Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Kako se riješiti viška kože nakon značajnijeg mršavljenja?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Problem s kojim se često susreću osobe koje su izgubile značajnu količinu masnoga tkiva je opuštena koža, koja se najviše ističe u području trbuha. Ta koža je estetski problem s kojim se mnogi susreću, a jedan od načina njegovog rješavanja je operativni zahvat uklanjanja viška kože, odnosno abdominoplastika.

O detaljima ovoga postupka razgovarali smo s dr. Mladenom Dudukovićem plastičnim kirurgom i vlasnikom Poliklinike Duduković u kojoj se, između ostaloga, izvodi i postupak abdominoplastike.

abdominplastika

U vrlo rijetkim slučajevima, kod nekih se koža "povlači" paralelno s mršavljenjem. Može li se na to utjecati?

"U slučaju značajnijeg mršavljenja dolazi do "problema viška kože". Ponekad, zajedno sa velikim gubitkom na težini, dolazi i do simultane retrakcije kože i proces prolazi bez potrebe za kirurškom intervencijom uklanjanja kože. To se prvenstveno odnosi na mlađe osobe sa zadržanom kvalitetom kože, odnosno njenom sposobnosti retrakcije što ponajprije ovisi genetici i stupnju elastičnosti kože te kolagenu. To su faktori na koje u principu ne možemo utjecati.

Slična stvar događa se i u trudnoći pa znamo da neke mlade majke imaju strije nakon poroda i višak kože, a za neke na temelju izgleda trbuha ni ne možemo znati da su rodile.", navodi dr. Duduković.

Postoji li više opcija rješavanja tog viška kože, osim abdominoplastike?

"U slučaju diskretne opuštenosti kože može se pomoći aparativnim tretmanima poput uređaja Onda koje imamo u našoj ponudi. Tretman Onda npr. mikrovalovima izaziva termičku traumu slojeva kože u kojima potiče proizvodnju kolagena koji onda utječe na zatezanje kože."

onda

Postoje li uvjeti koje pacijent treba zadovoljiti da bi se mogla izvoditi abdominoplastika?

"Uspjeh i estetski rezultat abdominoplastike ovisi o trenutnom stanju i količini rezidualne masti nakon mršavljenja.

Idealni kandidati su izgubili planiranu težinu i ne namjeravaju dalje mršavjeti. Važno je spomenuti da ni liposukcija, ni abdominoplastika nisu metode za mršavljenje, već za konturiranje tijela i formiranje povoljnije linije tijela", pojašnjava dr. Duduković.

Kako se izvodi zahvat?

"Zahvat se izvodi u općoj anesteziji i osim ekscizije suvišne kože, u donjem dijelu abdomena, podrazumijeva i repoziciju pupka na novo mjesto koje će idealno odgovarati anatomskim karakteristikama trupa. Također se u zahvatu stegne linija trbuha, odnosno korigira dijastaza mišića rektusa (ravnih trbušnih mišića) čime se suzi struk.

Prije ekscizije se učini liposukcija prijelaznih zona, odnosno gornjeg i postraničnih dijelova trbuha kao i struka. Sve navedeno traje oko 3 sata i pacijent se najčešće probudi s drenovima i kompresivnim steznikom. Nakon operacije pacijent ostaje 1 dan u Poliklinici na opservaciji i na kućnu njegu otpusti se sljedeće jutro."

Koliko je to kompliciran zahvat i ostaje li nakon zahvata vidljiv rez? Koliko traje oporavak?

"Zahvat spada u kompliciranije plastično-kirurške operacije radi potencijalnog gubitka krvi i tjelesnih tekućina liposukcijom. Potreban je dobar monitoring iskusnog anesteziološkog osoblja te minuciozan posao kirurga.

Nakon operacije ostaje poprilično dugačak ožiljak, ali koji je smješten u zoni koju u potpunosti pokriva donje rublje."

koza

Nakon koliko vremena se pacijent može vratiti normalnom životu i svakodnevnim aktivnostima?

"Strogi oporavak i boravak u kući savjetuje se 7-14 dana nakon operacije nakon čega postupno pacijent ulazi u dnevni ritam koji se lagano može pojačavati u skladu s osjećajem. 

Puni oporavak traje oko 6 do 8 tjedana, a to je vrijeme nakon kojega se može planirati fizička aktivnost, čak i sa pregibanjem trbuha. 

Do konačnih rezultata, nekada treba pričekati i 3 do 6 mjeseci koliko je potrebno da se oporavi limfni sustav koji je prekinut incizijama i treba vremena da se naprave novi drenažni putevi kojima se regulira oticanje u operiranoj zoni", zaključuje dr. Duduković.

Abdominoplastika je složen zahvat uklanjanja viška kože i masnoga tkiva nakon značajnijeg mršavljenja koji je u mnogim slučajevima jedino rješenje osobama koje žele riješiti ovaj estetski problem. Cijena ovog postupka je oko 30.000 kuna. Kod razmišljanja i odlučivanja o ovom procesu svakako trebate biti upućeni u sve rizike, procedure i postoperativni period te se o svemu posavjetujte sa stručnjakom i donesite odluku koja će vam život učiniti kvalitetnijim, a vas zadovoljnijima svojim odrazom u ogledalu.

Objavljeno 15.03.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!