Paleo čokoladni kolač (paleo, gluten free, vegan)

cokoladni kolac

Recept za ovaj kolač dobila sam na e-mail i odmah ga odlučila podijeliti s vama, a s obzirom da je priprema vrlo jednostavna, vjerojatno ću ga napraviti prvi slobodan vikend.

Ovaj kolač je označen kao paleo, gluten free i vegan, pa ga zaista može jesti širok dijapazon ljudi s različitim prehrambenim navikama ili zdravstvenim potrebama. 

U videu pogledajte pripremu kolača: 

Sastojci: 

Za biskvit:

  • 300 g bademovog brašna
  • 2 žlice mljevenih lanenih sjemenki 
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 60 g javorovog sirupa ili meda
  • 80 ml kokosovog ulja
  • prstohvat soli

Za nadjev:

  • 640 ml kokosovog mlijeka (iz limenke)
  • 60 g javorovog sirupa ili meda
  • 40 g kakaa u prahu
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/4 žličice soli

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a mljevene lanene sjemenke zamutitie u 2 žlice tople vode i ostavite da stoji. 

U većoj posudi pomiješajte bademovo brašno, sodu i sol pa promiješajte. Potom dodajte mješavinu lanenih sjemenki i vode, javorov sirup i kokosovo ulje pa sve dobro izmiješajte. 

Okrugli protvan lagano nauljite kokosovim uljem pa istresite smjesu i raširite po protvanu tako da pokrijete i bočnu stjenku. Vilicom probocite smjesu na vie mjesta kako bi se lakše ispekla pa stavite u pećnicu i pecite 5-10 minuta, odnosno dok rub ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi. 

U posudu istresite kokosovo mlijeko (kremu) i dobro ga zamutite da se razbiju eventualne grudice. Dodajte sve ostale sastojke za nadjev i miješajte dok nemate kremastu, ujednačenu smjesu.

Smjesu istresite u biskvit koji se dobro ohladio. Poravnajte po vrhu pa stavite u hladnjak da se stvrdne. 

Režite i jedite ohlađeno. 

Izvor: Healy Eats Real

 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Zdrava juha od rajčice x 4
    Koje god godišnje doba bilo, juha je uvijek dobra ideja. Nije li čudesno to da i usred vrućine, kada pojedete toplu juhu, ona nekako paše? Evo jedne jednostavne ideje za pripremu domaće juhe od rajčice. Još ako imate domaće rajčice, dobit ćete idealnu večeru.  1 manja glavica luka 3 rajčice, srednje veličine 2 cm svježeg đumbira, naribanog sol, papar 2 stabljike celera 3 velike žlice kokosovog mlijeka (iz limenke) 1 žlica maslinovog ulja U posudi zagrijemo maslinovo ulje pa ubacim...
  • Muffini od jaja s pancetom i lukom x 5
    Duuugo nisam radila muffine od jaja. Jedno vrijeme sam ih jela barem jedanput tjedno, a onda su nekako nečujno nestali s mog jelovnika bez nekog posebnog razloga. Jednostavno sam zaboravila na njih. No, kako se radi o pripremi jaja koja je izvrsna i za ponijeti na put, ljetno vrijeme je pravi trenutak za vratiti ih na jelovnik jer tijekom ljeta puno obroka jedem u hodu.  Istina, za pripremu muffina treba i malo više vremena, od pripreme običnih jaja pa je i to svakako jedan od razloga zašto ...
  • Lubenica s feta sirom i bosiljkom x 2
    Tko je jednom probao ovu kombinaju zna da se radi o osvježavajućem, slatkom, ukusnom i proteinima punom spoju pravih ljetnih namirnica. Stoga, dok ljeto traje, svakako iskoristite priliku i uživajte u ovom aromatičnom trojcu.  lubenica feta sir svježi bosiljak Sve samo narežete na kockice, a bosiljak usitnite i promiješate. Ostavite malo da odstoji u hladnjaku, da se arome sljube, pa jedite kao pravo ljetno poslijepodnevno osvježenje.  Pisala sam već više recepata s lubenicom pa evo n...
  • Bobičasto voće s visokoproteinskim jogurtom x 5
    Krenulo me danas s obrocima. Ručak je bio u 13, i nakon 2 sata, naravno da imam želju za nečim slatkim. No, slatko ne mora odmah biti i suludo griješno, nakon čega ću se pitati "šta mi je to trebalo!?" 2-3 žlice zaleđenog bobičastog voća 150 ml skyr jogurta, s povećanim udjelom proteina Samo pomiješajte jedno s drugim, ostavite da malo odstoji, tek toliko da se voće malo otopi i navalite. Kiselkasto je, osvježavajuće i ako se dovoljno dobro uvjerite - bit će vam i slatko.  Ali svakako ...