Kad u dućanu nema tortilja onda napraviš domaće od špinata

Neki dan mi se dogodila situacija u kojoj silno želim jesti tortilje, ali kad sam se spustila do dućana (u kojem inače nikad ništa nema), on nije radio.

Druga opcije bila je sjesti u auto i baciti se u potragu za tortiljama, no, od toga sam odustala. Od potrage, ne od tortilja.

Vratila sam se kući, Google je moj prijatelj i bacila se u istraživanje kako napraviti homemade tortilje.

Iako nisam išla za tim, naletjela sam na ovu verziju sa špinatom (jer sam imala doma špinata) i činilo mi se da u receptu nema greške. Odvažno sam krenula u pripremu i pogodite... uspjelo je. Pa, evo recepta u nastavku... 

Sastojci

4 šalice svježeg špinata
3 žlice vode
1 šalica integralnog pšeničnog brašna
2 žlice maslinovog ulja
malo himalajske soli

Priprema

Špinat operite i kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi (oko 5 minuta). Ocijedite ga i uz dodatak 3 žlice vode miksajte u multipraktiku ili blenderu dok ne dobijete pire.

U zdjeli pomiješajte brašno i sol, dodajte pire od špinata i maslinovo ulje te promiješajte žlicom. Nastavite mijesiti rukom i, po potrebi, dodajte još vode ili brašna. Mijesite toliko dugo dok ne dobijete tijesto koje se ne lijepi za prste.

Napravite kuglu od tijesta, umotajte je u foliju i stavite u hladnjak oko 30 minuta.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite na 6 jednakih dijelova.

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Ne trebate je mastiti.

Svaki dio tijesta tanko razvaljajte (promjer oko 15 – 16 cm). Posložite između dva papira za pečenje da se ne zalijepe.

Pecite tortilju na laganoj vatri i ne predugo (oko 1 minute sa svake strane). Pravilno pečena tortilja trebala bi imati smeđe mrljice te biti savitljiva i meka.

Svaku pečenu tortilju stavite na tanjur i pokrijte krpom, a zatim ih pohranite u plastičnu vrećicu kako bi tortilje zadržale mekoću i savitljivost.

No, sad kad imate tortilje možete raditi i nadjev. Ja se obično odlučujem na onaj klasični meksički mix s piletinom. Uživajte.

 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od Sienna:
  • Kad se špinat i mozzarella udruže nastane jedan jako ukusni složenac x 12
    Ovaj recept - složenac od špinata i mozzarelle je dokaz da možete jesti dijetni i fini zalogaj za večeru ili pak ručak. Nema puno kalorija, a u svakom zalogaju ćete uživati. Ono što vam još ide u prilog je jednostavna i stvarno brza priprema. No, ono što traje i na što vi ne možete utjecati jest iščekivanje da pećnica odradi svoje. Ali, to je nekako u cijeloj priči zanemarivo, zar ne? (Ja sam u međuvremenu usisala stan :) Pa evo, ovaj složenac je vrlo često na našem kućnom meniju i jako brzo...
  • Chia i bobičasto voće u smoothieju koji ćete obožavati x 5
    Činjenica je da za pripremu smoothieja ne morate biti nikakav vješti gastro znalac ili osoba od kuhinje. Za ovaj energetski napitak potrebno vam je tek nekoliko svježih namirnica i jedan dobar blender. A kako je smoothie često na mom jutarnjem meniju iz razloga jer je zdrav i hranjiv i dugo me drži sitom, tako sam paralelno stalno u procesu kombiniranja i isprobavanja raznolikih namirnica i drugačijih izvedbi. Evo jednog recepta koji mi je u posljednje vrijeme posebno drag zbog chia sjemenki...
  • Chapati - preukusne indijske pogačice koje se jednostavno pripremaju x 2
    Ne znam koja je to točno veza između chapatija i mene, ali kad ih vidim servirane na stolu ne mogu ih prestati jesti. Naime, prijateljica koja nas redovito zove na večere već zna da što god pripremala da chapati mora biti na meniju, barem kao predjelo ili dodatak uz neko od jela. Zapravo se radi o pogačici koja je u Indiji praktički sinonim za naš kruh i nezaobilazan im je dio obroka. Ono što je super jest da ne sadrži kvasac. Prije nekoliko dana konačno sam se i ja odvažila napraviti ih dom...
  • Jedan fini bolognese od crvene leće x 4
    U našoj kući uvijek su svi voljeli bolonjez, a kroz godine se on servirao u sve lakšim i lakšim verzijama s obzirom na to da je moj želudac postajao sve osjetljiviji i osjetljiviji. S klasične mesne kombinacije mljevenog mesa prešla sam samo na mljevenu puretinu, a odnedavno i povremeno na vege verziju u kojoj leća imitira meso. Osim što je ovo odlična verzija za vegetarijance, mesojedi zapravo neće biti nimalo zakinuti jer je leća sama po sebi hranjiva i puna vlakna. Pa, ako općenito volit...