarovom području (crease), u slučaju da je vratar namjerno pomaknuo gol da bi izbjegao primiti zgoditak u breakawayu, u slučaju da je obrambeni igrač namjerno pomaknuo gol kad do kraja utakmice ima manje od dvije minute ili tijekom produžetka, te u slučaju da je igrač ili trener namjerno spriječio udarac prema golu ili dodavanja za udarac.

Suci imaju pravo zaustaviti igru za prekršaje poput korištenja ruke za zaustavljanje pločice u obrambenoj zoni, ali za te se prekršaje ne dosuđuje kazna. U takvim se slučajevima dosuđuje kazna jedino ukoliko je igrač namjerno tijelom zaustavio pločicu, nosio pločicu u ruci, te ispucao pločicu izvan igre u obrambenoj zoni, što se smatra zadržavanjem igre.

Kao i svaki momčadski pa i individualni sport i hokej je sport sa strategijom, odnosno taktikom koja se određuje prema snazi i mogućnosti protivničkih igrača.

Postoji nekoliko tzv. "osnovnih" taktika koje se mogu primjenjivati uz različite finese i dorade.

U Zagrebu trenutno djeluju tri škole hokeja na ledu u sastavu matičnih klubova Medveščaka, Mladosti i Zagreba.

Stoga ako želite da vaše dijete od najranije mladosti razvija sve motoričke sposobnosti od brzine, koordinacije, fleksibilnosti, snage, ravnoteže, preciznosti i dr. hokej je svakako pravi izbor.

Objavljeno 26.11.2012.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!