Lažni prženi krumpirići

  • 1 komentara
  • 14 x
  • nedjelja, 28 listopada, 2018. u 05:06

Baš jako volim batat (slatki krumpir), i to na sve moguće načine. Iako nam je na raspolaganju kroz cijelu godinu, nekako mi najviše paše sada, u periodu jeseni. Batat je zapravo visokoenergetska kultura (puno škroba, malo šećera), iznimno je zanimljivog okusa te je bogat mineralima i vitaminima.

Osim što je vrlo prilagodljiv, batat možete pripremiti i kao prilog i kao samostalnu namirnicu, pa sam se ja neki dan odlučila za ovu drugu verziju - pripremiti, kako često volim naglasiti, lažni pommes frites, onaj zdraviji.

Da bi cijela stvar bila nekako dojmljivija, kupila sam i one metalne posudice pa ga nerijetko serviram u njima na papiru za pečenje. Baš onako kako ga poslužuju u street food restoranima, a u tom izdanju je i vrlo insta-worthy materijal (smijeh).

Sastojci
2 srednja batata
3 žlice maslinovog ili kokosovog ulja
1 žličice ružmarina
sol
1 režanj češnjaka

Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 C. Ogulite batat te ga narežite na prutiće kao kada pravite klasični pommes frites. U zdjeli pomiješajte batat, maslinovo ulje, ružmarin, sol i češnjak te sve dobro promiješajte da batat bude potpuno u umaku. Poslažite ga na pleh obložen papirom za pečenje. Prvih 15 minuta batat pecite prekriven aluminijskom folijom, onda ga otkrijte i pecite dodatnih 10 minuta ili dok ne postignete željenu hrskavost. Poslužite i uživajte!

Kakav ti je post? 
Prekrasni su!!!
ZorroRi
28.10.18. u 21:34
line
1 Komentara
Zadnji postovi od Sienna:
  • Kad se špinat i mozzarella udruže nastane jedan jako ukusni složenac x 7
    Ovaj recept - složenac od špinata i mozzarelle je dokaz da možete jesti dijetni i fini zalogaj za večeru ili pak ručak. Nema puno kalorija, a u svakom zalogaju ćete uživati. Ono što vam još ide u prilog je jednostavna i stvarno brza priprema. No, ono što traje i na što vi ne možete utjecati jest iščekivanje da pećnica odradi svoje. Ali, to je nekako u cijeloj priči zanemarivo, zar ne? (Ja sam u međuvremenu usisala stan :) Pa evo, ovaj složenac je vrlo često na našem kućnom meniju i jako brzo...
  • Chia i bobičasto voće u smoothieju koji ćete obožavati x 5
    Činjenica je da za pripremu smoothieja ne morate biti nikakav vješti gastro znalac ili osoba od kuhinje. Za ovaj energetski napitak potrebno vam je tek nekoliko svježih namirnica i jedan dobar blender. A kako je smoothie često na mom jutarnjem meniju iz razloga jer je zdrav i hranjiv i dugo me drži sitom, tako sam paralelno stalno u procesu kombiniranja i isprobavanja raznolikih namirnica i drugačijih izvedbi. Evo jednog recepta koji mi je u posljednje vrijeme posebno drag zbog chia sjemenki...
  • Chapati - preukusne indijske pogačice koje se jednostavno pripremaju x 2
    Ne znam koja je to točno veza između chapatija i mene, ali kad ih vidim servirane na stolu ne mogu ih prestati jesti. Naime, prijateljica koja nas redovito zove na večere već zna da što god pripremala da chapati mora biti na meniju, barem kao predjelo ili dodatak uz neko od jela. Zapravo se radi o pogačici koja je u Indiji praktički sinonim za naš kruh i nezaobilazan im je dio obroka. Ono što je super jest da ne sadrži kvasac. Prije nekoliko dana konačno sam se i ja odvažila napraviti ih dom...
  • Jedan fini bolognese od crvene leće x 3
    U našoj kući uvijek su svi voljeli bolonjez, a kroz godine se on servirao u sve lakšim i lakšim verzijama s obzirom na to da je moj želudac postajao sve osjetljiviji i osjetljiviji. S klasične mesne kombinacije mljevenog mesa prešla sam samo na mljevenu puretinu, a odnedavno i povremeno na vege verziju u kojoj leća imitira meso. Osim što je ovo odlična verzija za vegetarijance, mesojedi zapravo neće biti nimalo zakinuti jer je leća sama po sebi hranjiva i puna vlakna. Pa, ako općenito volit...