Spring rolls (proljetne rolice) po receptu iz Vijetnama

spring rolls

Kraj veljače i početak ožujka provela sam u Vijetnamu. Dva i pol tjedna odmora sastojali su se od prekrasne prirode (od džungle, preko rižinih polja do beskonačnih plaža od bijeloga pijeska koji poput brašna škripi pod stopalima), upoznavanje jedne nove kulture i ljudi i ništa manje važno, kušanja mnogih karakterističnih vijetnamskih jela.

Za razliku od hrane na Tajlandu, vijetnamska hrana je značajno manje začinjena i okusi su "izvorniji", taman kako paše mojem nepcu. Dakle, iza mene je 16 dana uživanja u okusima, mirizima, pejzažima i spokoju ove zaista krasne azijske zemlje. 

Jedan od najkarakterističnijih, ali i najjednostavnijih vijetnamskih obroka za pripremu svakako su svježe spring rolls, odnosno rolice u rižinom papiru. 

Sve sastojke moguće je kupiti i kod nas, pa sam si Vijetnam odlučila donijeti kući i na ovaj način: 

  • 60 g rižinih rezanaca
  • 8 rižinih papira
  • 8 većih škampa, očišćenih, kuhanih i prerezanih po duljini
  • 1 žličica bosiljka
  • 1 žličica svježe metvice
  • 1 žličica korijandera
  • 2 lista salate, nakidana na manje dijelove
  • 2 žlice svježe cijeđenog soka limete
  • 1 češanj češnjaka
  • 1/3 žličica chillyja
  • 1 žličica nasjeckanog kikirikija

Rižine rezance skuhajte prema uputama na pakiranju, ali pazite da se ne prekuhaju. POtom ih procijedite.

Veći zdjelu napunite toplom vodom pa rižine papire, jedan po jedan, prije rolanja, namožite u toplu vodu, da omekša. Potom ga rasprostrite na tanjuru pa po duljini, preko sredine naslažite 2 polovice škampa, šaku rižinih rezanaca, malo bosiljka, metvice, korijandera i salate.

Na svakom kraju ostavite malo čistog papira, da rolice možete zatvoriti na krajevima. Umotajte rolicu što čvršće i zatvorite je na rubovima tako da smjesa nigdje ne ispada. Rižin papir je odličan za ovakvo motanje jer se lako lijepi pa nema straha da će se sve otvoriti i raspasti.

U posudici umiješajte sok limete, češnjak i chilly i kikiriki pa svaku rolicu prvo umočite u ovaj umak, pa zagrizite. Ako volite ljuće, slobodno dodajte još chillyja.

U originalni recept u ovaj umak još ide riblji umak, pa i njega dodajte 1 žlicu, ukoliko želite.

Uživajte u okusima Vijetnama u svojem domu.

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Jednostavne tortilje s mljevenim mesom (za lijene i gladne) x 2
    Zaključili smo odavno: tortilje svi volimo. I koliko god ideja smislili, uvijek će svaka nova biti dobrodošla. Ovo je još jedna, jednostavna, ukusna, sočna...  3 tortilje 200 g mljevenog mesa 1 paprika 1 tikvica 1 glavica luka malo maslinovog ulja začini: papar, sol, začinksa paprika, peršin Na tavi zagrijete maslinovo ulje pa ubacite na trakice narezano povrće i poklopite pa pustite da se krčka. Pazite da vatra nije prejaka i da povrće ne zagori. kad je pri kraju, ubacite mljeveno...
  • Proteinski dip s povrćem x 3
    Često me prijatelji ili klijenti pitaju što jesti za međuobrok. Najčešće tad posegnu za nečim što znaju da nije najbolje rješenje, iako bi već i šaka badema bili prihvatljivo rješenje.  Ovo je jedna ideja koju ja često radim za međuobrok kad imam različitog povrća i kad imam vremena za reckanje... dakle, najčešće je to vikendom.  U ovom slučaju od povrća je bila:  1 rajčica 1 krastavac 1 paprika 1/3 avokada 1/4 limuna Limunom pospite avokado, da ne pocrni. Sve ostalo povrće narežit...
  • Škampić-ražnjići na žaru x 2
    Par puta godišnje zaželim se jesti škampe. Točnije, zaželim ih se češće, ali na tanjuru završe 2-3 puta u godini. Ovaj put sam ih pripremila najjednostavnije moguće - kao ražnjiće na gril tavi.  200 g očišćenih škampa 2 žlice maslinovog ulja 2 češnja češnjaka Nabola sam ih na štapiće i stavila na zagrijanu gril tavu. Može i na roštilj, ali ga se meni nije dalo paliti samo zbog toga.  kad su se škampi ispekli, izvadila sam ih na tanjur i premazala s mješavinom maslinovog ulja i na sitn...
  • Spiralna tikvica s bolonjezom x 4
    Spiralizator je u mom domu prije par godina bio pravi hit. Sve što sam uhvatila u ruku od hrane, ugurala sam u taj strojček i narezala u obliku spirale. Hrana tada izgleda zanimljivije, a prema onoj analogiji da je vino finije ako ga pijete iz lijepe čaše, tako je i hrana ukusnija ako ljepše izgleda. Ipak, u spiralizatoru najčešće i dan-danas završi tikvica. Ona dobro glumi tjesteninu u tom obliku, pa joj je sudbina zapečaćena: 1 tikvica 200 g mljevenog mesa 1 žličica maslinovog ulja 1 ...