Kremasta juha od rajčice i jabuka

juha od rajcice

Slatko-kisela kremasta juha od rajčice napravljena od prirodnih svježih sastojaka savršena je za hladnije dane i podizanje imuniteta. Ova juha izuzetno je hranjiva, prepuna je vitamina i bogata antioksidantima. Obogaćena je ljekovitim začinom - kurkumom i mirisnim koprom i apsolutno neodoljiva.

Sastojci:

  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1/2 glavice žutog luka sitno naribanog
  • 2 češnja češnjaka sitno naribanog
  • 5 većih mekanih zrelih rajčica
  • 2 veće slatke jabuke oguljene i grubo narezane
  • 2 šalice povrtnog temeljca ili 1 povrtna kocka + 2 šalice proključale vode
  • 2 žličica kurkume
  • 1 žličica kopra
  • prstohvat himalajske soli i kajenskog papra
  • ementaler, po želji i ukusu

Postupak:

Zagrijte maslinovo ulje u dubljem loncu. Dodajte naribani luk i češnjak, te popržite par minuta.

Dodajte grubo nasjeckanu rajčicu i oguljene, grubo narezane jabuke. Dobro promiješajte, smanjite vatru i pirjajte na laganoj vatri dok račice i jabuka ne omekšaju, oko 20-tak minuta.

U lonac zatim dodajte malo proključalog povrtnog temeljca. Pustite da sve zakuha.

Uklonite sa vatre. Juhu izmiksajte u blenderu pa je vratite u lonac i umiješajte kurkumu, kopar i kajenski papar (prema želji i ukusu). Dodajte soli prema ukusu. Razrijedite juhu ostatkom povrtnog temeljca do željene gustoće.

Servirajte u zdjelice. Pospite naribanim sirom Emmentalerom*.

Napomena:

Držite u hladnjaku do 3 dana. Kao mjeru koristila sam šalicu od 240 ml (US cup).

Izvor: Natalie’s Food & Health

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Caponata - miris Italije u vašem domu x 7
    Prije par tjedana sam bila na jednoj izvrsnoj večeri. Znate one večere kad za sve što probate želite recept. E to je bila jedna takva večera.  Jelena se potrudila i poslala mi recept za svoju izvrsnu Caponatu. Kopiram vam sve, u cijelosti:  Caponata Rijetko koje jelo, osim opće poznate pizze, toliko asocira na Italiju kao Caponata.Spoj maslinovog ulja, maslina, kapara i povrća čini ga zanimljivim prilogom ili nadjevom na proteinskom kruhu. Caponata dobro podnosi čuvanje u dobro zatvorenoj po...
  • Halloumi s povrćem x 3
    Halloumi ili halumi se smatra arhetipom sira. Prvi podaci o ovom siru ističu da je dobiven od mlijeka muflona, a halloumi koji danas možemo kupiti u trgovinama se radi od kravljeg ili kozjeg mlijeka. Zbog svoje teksture, ovaj sir se često peče.  120 g halloumi sira šaka svježeg bosiljka 1/4 hokkaido buče 1/2 paprike 1 mrkva Haloumi brzinski zgrilati na gril tavici. Tikvu bez kore i papriku narezanu na kockice speći u pećnici 15-ak minuta. Mrkvicu narezati na trakice pa staviti da s...
  • Čokoladni "gingerbread" s bananom x 8
    Znate one slastice koje, kad ih vidite, želite nikada ne osjetiti sitost i jesti i jesti bez ikakvog razmišljanja o posljedicama. E pa ovo je tako nešto:  Sastojci: 2-3 vrlo zrele banane, napraviti pire 4 žlice meda 2 žličice ekstrakta vanilije 3 jaja 120 g maslaca od badema ili nekih drugih orašastih plodova 50 g kokosovog brašna 1 čajnu žličicu sode bikarbone 1 žličica praška za pecivo 1 žličica đumbira u prahu 1 žličica cimeta 1/2 žličice klinčića 1/2 žličice muškatnog orašči...
  • Superjednostavna mesna štruca x 8
    Mesna štruca je obrok koji mnogi jako vole jesti, ali tek rijetki vole pripremati. Iako, priprema mesne štruce je zapravo vrlo jednostavna i ne zahtijeva niti neku posebnu tehniku niti vještinu. Donosimo vam recept za Darkovu mesnu štrucu: Sastojci: 630 g mljevenog mesa 70 g zobenih pahuljica, sitniji tip 135 g luka 250 ml pasirane rajčice 100 g mrkve 10 g svježeg peršina 2 jaja Sol papar Postupak: U duboku posudu stavite mljeveno meso. Preko njega dodajte mrkvu i luk narez...