15 vrhunskih i nagrađenih recepata sa zobenim pahuljicama
Prehrana

15 vrhunskih i nagrađenih recepata sa zobenim pahuljicama

Volimo zobene pahuljice, ne samo zbog njihove nutritivne kvalitete, već i zbog nepreglednog niza recepata koji ih sadržavaju, a kojima se mogu napraviti vrhunske slastice. Fitness.com.hr je nedavno imao nagradni događaj na kojem su sudionici slali svoje recepte sa zobenim pahuljicama, a autori najboljih recepata su nagrađeni.

Dijelimo s vama 15 najboljih recepata sa zobenim pahuljicama!

Punjeni kolačići

punjeni kolac

Podloga:

  • 4 šalice zobenog brašna
  • 1 šalica integralnog brašna
  • 1 žlica mljevenog lana
  • 1 žlica mljevenog maka
  • 1 jaje
  • 150 g otopljenog kokosovog ulja
  • 1 šalica muscovado šećera
  • Krema:
  • 15 žlica zobenih pahuljica
  • 300 ml malomasnog mlijeka
  • 100 ml vode
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 2 žlice meda
  • 5 žlica palente
  • Posni sir
  • Kiselo vrhnje (12% m.m.)
  • Kikiriki maslac
  • Banana

Keks podloga:

Sve sastojke zajedno pomiješati dok se ne dobije tijesto (ako bude potrebno dodavati još brašna dok ne bude lijepo mekano) koje se treba zamotati u plastičnu foliju i staviti u hladnjak na najmanje 30 min. Nakon toga razvaljati tijesto na debljinu od 1 cm i okruglim kalupom rezati. Staviti na masni papir i peći na 180° 10-ak min.

Krema:

Mlijeko i vodu staviti na vatru da zakuha, dodati palentu i zobene pahuljice pa ostaviti da se kuha par minuta. Na pola kuhanja dodati med i kakao.

Kad se krema ohladi, staviti keks (podlogu) i onda između namazati kremu i poklopiti drugim keksom.

Posni sir pomiješati s malo meda i kiselog vrhnja (prilagoditi količinu sebi) i to staviti na vrh. Bananu i maslac od kikirikija staviti u blender (također količinu po želji) i izblendati do glatke smjese i preliti preko svega.

Pripremila: Sanja Frleta

Neobična štrudla sa zobenim pahuljicama

strudla zobene

Sastojci:

  • 2 lista za savijače
  • pakiranje knedli sa šljivama
  • 1 l tekućih bjelanjaka
  • 250-300 g zobenih pahuljica
  • 4-5 banana
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • sladilo, po želji

Postupak:

Dva lista za savijače staviti u veliki protvan. Na njih naslagati red kuhanih knedli sa šljivama pa red cijelih banana. Posebno izmiksati oko litru tekućih bjelanjka i u to dodati lagano miješajući oko 250-300 g mljevenih zobenih pahuljica, malo praška za pecivo i malo zasladiti, po želji. Smjesu preliti preko knedli i banana te ispeći, na 180 stupnjeva, oko 20 minuta.

Pripremila: Gordana Ević

Pita od jabuka

pita od jabuka

Sastojci za tijesto

  • 300 grama integralnog brašna
  • 100 g sitnih zobenih pahuljica
  • 150 grama maslaca ili kokosovog ulja (otopiti)
  • 1 čaša krutog jogurta
  • malo soli
  • 1 prašak za pecivo
  • po želji aroma, limun/vanilija

Sastojci za nadjev:

  • 1-1,5kg jabuka
  • šaka zobenih pahuljica
  • cimet
  • stevija
  • 2 šake sjeckanih badema i oraha

Postupak:

Naribati cca 1-1,5kg jabuka, začiniti stevijom i cimetom, pustiti da puste sok i izdvojiti ga (sok možete popiti). Dodati aromu limuna ili vanilije, po želji.

Kuhati jabuke, 10-ak min miješajući. Kad je gotovo dodati šaku sitnih zobenih, i po želji nasjeckane bademe ili orahe.

Pomiješati sve sastojke za tijesto. Podijeliti tijesto koje smo umijesili na dva dijela. Razvaljati donje tijesto, staviti nadjev (jabuku), razvaljati gornje tijesto i staviti ga preko jabuke.

Peći na 180 stupnjeva, 30 min.

Pripremila: Josipa Belamarić

Kolač od mrkve

kolac od mrkve

Sastojci: 

  • 2 ribane jabuke
  • 4 ribane mrkve
  • 2 jaja
  • 500 g posnog sira
  • zasladiti po želji (natren)
  • 100 g zobenih pahuljica
  • 2 žlice jogurta
  • pola praška za pecivo

Postupak:

Smjesu izmiješati i izliti u manji kalup u kojem je papir za pečenje. Peći na 180 stupnjeva, oko 20 minuta.

Pripremila: Gordana Ević

Zobeni keksići

zobeni keksici

Sastojci:

  • 1 šalica zobenog brašna
  • 1 šalica integralnog brašna
  • 1 šalica raženog brašna
  • 1 šalica šećera po izboru
  • 1 banana
  • 1 žlica maslaca od kikirikija
  • 3 žlice kakaa u prahu
  • 1 jaje
  • Čokolada

Priprema:

Od svih sastojaka (osim čokolade) napraviti tijesto, koje se zamota u prozirnu foliju i tako mora odstajati u hladnjaku najmanje 30 minuta. Kasnije se razvalja, te pospe s komadićima čokolade, zarola i reze na komade debljine 1 cm. Staviti peci na 170° - 20 ak minuta.

Preljev je napravljen od šumskog voća koje se lagano kuhalo s malo meda dok se ne dobije gusta smjesa. (Sa strane, još tko voli posni sir pomiješati sa malo kiselog vrhnja.)

Pripremila: Sanja Frleta

Čokoladni kolač iz mikrovalne

Baza za kolač:

  • 1 jaje
  • 1 žličica agavinog sirupa
  • 2 žličica kikiriki maslaca
  • 1/3 šalice zobenih pahuljica
  • 1 žličica kakaa 100% /rogač (dodatak za boju i okus)
  • 1 žličica sode bikarbone/praška za pecivo

Sve sastojke ubaciti u posudicu te dobro izmiješati dok se sve ne sjedini u smjesu. Nakon toga staviti u  mikrovalnu na 1-2min i kolač je gotov smile.

Preljev od banane:

zobeni kolac

  • 1/2 smrznute banane
  • 1 žlica kokosa
  • 1 šaka orašastih plodova s grožđicama

Bananu narezati na veće ili manje komadiće te zalediti najmanje 2h (preporučljivo je pustiti preko noći ). Zaleđenu bananu je potrebno miksati dok se ne počne pretvarati u fini sladoled, zatim dodati orašaste plodove, kokosove mrvice i sl. Dodatke koji bi upotpunili preljev po želji.

Preljev od šumskog voća i wheya:

zobeni kolac

  • 1 šaka bobičastog voća
  • 1/2 šalice sojinog, zobenog, bademovog, kokosovog i sl. mlijeka
  • 1 mjerica whey proteina (okus jagoda, vanilija...)

U mikser ubaciti smrznuto bobičasto voće te kratko miksati dok se ne počne pretvarati u pastu. Nakon toga dodati malo mlijeka opet miksati te na kraju umiješati whey proteine i preliti preko kolača.

Pripremila: Ira Vlahović

Voćna torta

vocna torta

Sastojci:

  • 200 g zobenih pahuljica
  • jogurt
  • bjelanjak
  • sladilo po želji
  • 2 jabuke
  • 2 breskve
  • puding od vanilije

Postupak:

Omjere za biskvite odredite sami tako da smjesa kad sve sastojke pomiješate ne bude pregusta. Ako je gusta dodajte još malo bjelanjaka ili jogurta. U biskvit idu zobene, jogurt, bjelanjak i sladilo. 

Smjesu izlijte u kalup za pečenje, na papir pa pecite na 180 stupnjeva, oko 20 minuta.

Dok se biskvit hladi, narežite jabuke i breskve pa ih stavite u posudu. Prelijte vodom, zasladite po želji, pa kuhajte dok se ne omekša. Kad je voće gotovo, procijedite pa stisnite vilicom. Voće stavite preko biskvita.

Puding od vanilije skuhajte prema uputama na pakiranju. Kad je puding gotov prelijte ga preko voća a po vrhu pospite nasjeckanih oraha ili badema.

Pripremila: Gordana Ević

Cheesecake

zdravi cheesecake

Podloga:

  • 2 šalice zobenog brašna
  • 2 šalice integralnog brašna
  • 1 šalica datulja
  • 4 žlice kakaa u prahu
  • 100 g maslaca od kikirikija
  • 150 g kokosovog ulja - rastopljenog

Sve sastojke pomiješati (datulje samljeti) i utisnuti u kalup (promjer 18cm) i peci na 180° - 6-8 minuta. 

Krema:

  • 2 banane
  • 300 g posnog sira
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • Zasladiti još po želji

Postupak:

Banane zgnječiti i dodati ostale sastojke. Preliti preko podloge i vratiti u pećnicu, te peci još 30-ak minuta na 150°. Preljev je otopljeni kakao sa malo muscovado šećera i kokosovog ulja. Ukrasiti orašastih plodovima po želji.

Pripremila: Sanja Frleta

Jutarnje zobeno proteinske palačinke

palacinke

  • 200 g finih zobenih pahuljica ili zobenog brašna
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • 300 ml mlijeka (zobeno, sojino, bademovo, kokosovo, rižino)
  • 150 ml vode
  • 3/4 mjerice whey proteina (vanilija, čokolada...)
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1 prstohvat soli

palacinke

Zobene pahuljice samljeti  ili koristiti gotovo zobeno brašno. Staviti u posudu, dodati jaje, vanilin šećer, sol, whey, cimet, mlijeko i vodu i dobro izmiješati žlicom. Tijesto je gušće nego za obične palačinke. Kada se palačinka sama odvoji od tave prevrnuti i kratko peći s druge strane.

Palačinke se mogu puniti posnim sirom, gušće napravljenim wheyom s bananom ili domaćim pekmezom od jabuka, marelica i sl. bez šećera. Ili preliti agavinim sirupom, medom, stevijom... uz dodatak voća i orašastih plodova.

Pripremila: Ira Vlahović

Zobeni kolač s makom

zobene mak torta

Sastojci:

  • 100 g zobenih pahuljica
  • 1 manja izgnječena banana
  • cimet
  • sladilo, po želji
  • pola praška za pecivo
  • 3 žlice rogača
  • 100g mljevenog maka
  • 300 ml tekućeg bjelanjka
  • malo mlijeka

Postupak: 

Sve sastojke izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Mlijeka dodajte toliko koliko bude potrebno da smjesa dobije željenu gustoću. Smjesu istresite u manju vatrostalnu posudu i pecite u mikrovalnoj pećnici 10 minuta.

Pripremila: Gordana Ević

Palačinke s posnim sirom

zobene palacinke

Sastojci:

  • 2 šalice integralnog brašna
  • 1 šalica cijelih zobenih pahuljica
  • 1 jaje
  • 5 datulja
  • 2 žlice lanenih sjemenki
  • Malo soli
  • 1 žličica sode
  • 2 žlice posnog sira
  • Čokolada (85% kakao)
  • Šećer po izboru (ako bude potrebno još zasladiti)
  • Voda

Priprema:

Jaje miksati par minuta da se ne stvori pjenica, nakon toga dodati ostale sastojke, osim datulja i čokolade izrezanih na komadiće koje se umiješaju ručno. Vodu dodavati postupno dok se ne dobije željena gustoća, ali smjesa treba biti dosta gusta. Peci male palačinke. (osobno ih pečem bez ulja, ali ako je potrebno onda na malo kokosovog.)

Dodatak je banana, razmrvljeni integralni keks, posni sir pomiješan sa malo meda i grčkog jogurta.

Pripremila: Sanja Frleta

Banana bread

banana kruh

Sastojci:

  • Sprej za pečenje/kokosovo ulje
  • 1 šalica banane (miksane,3 srednje banane)
  • 1/3 čaše meda
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 jaje
  • 3/4 čaše bademovog mlijeka s okusom vanilije (može i neka druga vrsta)
  • 1 1/2 čaše ječmenog brašna
  • 1-2 čaše zobenih pahuljica
  • 1 1/2 žličice praška za pecivo
  • 3/4 žličice sode bikarbone
  • 1/4 žličice soli
  • 1 žličice cimeta

Postupak: 

Posudu za pečenje pošpricati sprejom ili namastiti kokosovim uljem. Postaviti pećnicu na 250° i pustiti da se kratko ugrije. Izmiješati sve sastojke te preliti u posudu. Peci 60-70min ovisno o pećnici, provjeravati svako toliko čačkalicom.

Pripremila: Ira Vlahović

Doručak u čaši

dorucak zobene

Sastojci:

  • 2dl jogurta gustog (s najmanjim postotkom masnoće) ili posnog sira
  • 2dl mlijeka
  • 2 pune šake šumskog voća
  • 2 žlice meda ili agave
  • 1 žličica cimeta
  • leda po potrebi
  • 1/3 čaše zobenih pahuljica

dorucak zobene

Postupak:

Sve staviti u blender i zajedno miksati. Po želji dodati leda i whey proteina. Moguće su kombinacije sa rogačem, kakaovcem ili tamnom čokoladom izmiksano s bananama i sl.

Pripremila: Ira Vlahović

Žuta torta sa zobenim pahuljicama

zuta torta

Sastojci za biskvit:

  • 200 ml tekućeg bjelanjka
  • 100 g zobenih pahuljica, samljeti na sitno
  • 1/2 praška za pecivo

Sastojci za nadjev:

  • palenta
  • želatina
  • 300 g bjelanjaka

Postupak:

Bjelanjke izmiksati u snijeg pa polako miješajući dodavati mljevene zobene pahuljice i prašak za pecivo. Ispeći u kalupu za tortu, na 180 stupnjeva, oko 15 minuta. Ostaviti da stoji u kalupu.

Palentu skuhati u vodi, da ostane gusta kao griz. Zasladiti po želji pa u vruću smjesu dodati želatinu, prema uputi na pakiranju. Odvojeno izmiksati bjelanjke pa ih polako sjediniti s kremom od palente. Izliti na biskvit i ohladiti u kalupu.

Pripremila: Gordana Ević

Domaća granola

granola

Sastojci:

  • 3 šalice sitnih zobenih pahuljica
  • 1 šalica grubo sjeckanih orašastih plodova (bademi, orasi, lješnjaci)
  • Razne sjemenke po želji
  • 1 bjelanjak
  • 1/4 šalice meda
  • 1/4 šalice kokosovog ulja
  • cimet, muškatni oraščić, malo đumbira, malo soli, stevija po želji
  • Po želji dodati sušeno voće

Postupak:

U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, nasjeckane orašaste plodove, začine i sol. U zasebnoj zdjeli pomiješajte med, i ulje. Tekuće sastojke dodajte suhim sastojcima i rukama dobro izmiješajte.

Umutite bjelanjak da postane lagano pjenast te ga dodajte smjesi pa je ponovno izmiješajte.

Granolu stavite na papir za pečenje na plosnati pleh te smjesu ravnomjerno razvucite po cijeloj površini pleha.

Pecite cca 30-35 minuta na 150, odnosno sve dok ne postane zlatno smeđe boje. Pred kraj pečenja pazite jer lako zagori. Ne miješati smjesu prilikom pečenja, mora ostati u jednom komadu. Nalik ploči.

Smjesa može biti mekana kad se izvadi, no ostavite da se skroz ohladi. Najbolje preko noći, nakon čega postaje hrskava.Ujutro granolu razbijte na manje komada rukama ili batom.

Čuvati u suhoj, zatvorenoj staklenci.

Pripremila: Josipa Belamarić

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Recepti: slatka lica zobenih pahuljica x 66
    U nastavku slijede moja četiri trenutna favorita - praktični primjeri obroka sa zobenim pahuljicama savršenih za svaki dio dana. Nadam se da će vam se svidjeti i potaknuti vas da se i sami poigrate s ...
  • Počastite se slasno: 4 recepta za ukusne i zdravije uskršnje slastice! x 18
    Jeste li već krenuli s pripremom uskršnjih slastica? Ako jeste, ostavite još pokoje mjesto za jedno od ovih ukusnih jela - za neke će vam biti dovoljno i par minuta! Čak i ako ste ljubitelj tradiciona...
  • Super recepti za super chia sjemenke x 72
    U posljednjih desetak godina, na europskom tržištu hrane svoje je mjesto dobila i jedna nutritivno visokovrijedna namirnica koja svoje porijeklo vuče iz južne Amerike. Njezino ime je - CHIA.
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 21.03.2016
Piše:
Zorana Jagodić