Paleo čokoladni kolač (paleo, gluten free, vegan)

cokoladni kolac

Recept za ovaj kolač dobila sam na e-mail i odmah ga odlučila podijeliti s vama, a s obzirom da je priprema vrlo jednostavna, vjerojatno ću ga napraviti prvi slobodan vikend.

Ovaj kolač je označen kao paleo, gluten free i vegan, pa ga zaista može jesti širok dijapazon ljudi s različitim prehrambenim navikama ili zdravstvenim potrebama. 

U videu pogledajte pripremu kolača: 

Sastojci: 

Za biskvit:

  • 300 g bademovog brašna
  • 2 žlice mljevenih lanenih sjemenki 
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 60 g javorovog sirupa ili meda
  • 80 ml kokosovog ulja
  • prstohvat soli

Za nadjev:

  • 640 ml kokosovog mlijeka (iz limenke)
  • 60 g javorovog sirupa ili meda
  • 40 g kakaa u prahu
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/4 žličice soli

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a mljevene lanene sjemenke zamutitie u 2 žlice tople vode i ostavite da stoji. 

U većoj posudi pomiješajte bademovo brašno, sodu i sol pa promiješajte. Potom dodajte mješavinu lanenih sjemenki i vode, javorov sirup i kokosovo ulje pa sve dobro izmiješajte. 

Okrugli protvan lagano nauljite kokosovim uljem pa istresite smjesu i raširite po protvanu tako da pokrijete i bočnu stjenku. Vilicom probocite smjesu na vie mjesta kako bi se lakše ispekla pa stavite u pećnicu i pecite 5-10 minuta, odnosno dok rub ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi. 

U posudu istresite kokosovo mlijeko (kremu) i dobro ga zamutite da se razbiju eventualne grudice. Dodajte sve ostale sastojke za nadjev i miješajte dok nemate kremastu, ujednačenu smjesu.

Smjesu istresite u biskvit koji se dobro ohladio. Poravnajte po vrhu pa stavite u hladnjak da se stvrdne. 

Režite i jedite ohlađeno. 

Izvor: Healy Eats Real

 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Paprike punjene kvinojom i mljevenim mesom x 5
    Punjene paprike mnogima su simbol hladnijeg vremena i mamine kuhinje. No, ako taj tradicionalni obrok napravite s malo "modernijim" namirnicama, može postati skroz fora ljetni ili proljetni ručak.  Evo jedne ideje kako napuniti paprike i dobiti dobar i zdrav ručak koji možete ponijeti i na posao:  3 paprike 200 g mljevene puretine 100 g kvinoje 1/2 glavice luka 100 g nekog topivog sira začini: sol, papar, peršin 1 žlica maslinovog ulja Na tavi zagrijete maslinovo ulje pa ubacite n...
  • Piletina s povrćem u umaku x 4
    Ovo mi je jedan od najdražih ručaka. Kao što su mi jaja, najdraži doručak.  150 g piletine 1/4 glavice luka 50 g tikvice 1/4 zelene paprike 1/4 crvene paprike 1 žlica soja sosa 1 žlica maslinovog ulja sol, papar, peršin Na tavi zagrijem malo ulja pa ubacim povrće narezano na trakice. Uz povremeno miješanje ostavim ga da se dinsta dok se malo ne omekša. Kad je povrće pri kraju dodam začine i soja sos pa ostavim da se još malo dinsta, dok sos ne ispari. Izvadim sa strane, a na isto...
  • Večera gotova u 3 minute! x 7
    Nemojte preskakati obroke, a pogotovo nemojte preskakati večeru. Nemojte da vam izgovor za preskakanje bude nedostatak vremena jer za ovo što slijedi dovoljne su vam 3 minute! 1 limenka tune u salamuri 1 mala limenka kukuruza šećerca zelena salata po izboru 1 žlica maslinovog ulja 1 žlica limunovog soka Tunu i kukuruz procijedimo i istresemo u tanjur ili neku drugu posudu. Dodamo sve ostale sastojke, promiješamo i navalimo.  Meni ovako, ili vrlo slično ovome, izgledaju večere kad ka...
  • Zdravi sladoled od samo 3 sastojka x 5
    Postoji li neka dijeta koja dopušta sladoled? Onako "jedem sladoled, a kile padaju"? Pa zapravo, ako ćete i s tim sladoledom biti u kalorijskom deficitu, tada je to moguće - uživati u ovoj slastici i gubiti kilograme.  No, ovo nemojte doživjeti kao moj poticaj da svaki dan tamanite par kingova i ne jedete ništa drugo jer ostajete u kalorijski dopuštenim granicama.  Osim kalorija, pametno je misliti i na nutrijente koji su tijelu potrebni za normalno i pravilno funkcioniranje.  Ipak, za vike...