Divno: Sirovi (raw) cheesecake s borovnicama

Image

Cheesecake je mnogima pojam kolača, najviše ga vole i uvijek će ga odabrati u moru drugih slastica. No, ako ovaj kolač od sira napravimo od zdravih sastojaka, pred sobom imamo savršenu slasticu za prste polizati bez trunke grižnje savjesti. 

Sastojci:

Podloga:

  • 200 g badema
  • 160 g sušenih datulja
  • prstohvat soli

Krema:

  • 400 g indijskih oraha (potopljenih u vodi preko noći)
  • sok od 2 limuna
  • vanilijin štapić (moze i ekstrakt)
  • 100 ml rastopljenog kokosovog ulja (oko 80 g)
  • 90ml meda (oko 120 g) ili agavinog sirupa (vegan verzija)
  • 170 g svježih borovnica

zdravi cheesecake

Postupak:

Podloga:

Datulje stavite u vodu i ostavite 10-ak minuta da omekšaju (uklonite košticu ako je imaju). Kalup obložite prozirnom folijom (koristila sam mali kalup, 22 cm).

U sjeckalicu ubacite bademe, datulje i prstohvat soli. Miksajte do željene teksture. Sastojci se moraju sjediniti, ali ne u pastu, neka ostanu krupniji komadići. Ako od smjese možete napraviti kuglicu, smjesa je spremna, u suprotnom dodajte žlicu vode ili kokosovog ulja i ponovno na kratko izmiksajte.

Smjesu stavite u kalup i dobro utapkajte, potom stavite u hladnjak.

Krema:

Procijedite indijske orahe, isperite ih i dobro ocijedite. Kokosovo ulje i med spojite i zagrijavajte na najslabijoj vatri samo dok ne postanu tekući.

U sjeckalicu ubacite sve sastojke za nadjev osim borovnica. Potrebno je sve blendati dok ne dobijete "svilenkastu" i glatku kremu. Za to vam je potreban poprilično jak blender ili multripraktik, u suprotnom, krema će biti malo zrnastija, ali to neće smetati okusu. :)

Kremu podijelite u dva dijela. Prvi dio prelijte preko podloge i poravnajte te stavite u hladnjak. U drugi dio kreme dodajte borovnice i izmiksajte dok se sve ne sjedini te dobivenu kremu prelijte preko bijele kreme.

Tortu ukrasite naribanom koricom limete i borovnicama.

zdravi cheesecake

Napomene:

  • za podlogu možete koristiti orašaste plodove po želji
  • ne zaboravite indijske orahe ostaviti u vodi preko noći (oni daju kremastu teksturu)
  • borovnice možete zamijeniti drugim voćem

Objavljeno 26.09.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
11
0
Podijeli s prijateljima!