Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Brancin s bobom i mladim krumpirom

brancin bob

Kažu, ljubav prolazi kroz želudac. I zapravo, kad razmislim o nekim svojim odnosima, bilo prijateljskim, bilo partnerskim, uviđam da postoji puno uspomena koje su povezane uz neku hranu, od zajedničkog pripremanja hrane, upoznavanja s nečijim kulinarskim navikama do nekih namirnica koje, kad god ih budem ponovo u životu jela, uvijek (ali baš uvijek) će me isključivo podsjetiti na te neke ljude.

Ponekad su te uspomene tople i ugodne, pa ih se rado prisjećate i vraćate im se, pripremajući te obroke koji vas asociraju na drage ljude. Ponekad, izbjegavanjem tih namirnica, izbjegavate misliti o nečemu što vas možda boli, zbog čega vam je žao ili s čime ne znate još kako se nositi. To je život, splet ugodnih i manje ugodnih uspomena. 

Jedna od takvih namirnica u mom životu je bob

Bob je nutritivno super namirnica. Bob je zapravo prilično jedinstven i drugačiji od drugih, sličnih namirnica. Jedine namirnice među biljkama koje imaju više proteina od boba su - kikiriki i soja! Osim toga, bob sadrži i visok udio vitamina B-kompleksa, fosfor i željezo. Dakle, jasno je da bi bob svakako trebalo češće jesti, unatoč uspomenama ;) 

No, tog super boba na mom tanjuru nije bilo nešto više od 5 godina. Ne mogu reći da ga se 5 godina nisam sjetila, ne mogu reci da nisam 5 godina imala želju vratiti mu se, ali jednostavno nije bilo vrijeme. Misli bi ponekad zalutale njemu, sjetila bih se okusa, sjetila bih se njegove zapravo fine teksture koja se skriva iza malo deblje kožice, ali okusila ga nisam. Otad. 

I onda se, kako to obično biva, dogodio taj neki "sad ili nikad" trenutak. Dogodilo se nekoliko naoko slučajnih sitnica koje su me podsjetile na ovu super namirnicu, pročitala sam par tekstova o njemu, u kratkom periodu mi je par ljudi pričalo o nekim novim načinima na koji ga se može pripremiti i eto - ugrabila sam ga prvom prilikom kad sam ga ugledala. Istina, kupila sam ga zamrznutog pa stavila u hladnjak gdje je stajao još par tjedana. 

A onda je došao na red. 

Pripremila sam ga uz mladi krumpir i file brancina. Reklo bi se - apgrejdano. Ali tako valjda i priliči nakon toliko vremena razdvojenosti ;) 

Evo prvo recepta, a onda i nekoliko dojmova o obnovljenom iskustvu s bobom.

Sastojci: 

  • 200 g filea brancina
  • 1 manji cvijet koromača
  • 100 g boba
  • 2-3 manja ili 1 srednje velik mladi krumpir
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica limunovog soka
  • začini: sol, papar, chilly, peršin

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva pa u vrećicu za pečenje stavite file brancina i stavite da se peče. Riba je brzo gotova, već nakon 15-ak minuta. Vrećica je super jer nema straha da će se riba isušiti i izgubiti aromu. Po želji ribu možete prije stavljanja u pećnicu, začiniti. 

Mlade krumpire stavite kuhati. Nakon 10-ak minuta, u vodu u kojoj je krumpir dodajte bob i ostavite da se zajedno skuha do kraja pa procijedite. Cvijet koromača narežite na tanke trakice. Sve začine promiješajte zajedno i postavite da stoji. Potom povrće pomiješajte s koromačom i prelijte začinima pa ostavite da se sve sljubi. 

Kad je riba gotova, na tanjur stavite povrće i preko stavite ribu. I uživajte u spoju aroma i tekstura ovih kvalitetnih namirnica. 

S prvim zalogajem shvatila sam da ljubav prema bobu nikada nije bila upitna i da je on jednako ukusan, kao i nekada. Točnije, možda mi je na ovaj način bolji nego ikada. Točnije, sigurna sam da ga nikada nisam boljega jela i sigurna sam da ga želim na svojem tanjuru ponovo. Brzo. Često. I redovno. 

Eto, ponekad samo treba biti hrabar i suočiti se sa svojim uspomenama jer nikada ne znate što to može iznjedriti. Drago mi je da sam ovaj put to napravila i sigurna sam da je odluka ispravna i da će ovaj proteinima bogati bob biti na meniju u puno dobrih kombinacija. Bez straha. 

Objavljeno 15.11.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija