Caponata - miris Italije u vašem domu

  • 0 komentara
  • 8 x
  • ponedjeljak, 03 prosinca, 2018. u 12:11

Prije par tjedana sam bila na jednoj izvrsnoj večeri. Znate one večere kad za sve što probate želite recept. E to je bila jedna takva večera. 

Jelena se potrudila i poslala mi recept za svoju izvrsnu Caponatu. Kopiram vam sve, u cijelosti: 

Caponata

Rijetko koje jelo, osim opće poznate pizze, toliko asocira na Italiju kao Caponata.
Spoj maslinovog ulja, maslina, kapara i povrća čini ga zanimljivim prilogom ili nadjevom na proteinskom kruhu.

Caponata dobro podnosi čuvanje u dobro zatvorenoj posudi u frižideru i po nekoliko dana što je čini praktičnom kao ručak kojeg nosite na posao uz neki komad tuna odreska ili pržene piletine.

caponata

Za 6 porcija Caponate potrebno je:

  • 500 g konzervirane rajčice
  • 750 g na kockice izrezanog patlidžana
  • 1 dl narezanih otkoštenih maslina
  • 1 prepolovljen i na ploške narezan ljubičasti luk
  • 3 stapke celera listaša nasjeckati
  • 2 žlice kapara
  • 1 dl aceto balsamica
  • 1 dl maslinovog ulja

Na masni papir poslagati kockice patlidžana i u pećnici peći na 200 stupnjeva dvadesetak minuta.

Na tavici ugrijati maslinovo ulje, dodati luk i celer i pirjati 5-6 min. Smanjiti vatru, dodati rajčicu i polako pirjati petnaestak min. Umiješati kapare, masline i aceto te pirjati još 5-10 min. Maknuti s vatre i umiješati kockice patlidžana.

caponata

Hvala Jelena!

 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Tapenada na patlidžanu x 10
    Večera. Jednostavna i sočna. Skoro pa sam napisala haiku od ove divote s kojom sam se počastila pred spavanje.  Dijelim, malo se potrudite oko tapenade i uživajte: Sastojci: 1 patlidžan Malo maslinovog ulja Za tapenadu: 100 g zelenih otkoštenih maslina 100 g crnih otkoštenih maslina 30 g sušenih rajčica 1 žličica kapara 1 slani inćun 1 žlica iscijeđenog limunovog soka 1 češanj češnjaka 1 žlica na sitno nasjeckanog svježeg ružmarina i majčine dušice 1 žlica maslinovog ulja ...
  • Moj uobičajeni ručak kad sam na dijeti x 9
    Od nove godine do danas sam skinula 6 kg. Malo sam stisnula s prehranom i uozbiljila se oko sadržaja svojih obroka, ali i količine i rezultati su tu. Isprobala sam više vrsta prehrane i moj organizam najbolje reagira na cikliranje ugljikohidratima, pa tako i radi. U danima kad treniram u jednom obroku imam ugljikohidrate čija se količina razlikuje po treninzima. U ostalim danima ne unosim ugljikohidrate. To mi je najbolji način za održati mišiće i izgubiti mast. U dane treninga, ugljikohidra...
  • Šarena salata s kvinojom i kukuruzom x 4
    Čim prođe Nova godina i siječanj, ja brojim dane do ljeta. Ma, ako ću biti iskrena, ja brojim dane do ljeta čim završi prethodno ljeto, no krajem prvoga mjeseca u godini i kroz veljaču polako krenem već umišljati da sve oko mene miriši na ljeto. „Ovo ljeto svaki vikend idemo na more. Osim godišnjeg, još i vikende idemo. I nosimo sup.“, dogovorile smo Latica i ja. I tako, kraj je veljače, ljeto samo što nije… A u skladu s tim, treba i hranu prilagoditi tome, pa sve češće na tanjuru budu neke ...
  • Divan ručak: Zapečeni punjeni batat x 6
    Ovo je ručak za 3 ili 4 osobe, ovisno kakve proždrljivce imate za stolom. Sastojaka je prilično, ali kad pogledate popis shvatit ćete da to sve već imate u kući. Dajte si malo vremena i pripremite super ručak. 4 batata (slatka krumpira) srednje veličine 1 žlica gheea ili maslaca 8 feta kuhane pancete ili šunke 1 paprika, narezana na kockice 1 zelena paprika, narezana na kockice 3 mlada luka, narezana na kolutove 2 češnja češnjaka 1 žličica crvene slatke paprike 1 žličica kima Sol,...