Kad u dućanu nema tortilja onda napraviš domaće od špinata

  • 0 komentara
  • 10 x
  • srijeda, 09 siječnja, 2019. u 06:43

Neki dan mi se dogodila situacija u kojoj silno želim jesti tortilje, ali kad sam se spustila do dućana (u kojem inače nikad ništa nema), on nije radio.

Druga opcije bila je sjesti u auto i baciti se u potragu za tortiljama, no, od toga sam odustala. Od potrage, ne od tortilja.

Vratila sam se kući, Google je moj prijatelj i bacila se u istraživanje kako napraviti homemade tortilje.

Iako nisam išla za tim, naletjela sam na ovu verziju sa špinatom (jer sam imala doma špinata) i činilo mi se da u receptu nema greške. Odvažno sam krenula u pripremu i pogodite... uspjelo je. Pa, evo recepta u nastavku... 

Sastojci

4 šalice svježeg špinata
3 žlice vode
1 šalica integralnog pšeničnog brašna
2 žlice maslinovog ulja
malo himalajske soli

Priprema

Špinat operite i kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi (oko 5 minuta). Ocijedite ga i uz dodatak 3 žlice vode miksajte u multipraktiku ili blenderu dok ne dobijete pire.

U zdjeli pomiješajte brašno i sol, dodajte pire od špinata i maslinovo ulje te promiješajte žlicom. Nastavite mijesiti rukom i, po potrebi, dodajte još vode ili brašna. Mijesite toliko dugo dok ne dobijete tijesto koje se ne lijepi za prste.

Napravite kuglu od tijesta, umotajte je u foliju i stavite u hladnjak oko 30 minuta.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite na 6 jednakih dijelova.

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Ne trebate je mastiti.

Svaki dio tijesta tanko razvaljajte (promjer oko 15 – 16 cm). Posložite između dva papira za pečenje da se ne zalijepe.

Pecite tortilju na laganoj vatri i ne predugo (oko 1 minute sa svake strane). Pravilno pečena tortilja trebala bi imati smeđe mrljice te biti savitljiva i meka.

Svaku pečenu tortilju stavite na tanjur i pokrijte krpom, a zatim ih pohranite u plastičnu vrećicu kako bi tortilje zadržale mekoću i savitljivost.

No, sad kad imate tortilje možete raditi i nadjev. Ja se obično odlučujem na onaj klasični meksički mix s piletinom. Uživajte.

 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od Sienna:
  • Palačinkice od jabuka su mljac x 1
    Ove palačinkice su malo drugačije, ali definitivno vrijedne truda, posebice ako ste u potrazi za nekim novim doručkom. Super je jer su vam dovoljne same po sebe s obzirom na to da su toliko ukusne, ali nitko vam ne brani da ipak u obzir uzmete neki nadjev. Eto, možete ih pripremiti već sutra za doručak.  Sastojci 50 g integralnog brašna50 g sitnih zobenih pahuljica2-3 jabukemlijeko2 mjerice whey proteina s okusom vanilije1 jajeprstohvat soližličica cimetažličica praška za pecivovoda Pripr...
  • Jedan zdravi klasik za večeru: filet oslića s povrćem x 4
    Ah taj oslić. Uvijek ga mogu pojesti i to u klasičnoj varijanti - s malo povrća. Recept nije nikakva filozofija, ali je samo podsjetnik na to koliko sve zapravo može biti jednostavno, a ukusno i hranjivo. Pa, ako ste se poželjeli ribe, i pritom ne želite puno komplicirati oko večere, onda je ovo recept za vas...  Sastojci 60 dag fileta oslića15 dag tikvica15 dag rajčica10 dag srca artičoka20 zelenih maslina1 glavica nasjeckanog luka1 vezica peršinasol i papar4 žlice maslinovog ulja1/2 dl b...
  • Popečci od špinata nalik palačinkicama x 3
      Kad razmišljam što bih si mogla napraviti i ponijeti na posao za ručak, onda to obično bude ovo. Paleo popečci od špinata koji neodoljivo podsjećaju na palačinkice. Meni su stvarno super ukusne, praktične, a uz to si onda složim nerijetko i neku malu salatu i ne treba mi više ništa. Ručak je to koji me ne uspava i ne osjećam se teško i mogu neometano nastaviti s poslom. Ugodno s korisnim rekla bih. Probajte...  Sastojci 100 g špinata30 g kokosovog brašna4 jaja1 žličica praška za pecivo1...
  • Integralna tjestenina s kozicama i avokadom x 5
    Ovo je za mene jedna ljetna verzija tjestenine koju si povremeno priuštim i u njoj uživam. Malo avokada malo kozica, malo svega i bude vam fino. Tjesteninu nekako biram da bude integralna ili pak bezglutenska jer mi više tako paše, ali vi odaberite prema svom ukusu. U svakom slučaju, umak je toliko kremast da ćete poslije polizati prste. A to nije zabranjeno, pogotovo ako ste doma. Neki dana sam ovo prijateljima pripremala za večeru, otvorili smo onda i vino... Svi smo uživali! Sastojci 1 ...