Srdela - fina, zdrava i gotova u tren oka (bez da zasmrdite pola kvarta)!

Volim ribe, o tome sam već pisala. Jedem ih većinu dana u tjednu, najčešće za večeru, a vikendom se, nakon obilaska tržnice, počastim i ribljim ručkom. Morski geni tu najviše dolaze na vidjelo. 

Osim što je sama spremam i svoje prijatelje pokušavam uvjeriti: nijedan obrok nije jednostavnije pripremiti od onoga s ribom! 

Ribu jedem svu, od srdela i inćuna, do orada, brancina, lososa, tune.. .sve za što mi moj ribar na tržnici kaže: "Uzmi ovo, svježe je!"

Danas s vama dijelim svoj superjednostavni recept za pripremu srdela:

Potrebno vam je: 

  • 500 g svježih srdelica
  • 1 limun
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • peršin

Na protvan stavite papir za pečenje, a pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Srdelice rasporedite po papiru za pečenje, pospite s šeršinom, prelijte s maslinovim uljem te na kolutove narezan limun rasporedite po srdelama. 

Stavite u pećnicu i pecite 10-15 minuta. Kao prilog možete jesti blitvu, špinat ili kuhani krumpir. Ovison o želji ili planu prehrane. 

Uslast! 

Kakav ti je post? 
niste ju čistili ?
fpotter
20.03.15. u 14:26
line
Obožavam srdele, no s obzirom da imam priliku jedem ih isključivo sa gradela. No recept je odličan, s njima nema greške
KlaraS
20.03.15. u 15:08
line
Ne, srdele nikad ne čistim.
ZorroRi
23.03.15. u 14:30
line
hmmm... čudno. :) ja ih nikad nisam probao neočišćene.
fpotter
23.03.15. u 21:08
line
fpotter, ni ja ih ne jedem neočišćene. Evo sa Metro-portal-a "Prvo i osnovno, srdele moraju biti svježe, a to ćete prepoznati po ukočenosti, sjaju i bistrim očima. Čiste se lagano - pod tankim mlazom tekuće vode ostružite ljuskice, otvorite nožićem trbuh i izvadite utrobu. Za prženje u tavici srdela se može očistiti i tako da se nožem istovremeno odstrani glava i cijela utroba. "
iver
23.03.15. u 23:38
line
Ja sam s mora, mi ih uvijek cistimo
never-give-up
24.03.15. u 10:00
line
I ja sam s mora, ali mi te sitne ribice ne cistimo ,) Hardcore ;)
ZorroRi
24.03.15. u 10:24
line
nedavno sam ih jeo sirove, mislim radio sam carpaccio. Uopće nisu bile loše, dapace, ali s obzirom da ih mogu puno pojesti neznam dali je preporučeno sirovo.
fpotter
25.03.15. u 10:48
line
Ovako sam jučer pripremila gooomilu srdela (cca 3kg) i moram reci da mi je živo otkriće da se srdele ne mora uništit prženjem u litri ulja! Zdravije, a i neusporedivo finije. Eno ih sad u marinadi, jedva čekam... :))
Anaaa
29.03.15. u 12:39
line
E ovo cu vec u petak probati,prvenstveno jer je ovo zdraviji nacin pripreme,a nisu skupe!
Perinjo
09.03.16. u 22:52
line
10 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Tapenada na patlidžanu x 10
    Večera. Jednostavna i sočna. Skoro pa sam napisala haiku od ove divote s kojom sam se počastila pred spavanje.  Dijelim, malo se potrudite oko tapenade i uživajte: Sastojci: 1 patlidžan Malo maslinovog ulja Za tapenadu: 100 g zelenih otkoštenih maslina 100 g crnih otkoštenih maslina 30 g sušenih rajčica 1 žličica kapara 1 slani inćun 1 žlica iscijeđenog limunovog soka 1 češanj češnjaka 1 žlica na sitno nasjeckanog svježeg ružmarina i majčine dušice 1 žlica maslinovog ulja ...
  • Moj uobičajeni ručak kad sam na dijeti x 9
    Od nove godine do danas sam skinula 6 kg. Malo sam stisnula s prehranom i uozbiljila se oko sadržaja svojih obroka, ali i količine i rezultati su tu. Isprobala sam više vrsta prehrane i moj organizam najbolje reagira na cikliranje ugljikohidratima, pa tako i radi. U danima kad treniram u jednom obroku imam ugljikohidrate čija se količina razlikuje po treninzima. U ostalim danima ne unosim ugljikohidrate. To mi je najbolji način za održati mišiće i izgubiti mast. U dane treninga, ugljikohidra...
  • Šarena salata s kvinojom i kukuruzom x 4
    Čim prođe Nova godina i siječanj, ja brojim dane do ljeta. Ma, ako ću biti iskrena, ja brojim dane do ljeta čim završi prethodno ljeto, no krajem prvoga mjeseca u godini i kroz veljaču polako krenem već umišljati da sve oko mene miriši na ljeto. „Ovo ljeto svaki vikend idemo na more. Osim godišnjeg, još i vikende idemo. I nosimo sup.“, dogovorile smo Latica i ja. I tako, kraj je veljače, ljeto samo što nije… A u skladu s tim, treba i hranu prilagoditi tome, pa sve češće na tanjuru budu neke ...
  • Divan ručak: Zapečeni punjeni batat x 5
    Ovo je ručak za 3 ili 4 osobe, ovisno kakve proždrljivce imate za stolom. Sastojaka je prilično, ali kad pogledate popis shvatit ćete da to sve već imate u kući. Dajte si malo vremena i pripremite super ručak. 4 batata (slatka krumpira) srednje veličine 1 žlica gheea ili maslaca 8 feta kuhane pancete ili šunke 1 paprika, narezana na kockice 1 zelena paprika, narezana na kockice 3 mlada luka, narezana na kolutove 2 češnja češnjaka 1 žličica crvene slatke paprike 1 žličica kima Sol,...