Spring rolls (proljetne rolice) po receptu iz Vijetnama

spring rolls

Kraj veljače i početak ožujka provela sam u Vijetnamu. Dva i pol tjedna odmora sastojali su se od prekrasne prirode (od džungle, preko rižinih polja do beskonačnih plaža od bijeloga pijeska koji poput brašna škripi pod stopalima), upoznavanje jedne nove kulture i ljudi i ništa manje važno, kušanja mnogih karakterističnih vijetnamskih jela.

Za razliku od hrane na Tajlandu, vijetnamska hrana je značajno manje začinjena i okusi su "izvorniji", taman kako paše mojem nepcu. Dakle, iza mene je 16 dana uživanja u okusima, mirizima, pejzažima i spokoju ove zaista krasne azijske zemlje. 

Jedan od najkarakterističnijih, ali i najjednostavnijih vijetnamskih obroka za pripremu svakako su svježe spring rolls, odnosno rolice u rižinom papiru. 

Sve sastojke moguće je kupiti i kod nas, pa sam si Vijetnam odlučila donijeti kući i na ovaj način: 

  • 60 g rižinih rezanaca
  • 8 rižinih papira
  • 8 većih škampa, očišćenih, kuhanih i prerezanih po duljini
  • 1 žličica bosiljka
  • 1 žličica svježe metvice
  • 1 žličica korijandera
  • 2 lista salate, nakidana na manje dijelove
  • 2 žlice svježe cijeđenog soka limete
  • 1 češanj češnjaka
  • 1/3 žličica chillyja
  • 1 žličica nasjeckanog kikirikija

Rižine rezance skuhajte prema uputama na pakiranju, ali pazite da se ne prekuhaju. POtom ih procijedite.

Veći zdjelu napunite toplom vodom pa rižine papire, jedan po jedan, prije rolanja, namožite u toplu vodu, da omekša. Potom ga rasprostrite na tanjuru pa po duljini, preko sredine naslažite 2 polovice škampa, šaku rižinih rezanaca, malo bosiljka, metvice, korijandera i salate.

Na svakom kraju ostavite malo čistog papira, da rolice možete zatvoriti na krajevima. Umotajte rolicu što čvršće i zatvorite je na rubovima tako da smjesa nigdje ne ispada. Rižin papir je odličan za ovakvo motanje jer se lako lijepi pa nema straha da će se sve otvoriti i raspasti.

U posudici umiješajte sok limete, češnjak i chilly i kikiriki pa svaku rolicu prvo umočite u ovaj umak, pa zagrizite. Ako volite ljuće, slobodno dodajte još chillyja.

U originalni recept u ovaj umak još ide riblji umak, pa i njega dodajte 1 žlicu, ukoliko želite.

Uživajte u okusima Vijetnama u svojem domu.

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Caponata - miris Italije u vašem domu x 7
    Prije par tjedana sam bila na jednoj izvrsnoj večeri. Znate one večere kad za sve što probate želite recept. E to je bila jedna takva večera.  Jelena se potrudila i poslala mi recept za svoju izvrsnu Caponatu. Kopiram vam sve, u cijelosti:  Caponata Rijetko koje jelo, osim opće poznate pizze, toliko asocira na Italiju kao Caponata.Spoj maslinovog ulja, maslina, kapara i povrća čini ga zanimljivim prilogom ili nadjevom na proteinskom kruhu. Caponata dobro podnosi čuvanje u dobro zatvorenoj po...
  • Halloumi s povrćem x 3
    Halloumi ili halumi se smatra arhetipom sira. Prvi podaci o ovom siru ističu da je dobiven od mlijeka muflona, a halloumi koji danas možemo kupiti u trgovinama se radi od kravljeg ili kozjeg mlijeka. Zbog svoje teksture, ovaj sir se često peče.  120 g halloumi sira šaka svježeg bosiljka 1/4 hokkaido buče 1/2 paprike 1 mrkva Haloumi brzinski zgrilati na gril tavici. Tikvu bez kore i papriku narezanu na kockice speći u pećnici 15-ak minuta. Mrkvicu narezati na trakice pa staviti da s...
  • Čokoladni "gingerbread" s bananom x 7
    Znate one slastice koje, kad ih vidite, želite nikada ne osjetiti sitost i jesti i jesti bez ikakvog razmišljanja o posljedicama. E pa ovo je tako nešto:  Sastojci: 2-3 vrlo zrele banane, napraviti pire 4 žlice meda 2 žličice ekstrakta vanilije 3 jaja 120 g maslaca od badema ili nekih drugih orašastih plodova 50 g kokosovog brašna 1 čajnu žličicu sode bikarbone 1 žličica praška za pecivo 1 žličica đumbira u prahu 1 žličica cimeta 1/2 žličice klinčića 1/2 žličice muškatnog orašči...
  • Superjednostavna mesna štruca x 8
    Mesna štruca je obrok koji mnogi jako vole jesti, ali tek rijetki vole pripremati. Iako, priprema mesne štruce je zapravo vrlo jednostavna i ne zahtijeva niti neku posebnu tehniku niti vještinu. Donosimo vam recept za Darkovu mesnu štrucu: Sastojci: 630 g mljevenog mesa 70 g zobenih pahuljica, sitniji tip 135 g luka 250 ml pasirane rajčice 100 g mrkve 10 g svježeg peršina 2 jaja Sol papar Postupak: U duboku posudu stavite mljeveno meso. Preko njega dodajte mrkvu i luk narez...