Paleo čokoladni kolač (paleo, gluten free, vegan)

cokoladni kolac

Recept za ovaj kolač dobila sam na e-mail i odmah ga odlučila podijeliti s vama, a s obzirom da je priprema vrlo jednostavna, vjerojatno ću ga napraviti prvi slobodan vikend.

Ovaj kolač je označen kao paleo, gluten free i vegan, pa ga zaista može jesti širok dijapazon ljudi s različitim prehrambenim navikama ili zdravstvenim potrebama. 

U videu pogledajte pripremu kolača: 

Sastojci: 

Za biskvit:

  • 300 g bademovog brašna
  • 2 žlice mljevenih lanenih sjemenki 
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 60 g javorovog sirupa ili meda
  • 80 ml kokosovog ulja
  • prstohvat soli

Za nadjev:

  • 640 ml kokosovog mlijeka (iz limenke)
  • 60 g javorovog sirupa ili meda
  • 40 g kakaa u prahu
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/4 žličice soli

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a mljevene lanene sjemenke zamutitie u 2 žlice tople vode i ostavite da stoji. 

U većoj posudi pomiješajte bademovo brašno, sodu i sol pa promiješajte. Potom dodajte mješavinu lanenih sjemenki i vode, javorov sirup i kokosovo ulje pa sve dobro izmiješajte. 

Okrugli protvan lagano nauljite kokosovim uljem pa istresite smjesu i raširite po protvanu tako da pokrijete i bočnu stjenku. Vilicom probocite smjesu na vie mjesta kako bi se lakše ispekla pa stavite u pećnicu i pecite 5-10 minuta, odnosno dok rub ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi. 

U posudu istresite kokosovo mlijeko (kremu) i dobro ga zamutite da se razbiju eventualne grudice. Dodajte sve ostale sastojke za nadjev i miješajte dok nemate kremastu, ujednačenu smjesu.

Smjesu istresite u biskvit koji se dobro ohladio. Poravnajte po vrhu pa stavite u hladnjak da se stvrdne. 

Režite i jedite ohlađeno. 

Izvor: Healy Eats Real

 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Popečci od slanutka sa špinatom x 3
    Nekima je slanutak najdraža namirnica i uvijek im dobro dođe neka nova ideja za pripremu obroka koji sadrže ovu proteinsku i nutritivno visokovrijednu namirnicu. Evo recepta za pripremu popečaka od slanutka: 1 limenka slanutka, procijeđena 1 mladi luk 2 češnja češnjaka 2 mrkve 1/2 tikvice 1 jaje 2 žlice tahini paste začini: sol, papar, crvena paprika, kurkuma malo zobenog brašna ili krušnih mrvica Sve sastojke osim jaja i zobenog brašna (krušnih mrvica) stavite u posudicu i izmik...
  • Burger od puretine i povrća x 4
    Ovo možete jesti za večeru. Fino je, jednostavno i brzo gotovo. Jedino što vam savjetujem da ovaj burger pojedete uz neko povrće ili zelenu salatu, a ne u dvije polovice nezdravog peciva.  250 g mljevene puretine 1 manja glavica luka 1/2 jajeta 1 svježi luk 1/4 svježe paprike začini: sol, papar, chilly Luk i papriku narežete na što sitnije pa stavite u posudu. Dodate sve ostale sastojke i dobro izmiješate dok ne dobijete jednoličnu kompaktnu smjesu. Među dlanovima oblikujte burgere ...
  • Talijanski specijalitet: Rižoto s crvenim radičem x 3
    Talijanska kuhinja mnogima je jako draga, a pritom ne mislim ni primarno ni isključivo na pizzu. Prije svega, na pameti su mi različite vrste tjestenina i rižota. Upravo su različita rižota meni prvi na listi recepata talijanske kuhinje koje često isprobavam. I koji mi se gotovo redovno jako svide. Recept koji slijedi je tradicionalan obrok u talijanskoj regiji Veneto čiji je glavni grad prekrasna i bajkovita Venecija. Stoga, ako budete nekad u tom kraju, svakako probajte rižoto s crvenim rad...
  • Jaja s jabukama x 2
    Ne, nisam krivo napisala u naslovu, iako su to možda mnogi pomislili. Probajte ovu kombinaciju i iznenadit ćete se koliko je zanimljivo i fino.  3 jaja 100 g dimljene pureće ili pileće šunke 1 jabuka 1/2 žličice peršina Jaja skuhate, ogulite i ohladite. Kad su jaja hladna, narežite ih na polovice ili četvrtine, šanku i jabuku narežite na kockice. Začinite peršinom. Promiješajte i uživajte. Jaja će ovom obroku dati super sočnost i svježinu.