Kad ste posljednji put pojeli banana split? Ja se stvarno ne sjećam, možda dok sam bila još klinka. Ako uzmemo u obzir da je izvorni recept prilično kaloričan (i naravno, ukusan), možda i bolje da nisam.
A s obzirom na to da mi je uvijek ostao u lijepom sjećanju, ne možda samo kao slastica, nego kao podsjetnik na neka stara nostalgična i bezbrižna vremena, odlučila sam istražiti kako bi se mogla napraviti zdrava verzija banana splita, a da bude ukusna.
Prekopala sam internet i odlučila se na ovu zapravo jako jednostavnu verziju koju vam donosim u nastavku…
Sastojci
2 banane
1 šalice svježeg kravljeg sira
1 žlica meda
2 žlice sjeckanih badema
1 žlica kakaa
bobičasto voće (količina i vrsta po želji)
za preljev
2 žlice meda
1 žličica kakaa
1 žličice cimeta
1 žlica kokosovog ulja
Priprema
Bacimo se prvo na preljev koji vam općenito može poslužiti i u razne druge svrhe. Žlicom dobro izmiješajte med, kakao, cimet i kokosovo ulje. Dobit ćete ukusan i zdrav sirup.
Jednu bananu narežite i zgnječite vilicom. Dodajte svježi kravlji sir i med pa miksajte do kremaste strukture.
Drugu bananu prerežite napola. Stavite polovice po dužini jednu uz drugu s razmakom u posudu/tanjur na kojem ćete slasticu i servirati. Između banana stavite kremu od sira i banane koju ste prethodno napravili.
Posipajte sve skupa nasjeckanim bademima (orasima, lješnjacima, sa svim što vam okusom odgovara). Potom, ukrasite bobičastim voćem.
Sve prelijte preljevom i servirajte odmah.
Objavljeno 07.01.2019.