Raw kocke od limuna (vegan i gluten-free)

raw kocke

Sirovi kolači su redovno - prefini! Takvo je moje iskustvo! A i kako nema termičke obrade, nema ni straha da će vam se nešto prepeći pa biti nejestivo. Osim toga, sastojci koji idu u ovakve kolače su uvijek - vrhunski!

Evo jedne takve ideje za raw kocke od limuna!

Donji sloj:

  • 110 g oraha
  • 85 g badema
  • 65 g kokosovih mrvica
  • 120 g datulja
  • 40 g suhih smokava
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 žlice vode

Gornji sloj:

  • 340 g indijskih oraščića, namočenih preko noći
  • 120 ml svježe ocijeđenog limunovog soka
  • 60 ml javorovog sirupa ili meda
  • 1,5 žličica ekstrakta vanilije
  • ribana limunova korica
  • 80 ml otopljenog kokosovog ulja

Pripremu započnite tako da napravite donji sloj, odnosno tvrdu koricu. Sve sastojke za donji sloj ubacite u snažan blender i blendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Savjetujem da prije toga datulje i smokve ostavite u malo tople vode da se omekšaju, a i da s datulja ogulite tanku koricu. Potom ih narežite na sitnije pa tako narezane, s ostalim sastojcima, ubacite u blender.

Kada je donji sloj izblendan, istresite ga u protvan veličine 20x20 cm u kojem je papir za pečenje pa smjesu rasprostrite po cijelom protvanu i poravnajte po površiti i ostavite sa strane, da stoji.

Operite blender od pripreme donjeg sloja.

Potom ocijedite i osušite indijske oraščiće koji su se namakali preko noći. Ubacite ih u oprani blender i blendajte dok ne dobijete kremicu. Dodajte im sve ostale sastojke za gornji sloj, a kokosovo ulje dodajte postupno. Kad ste sve dobro izblendali i dobili finu kremicu, istresite je u protvan, preko donjeg sloja, poravnajte po površini, pa ukrasite s malo limunove korice i prekrijte folijom pa stavite u hladnjak na barem 4 sata, da se oba sloja stvrdnu. Ako možete, bilo bi super da kolač ostavite u hladnjaku preko noći.

Narežite na kocke željene veličine i uživajte.

Ovo je kolač koji mogu jesti i osobe koje su intolerantne na gluten, kao i one koje su na veganskom načinu prehrane.

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Mesne okruglice uz umak od posnog sira x 6
    Često u mesnici kupim mljeveno meso, ali uvijek tražim da mi neki moj odabrani komad mesa preda mnom ubace u onaj svoj apart i samelju. Tako nekako ipak imam kontrolu što jedem i da u mojim okruglicama nema i nekog mesa koje nisam željela.  S mljevenim mesom najčešće radim neke okruglice ili burgere: oni dobro podnose stajanje. napravim ih navečer ili ujutro i jedem taj dan za ručak, na poslu. Taj protek vremena od više sati zadrži ih sočnima, a čak ni podgrijavanje u mikrovalnoj im ne naštet...
  • Proteinske palačinke s malinama x 9
    Svoje doručke koji se sastoje od jaja ponekad malo transformiram. Umjesto omleta, jaja na oko ili neke treće inačic ove savršene namirnice, ponekad napravim palačinke. No, sastojci gotovo da ostanu nepromijenjeni pa zadržavam svoj trend početka dana s jajima.  Evo jedne ideje koju možete napraviti jednako brzo kao i običnu kajganu.  Sastojci (za 2 velike, tanke palačinke): 3 jaja 1 žlica chia sjemenki 1 žličica kakaa u prahu 1 žličica kokosovog brašna 1/2 žličice cimeta 1 žličica ghe...
  • Tapenada na patlidžanu x 11
    Večera. Jednostavna i sočna. Skoro pa sam napisala haiku od ove divote s kojom sam se počastila pred spavanje.  Dijelim, malo se potrudite oko tapenade i uživajte: Sastojci: 1 patlidžan Malo maslinovog ulja Za tapenadu: 100 g zelenih otkoštenih maslina 100 g crnih otkoštenih maslina 30 g sušenih rajčica 1 žličica kapara 1 slani inćun 1 žlica iscijeđenog limunovog soka 1 češanj češnjaka 1 žlica na sitno nasjeckanog svježeg ružmarina i majčine dušice 1 žlica maslinovog ulja ...
  • Moj uobičajeni ručak kad sam na dijeti x 9
    Od nove godine do danas sam skinula 6 kg. Malo sam stisnula s prehranom i uozbiljila se oko sadržaja svojih obroka, ali i količine i rezultati su tu. Isprobala sam više vrsta prehrane i moj organizam najbolje reagira na cikliranje ugljikohidratima, pa tako i radi. U danima kad treniram u jednom obroku imam ugljikohidrate čija se količina razlikuje po treninzima. U ostalim danima ne unosim ugljikohidrate. To mi je najbolji način za održati mišiće i izgubiti mast. U dane treninga, ugljikohidra...