Zdrave cheesecake kockice s jagodama

Image

Zdravija i laganija, a podjednako ukusna verzija cheesecakea. Mi smo ga radili u obliku kolača i dodali mu malo light džema od jagode za još finiji i svježiji okus.

cheesecake

Sastojci:

Za podlogu:

Za kremu:

  • 170 g kremastog posnog sira
  • 230 g grčkog jogurta
  • 3 žlice javorovog sirupa
  • 100 g (3 kom) bjelanjaka
  • 1 žličica arome vanilije
  • 1 žlica limunovog soka
  • 2 žlice zobenog brašna
  • 2 žlice light džema od jagode

cheesecake

Priprema:

  1. Pećnicu ugrijte na 180°C, a lim za pečenje veličine 20x20 cm obložite papirom (ne morate ako koristite silikonski).
  2. Orahe izblendajte u blenderu da dobijete mrvice. Zatim ih dobro izmiješajte s brašnom, cimetom, javorovim sirupom i kokosovim uljem, tako da dobijete podlogu. Podlogu raširite po kalupu za pečenje.
  3. Za kremu izmiješajte mikserom sve sastojke za kremu osim džema od jagode. Miksajte oko 2 minute, a zatim izlijte na podlogu.
  4. Džem od jagode zagrijte na laganoj vatri da bude tekuć (možete i na umjerenoj jačini u pećnici), te zatim stavljajte po kapljicu džema na vrh kreme, i odmah dok se džem nije stisnuo, malo ga razvucite čačkalicom. Tako napravite po cijeloj površini kolača dok ne potrošite sav džem. Pecite kolač 30 minuta.
  5. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga prebacite na hlađenje u hladnjak na par sati ili preko noći. Režite na kocke i poslužite.

cheesecake

Objavljeno 22.05.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!