Ručak za vikend: Low-carb musaka od patlidžana

Image

Ovaj popularni grčki klasik može se napraviti i u laganijoj i manje kaloričnoj verziji bez krumpira - s patlidžanima. Navedena verzija je itekako ukusna i fina te predstavlja idealnu ideju za ručak ili večeru.

Umjesto običnog bešamela napravili smo umak od grčkog jogurta, feta sira i žumanjaka te sve posuli svježe ribanim parmezanom i zapekli. Musaka dostojna i bogova s Olimpa :)

low carb musaka

Sastojci (za 3-4 osobe):

  • 2 veća patlidžana
  • Maslinovo ulje

Mesni umak:

  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 1 luk, sjeckan
  • 2-3 češnja češnjaka, sitno sjeckan
  • 500 g mljevene junetine ili janjetine
  • 450 g sjeckane rajčice iz konzerve
  • 1-2 dl vode ili temljca
  • 1/4 žličice cimeta
  • Malo ribanog muškatnog oraščića
  • 1 žličica origana
  • Sol, papar

“Bešamel”:

  • 300 ml grčkog ili običnog čvrstog jogurta
  • 100 g feta sira
  • 3 žumanjka
  • Sol, papar
  • Ribani parmezan ili drugi sir po želji, za posipanje

low carb musaka

Priprema:

  1. U dubljoj tavi ugrijati malo maslinovog ulja te popržiti sitno sjeckani luk. Pržiti dok luk ne omekša i posmeđi, oko 10 minuta uz lagano podlijevanje vodom da ne prigori. Dodati sitno sjeckani češnjak pa pržiti još koju minutu.
  2. Dodati junetinu te pržiti na jačoj vatri dok ne posmeđi, razbijajući kuhačom grudice. Nakon oko 5-8 minuta dodati rajčice sa sokom iz konzerve, vode te sve začine. Izmiješati, a nakon što zakipi, kuhati u polupoklopljeno posudi oko 20-30 minuta da junetina fino omekša. Provjerite začinjenost.
  3. Patlidžane oprati i odstraniti im krajeve pa uzdužno narezati na ploške debljine oko 1-2 cm. U grill tavi koju ste ugrijali i lagano kistićem premazali maslinovim uljem, pecite kriške patlidžana po oko minutu - dvije sa svake strane. Izvadite ih, posolite i popaprite. Polovicu tako pripremljenih patlidžana složite na dno kalupa za pečenje (jednog većeg, cca 25*22 cm, ili 3 manja). Pećnicu ugrijte na 180°C.
  4. Na polovicu patlidžana stavite sav pripremljeni mesni umak, te poklopite preostalim patlidžanom.
  5. Za “bešamel” samo pjenjačom izmiješajte grčki jogurt, žumanjke, drobljeni feta sir, te papar i sol, ukoliko je potrebno malo (pripazite jer je feta slana). Tim umakom prelijte musaku, te sve pospite ribanim parmezanom.
  6. Pecite oko 25-30 minuta dok površina ne postane zlaćana.

low carb musaka

Objavljeno 23.11.2018.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!