Srdela - fina, zdrava i gotova u tren oka (bez da zasmrdite pola kvarta)!

Volim ribe, o tome sam već pisala. Jedem ih većinu dana u tjednu, najčešće za večeru, a vikendom se, nakon obilaska tržnice, počastim i ribljim ručkom. Morski geni tu najviše dolaze na vidjelo. 

Osim što je sama spremam i svoje prijatelje pokušavam uvjeriti: nijedan obrok nije jednostavnije pripremiti od onoga s ribom! 

Ribu jedem svu, od srdela i inćuna, do orada, brancina, lososa, tune.. .sve za što mi moj ribar na tržnici kaže: "Uzmi ovo, svježe je!"

Danas s vama dijelim svoj superjednostavni recept za pripremu srdela:

Potrebno vam je: 

  • 500 g svježih srdelica
  • 1 limun
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • peršin

Na protvan stavite papir za pečenje, a pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Srdelice rasporedite po papiru za pečenje, pospite s šeršinom, prelijte s maslinovim uljem te na kolutove narezan limun rasporedite po srdelama. 

Stavite u pećnicu i pecite 10-15 minuta. Kao prilog možete jesti blitvu, špinat ili kuhani krumpir. Ovison o želji ili planu prehrane. 

Uslast! 

Kakav ti je post? 
niste ju čistili ?
fpotter
20.03.15. u 14:26
line
Obožavam srdele, no s obzirom da imam priliku jedem ih isključivo sa gradela. No recept je odličan, s njima nema greške
KlaraS
20.03.15. u 15:08
line
Ne, srdele nikad ne čistim.
ZorroRi
23.03.15. u 14:30
line
hmmm... čudno. :) ja ih nikad nisam probao neočišćene.
fpotter
23.03.15. u 21:08
line
fpotter, ni ja ih ne jedem neočišćene. Evo sa Metro-portal-a "Prvo i osnovno, srdele moraju biti svježe, a to ćete prepoznati po ukočenosti, sjaju i bistrim očima. Čiste se lagano - pod tankim mlazom tekuće vode ostružite ljuskice, otvorite nožićem trbuh i izvadite utrobu. Za prženje u tavici srdela se može očistiti i tako da se nožem istovremeno odstrani glava i cijela utroba. "
iver
23.03.15. u 23:38
line
Ja sam s mora, mi ih uvijek cistimo
never-give-up
24.03.15. u 10:00
line
I ja sam s mora, ali mi te sitne ribice ne cistimo ,) Hardcore ;)
ZorroRi
24.03.15. u 10:24
line
nedavno sam ih jeo sirove, mislim radio sam carpaccio. Uopće nisu bile loše, dapace, ali s obzirom da ih mogu puno pojesti neznam dali je preporučeno sirovo.
fpotter
25.03.15. u 10:48
line
Ovako sam jučer pripremila gooomilu srdela (cca 3kg) i moram reci da mi je živo otkriće da se srdele ne mora uništit prženjem u litri ulja! Zdravije, a i neusporedivo finije. Eno ih sad u marinadi, jedva čekam... :))
Anaaa
29.03.15. u 12:39
line
E ovo cu vec u petak probati,prvenstveno jer je ovo zdraviji nacin pripreme,a nisu skupe!
Perinjo
09.03.16. u 22:52
line
10 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Mesne okruglice uz umak od posnog sira x 6
    Često u mesnici kupim mljeveno meso, ali uvijek tražim da mi neki moj odabrani komad mesa preda mnom ubace u onaj svoj apart i samelju. Tako nekako ipak imam kontrolu što jedem i da u mojim okruglicama nema i nekog mesa koje nisam željela.  S mljevenim mesom najčešće radim neke okruglice ili burgere: oni dobro podnose stajanje. napravim ih navečer ili ujutro i jedem taj dan za ručak, na poslu. Taj protek vremena od više sati zadrži ih sočnima, a čak ni podgrijavanje u mikrovalnoj im ne naštet...
  • Proteinske palačinke s malinama x 9
    Svoje doručke koji se sastoje od jaja ponekad malo transformiram. Umjesto omleta, jaja na oko ili neke treće inačic ove savršene namirnice, ponekad napravim palačinke. No, sastojci gotovo da ostanu nepromijenjeni pa zadržavam svoj trend početka dana s jajima.  Evo jedne ideje koju možete napraviti jednako brzo kao i običnu kajganu.  Sastojci (za 2 velike, tanke palačinke): 3 jaja 1 žlica chia sjemenki 1 žličica kakaa u prahu 1 žličica kokosovog brašna 1/2 žličice cimeta 1 žličica ghe...
  • Tapenada na patlidžanu x 11
    Večera. Jednostavna i sočna. Skoro pa sam napisala haiku od ove divote s kojom sam se počastila pred spavanje.  Dijelim, malo se potrudite oko tapenade i uživajte: Sastojci: 1 patlidžan Malo maslinovog ulja Za tapenadu: 100 g zelenih otkoštenih maslina 100 g crnih otkoštenih maslina 30 g sušenih rajčica 1 žličica kapara 1 slani inćun 1 žlica iscijeđenog limunovog soka 1 češanj češnjaka 1 žlica na sitno nasjeckanog svježeg ružmarina i majčine dušice 1 žlica maslinovog ulja ...
  • Moj uobičajeni ručak kad sam na dijeti x 9
    Od nove godine do danas sam skinula 6 kg. Malo sam stisnula s prehranom i uozbiljila se oko sadržaja svojih obroka, ali i količine i rezultati su tu. Isprobala sam više vrsta prehrane i moj organizam najbolje reagira na cikliranje ugljikohidratima, pa tako i radi. U danima kad treniram u jednom obroku imam ugljikohidrate čija se količina razlikuje po treninzima. U ostalim danima ne unosim ugljikohidrate. To mi je najbolji način za održati mišiće i izgubiti mast. U dane treninga, ugljikohidra...