Spring rolls (proljetne rolice) po receptu iz Vijetnama

spring rolls

Kraj veljače i početak ožujka provela sam u Vijetnamu. Dva i pol tjedna odmora sastojali su se od prekrasne prirode (od džungle, preko rižinih polja do beskonačnih plaža od bijeloga pijeska koji poput brašna škripi pod stopalima), upoznavanje jedne nove kulture i ljudi i ništa manje važno, kušanja mnogih karakterističnih vijetnamskih jela.

Za razliku od hrane na Tajlandu, vijetnamska hrana je značajno manje začinjena i okusi su "izvorniji", taman kako paše mojem nepcu. Dakle, iza mene je 16 dana uživanja u okusima, mirizima, pejzažima i spokoju ove zaista krasne azijske zemlje. 

Jedan od najkarakterističnijih, ali i najjednostavnijih vijetnamskih obroka za pripremu svakako su svježe spring rolls, odnosno rolice u rižinom papiru. 

Sve sastojke moguće je kupiti i kod nas, pa sam si Vijetnam odlučila donijeti kući i na ovaj način: 

  • 60 g rižinih rezanaca
  • 8 rižinih papira
  • 8 većih škampa, očišćenih, kuhanih i prerezanih po duljini
  • 1 žličica bosiljka
  • 1 žličica svježe metvice
  • 1 žličica korijandera
  • 2 lista salate, nakidana na manje dijelove
  • 2 žlice svježe cijeđenog soka limete
  • 1 češanj češnjaka
  • 1/3 žličica chillyja
  • 1 žličica nasjeckanog kikirikija

Rižine rezance skuhajte prema uputama na pakiranju, ali pazite da se ne prekuhaju. POtom ih procijedite.

Veći zdjelu napunite toplom vodom pa rižine papire, jedan po jedan, prije rolanja, namožite u toplu vodu, da omekša. Potom ga rasprostrite na tanjuru pa po duljini, preko sredine naslažite 2 polovice škampa, šaku rižinih rezanaca, malo bosiljka, metvice, korijandera i salate.

Na svakom kraju ostavite malo čistog papira, da rolice možete zatvoriti na krajevima. Umotajte rolicu što čvršće i zatvorite je na rubovima tako da smjesa nigdje ne ispada. Rižin papir je odličan za ovakvo motanje jer se lako lijepi pa nema straha da će se sve otvoriti i raspasti.

U posudici umiješajte sok limete, češnjak i chilly i kikiriki pa svaku rolicu prvo umočite u ovaj umak, pa zagrizite. Ako volite ljuće, slobodno dodajte još chillyja.

U originalni recept u ovaj umak još ide riblji umak, pa i njega dodajte 1 žlicu, ukoliko želite.

Uživajte u okusima Vijetnama u svojem domu.

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • "Špageti" bolonjez od tikvica x 4
    Ako ste na nekoj low-carb ili keto prehrani, onda će vam se ovo što slijedi jako svidjeti kao ideja za ručak!  2 tikvice narezane spiralizatorom  200 g mljevene govedine 1/2 glavice luka 1/2 limenke pelata 100 g feta sira začii po želji: sol, papar, peršin  1 žlica maslinovog ulja Ulje zagrijete na tavi pa ubacite na sitno nasjeckan luk da se malo omekša. Potom dodate mljeveno meso i pirjate dok meso ne dobije nježnu smeđu boju. Tad zalijete meso pelatima, začinite i ostavite da se...
  • Zobeni keksići s lješnjacima x 6
    Ovi keksići su gotovi nabrzinu, u manje od 30 minuta od početka pripreme imat ćete pred sobom kvalitetne keksiće koje možete pojesti kao međuobrok, pogotovo prije neke tjelesne aktivnosti.  Potrebno je samo par sastojaka: 170 grama zobenih pahuljica 2 zrele banane malo cimeta 2 šake sjeckanih lješnjaka  Zdrobite bananu dobro vilicom i dodajte preostale sastojke. Zatim oblikujte kolačiće, posložite ih na papir za pečenje i pecite na 180°C oko 15 minuta.  Možete jesti i tople i hladne...
  • Low-carb palačinke s "zero" namazima od kokosa i čokolade-lješnjaka! x 5
    Ovaj blog bi se mogao zvati - jedna ljubav, dva okusa! Ili: jedna ljubav - dvije boje! Kako odlučimo, jedno je jasno ovo su bila dva super doručka. Recept za zdrave palačinke je u oba slučaja jednak, razlika je u namazu: jedan je od kokosa, drugi od čokolade i lješnjaka. Reći ću vam samo ovo: otkad imam te namaze kod kuće, nisam lijena ujutro ustajati ranije i peći palačinke! I to ne bilo kakve, ovo su low-carb palačinke! Za 4 palačinke:  6 jaja 2 žlice chia sjemenki 1 žličica kakaa u ...
  • Smoothie od malina, za cijelu obitelj x 8
    Ovo je količina za cijelu obitelj. Tako smo mi danas započeli dan. Svi smo se vitaminizirali za doručak.  Vrijeme je malina pa je pravi trenutak da iskoristite ovo super voće i uživate. Špinat je bogat vitaminima i mineralima, ali i vlaknima koji e regulirati probavu pa je učinak ovog smoothieja višestruk. 1 banana 300 g malina 3 šake špinata 150 ml vode Sve sastojke ubacite u blender i blendate dok se sve ne sljubi i ne razbiju svi dijelovi. Istresete u čaše, podijelite ukućanima i ...