VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Recenzija: Kikiriki maslac u prahu - 80% masti i 25% kalorija manje, a izvrstan okus!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako ste ljubitelj kikirikija i često guglate recepte koji ga sadrže, sigurna sam da ste naišli na jako velik broj stranih recepata koji u sebi sadrže "PBP" ili peanut butter powder, odnosno maslac od kikirikija u prahu. O čemu se zapravo radi?

Maslac od kikirikija u prahu se dobiva cijeđenjem ulja iz pečenog kikirikija, a potom mljevenjem kikirikija do oblika praha. Rezultat je proizvod koji je zadržao dobro znanu i voljenu aromu kikirikija, ali je udio masnoća smanjen za 85%. Logično, sa smanjenjem udjela masti, drastično je smanjena i kalorijska vrijednost i to ovaj proizvod čini poželjnim među svima koji vole kikiriki, ali paze na kalorijski unos ili pokušavaju održati deficit potreban za mršavljenje.

Osim značajno manjeg udjela kalorija i masti, maslac od kikirikija u prahu se može pohvaliti visokim udjelom vlakana i proteina.

pbp

Isprobala sam dva na našem tržištu dostupna maslaca od kikirikija u prahu: kikiriki maslac u prahu (neutral) i kikiriki maslac u prahu (čokoladni) i ovo su moji dojmovi:

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Usporedba nutritivnog sastava

U sljedećoj tablici vam donosim usporedbu nutritivnog sastava između ova dva kikiriki maslaca u prahu i klasičnog kikiriki maslaca iz čega ćete najbolje zamijetiti najveće razlike:

tablica

Kako je razvidno iz tablice, oba kikiriki maslaca u prahu imaju značajno manju kalorijsku vrijednost, čak 25% manje od klasičnog maslaca od kikirikija. Udio masti je gotovo 80% manji od visokog udjela masti u klasičnom maslacu.

No, maslac u prahu ima dvostruko veći udio ugljikohidrata i šećera, ali i gotovo dvostruko veći udio vlakana i proteina. Klasičan maslac je značajno više slan od verzija u prahu, a među njima je čokoladni prilično više slan od ovoga neutralnog okusa.

Ipak treba imati na umu da se u receptima prah koristi u puno manjim količinama nego što je to slučaj kod klasičnog maslaca pa je i unos manji, po porciji.

pbp

Primjena u receptima

Primjena kikiriki maslaca u prahu je vrlo jednostavna i može ga se dodati jako velikom broju jela, također, može ga se koristiti u ovom izvornom, praškastom obliku, a ako ga pomiješate s malo vode dobit ćete ga u obliku maste.

Tijekom pripreme ove recenzije, ovaj kikiriki maslac u prahu sam koristila u sljedećim jelima:

  • Zobena kaša
  • Smoothie
  • Chia puding

Osim toga, možete ga pomiješati i u različite smjese za kolače, od muffina, do brownieja ili bilo kakvih sličnih keksića i drugih zdravih slastica.

pbp

Razlika između neutralnog i čokoladnog kikiriki maslaca u prahu

Kako bih najlakše ocijenila razliku između neutralnog i čokoladnog okusa kikiriki maslaca u prahu, napravila sam potpuno isti chia puding, ali sam u jedan pomiješala prah neutralnog okusa, a u drugi onaj čokoladni. Budući da sam dodala samo po jednu žlicu praha (oko 5 grama) ni nutritivni sastav se nije previše promijenio (23 kcal, 2,5 g proteina).

Puding u kojem se nalazi neutralni prah je poprimio lijepu aromu kikirikija koji je ovom chia pudingu dao neku vrstu topline i punoće okusa. Čokoladni prah je tu dodao, uz aromu kikirikija i laganu čokoladnu notu pa će se za ovu verziju sigurno odlučiti svi oni kojima je čokolada omiljen okus i slastica.

Stoga, ako svojoj zobenoj kaši, smoothieju, chia pudingu ili bilo kojoj drugoj slastici želite dodati okusa kikirikija svakako savjetujem da uzmete ovaj neutralni prah, a ako mu želite uz kikiriki dodati i čokoladnu notu, onda je čokoladna verzija pun pogodak.

pbp

Zaključak

Ukoliko ste na dijeti ili pazite na kalorijski unos, a volite okus i aromu kikiriki maslaca, onda su ove varijante u prahu izvrsno rješenje: savršeno će zamijeniti maslac od kikirikija u svim receptima u kojem biste ga inače stavljali, okus ćete i dalje dobiti onaj poznati i dragi, a udio masnoće i kalorija bit će drastično smanjen.

Ipak, ukoliko ste obožavatelj maslaca od kikirikija „na žlicu“ i ne zamarate se pretjerano njegovom ogromnom kalorijskom vrijednošću, tada će prah teško zamijeniti izvorni maslac. Ipak, kad s prahom napravite pastu, ponovo ćete dobiti okusom prihvatljiv, ali značajno manje mastan „maslac“ koji može utažiti vašu želju.

 ili Fitness.com.hr trgovinama.

Objavljeno 23.02.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!