Caponata - miris Italije u vašem domu

  • 0 komentara
  • 7 x
  • ponedjeljak, 03 prosinca, 2018. u 12:11

Prije par tjedana sam bila na jednoj izvrsnoj večeri. Znate one večere kad za sve što probate želite recept. E to je bila jedna takva večera. 

Jelena se potrudila i poslala mi recept za svoju izvrsnu Caponatu. Kopiram vam sve, u cijelosti: 

Caponata

Rijetko koje jelo, osim opće poznate pizze, toliko asocira na Italiju kao Caponata.
Spoj maslinovog ulja, maslina, kapara i povrća čini ga zanimljivim prilogom ili nadjevom na proteinskom kruhu.

Caponata dobro podnosi čuvanje u dobro zatvorenoj posudi u frižideru i po nekoliko dana što je čini praktičnom kao ručak kojeg nosite na posao uz neki komad tuna odreska ili pržene piletine.

caponata

Za 6 porcija Caponate potrebno je:

  • 500 g konzervirane rajčice
  • 750 g na kockice izrezanog patlidžana
  • 1 dl narezanih otkoštenih maslina
  • 1 prepolovljen i na ploške narezan ljubičasti luk
  • 3 stapke celera listaša nasjeckati
  • 2 žlice kapara
  • 1 dl aceto balsamica
  • 1 dl maslinovog ulja

Na masni papir poslagati kockice patlidžana i u pećnici peći na 200 stupnjeva dvadesetak minuta.

Na tavici ugrijati maslinovo ulje, dodati luk i celer i pirjati 5-6 min. Smanjiti vatru, dodati rajčicu i polako pirjati petnaestak min. Umiješati kapare, masline i aceto te pirjati još 5-10 min. Maknuti s vatre i umiješati kockice patlidžana.

caponata

Hvala Jelena!

 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Halloumi s povrćem x 3
    Halloumi ili halumi se smatra arhetipom sira. Prvi podaci o ovom siru ističu da je dobiven od mlijeka muflona, a halloumi koji danas možemo kupiti u trgovinama se radi od kravljeg ili kozjeg mlijeka. Zbog svoje teksture, ovaj sir se često peče.  120 g halloumi sira šaka svježeg bosiljka 1/4 hokkaido buče 1/2 paprike 1 mrkva Haloumi brzinski zgrilati na gril tavici. Tikvu bez kore i papriku narezanu na kockice speći u pećnici 15-ak minuta. Mrkvicu narezati na trakice pa staviti da s...
  • Čokoladni "gingerbread" s bananom x 8
    Znate one slastice koje, kad ih vidite, želite nikada ne osjetiti sitost i jesti i jesti bez ikakvog razmišljanja o posljedicama. E pa ovo je tako nešto:  Sastojci: 2-3 vrlo zrele banane, napraviti pire 4 žlice meda 2 žličice ekstrakta vanilije 3 jaja 120 g maslaca od badema ili nekih drugih orašastih plodova 50 g kokosovog brašna 1 čajnu žličicu sode bikarbone 1 žličica praška za pecivo 1 žličica đumbira u prahu 1 žličica cimeta 1/2 žličice klinčića 1/2 žličice muškatnog orašči...
  • Superjednostavna mesna štruca x 8
    Mesna štruca je obrok koji mnogi jako vole jesti, ali tek rijetki vole pripremati. Iako, priprema mesne štruce je zapravo vrlo jednostavna i ne zahtijeva niti neku posebnu tehniku niti vještinu. Donosimo vam recept za Darkovu mesnu štrucu: Sastojci: 630 g mljevenog mesa 70 g zobenih pahuljica, sitniji tip 135 g luka 250 ml pasirane rajčice 100 g mrkve 10 g svježeg peršina 2 jaja Sol papar Postupak: U duboku posudu stavite mljeveno meso. Preko njega dodajte mrkvu i luk narez...
  • Proteinski zeleni quiche x 6
    Darko nas je još jedanput uspio oduševiti. Ovaj put je to uspio izvrsnim proteinskim obrokom bez komadića mesa. Pred nama je zeleni quiche po njegovoj recepturi: Sastojci: Za tijesto: 250 g brašna 1 prašak za pecivo 125 g maslaca 125 g posnog sira 1 žumanjak Sol, po želji Nadjev: 125 g poriluka 200 g špinata 200 g posnog sira 200 g kiselog vrhnja Kukuruz 2 jaja 100 ml mlijeka 2 cherry rajčice Začini, po želji Postupak: Prvo je potrebno pripremiti tijesto. Kroz ...