Domaći namaz od patlidžana odličan je snack kad vam navrate prijatelji

Ako vam treba neka zamjena za one mliječne namaze ili paštete, predlažem da napravite ovaj od patlidžana. Odlično će se slagati s brusketima, krekerima ili kakvim pogačicama, a super je i u funkciji snacka kad radite neka kućna okupljanja i potreban vam je konkretan, ali efektan zalogaj na koji nitko neće ostati imun.

Sastojci

1,5 kg patlidžana
1 žličica soli
1/4 žličice papra
100+30 ml maslinovog ulja
4-5 režnja češnjaka
1 vezica svježeg peršina
malo ljute paprike (ali, po želji)


Postupak

Patlidžan razrežite na polovine i posložite u pleh na papir za pečenje. Meso patlidžana zarežite unakrsno nožićem kako bi vam ga poslije bilo lakše sastrugati od kože.

Posolite i popaprite meso patlidžana te poprskajte s 30-ak ml maslinovog ulja. Pecite u pećnici na 200°C oko 30-40 minuta.

Dok se patlidžan peče, narežite sitno češnjak i peršin.

Pečeni patlidžan ostavite malo da se ohladi, pa žličicom sastružite meso patlidžana s kore. Ako nema velikog otpora, znači da je patlidžan pečen do kraja. Ako se teško skida s kože, znači da mu je trebalo još malo vremena, pa sad znate za drugi put (smijeh).

Na 100 ml ugrijanog maslinovog ulja kratko propržite češnjak, dodajte meso patlidžana, pa prodinstajte zajedno 5-10 minuta uz povremeno miješanje. Maknite s vatre, pa dodajte peršin.

Prebacite sve u jednu posudu i tretirajte štapnim mikserom. Ne mora biti skroz glatko, ok je i ako ostane neki komadić.

Ostavite da se namaz ohladi do sobne temperature, prebacite u odgovarajuću posudicu s poklopcem i pohranite u hladnjak. A kad ogladnite, domaći namaz od patlidžana je spreman da ga namažite na kakav prepečenac, kreker ili pogačicu. Uživajte.

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od Sienna:
  • Zaustavite sve što radite - vrijeme je za toplu čokoladu, ali zdravu verziju! x 2
    Tko o čemu ja o čokoladi. Da, stalno sam u potrazi za rješenjem da smanjim unos nezdravih slatkiša, pa isto toliko napora ulažem u pronalazak zdravih alternativa. Na red je pala topla čokolada. Mislim, realno, tko ne voli toplu čokoladu i to još ako je kombinirate s nekim dodacima... slatkoj priči se ne nazire kraj. No, dala sam si truda pronaći ipak jednu zdraviju verziju. Naime, ova topla čokolada je posebna jer u nju ne ide ona za kuhanje koja je prepuna nezdravih rafiniranih šećera, već...
  • Ako volite brusnice onda ćete obožavati ove kekse x 5
    U posljednje vrijeme kad mi dođe velika želja za slatkim, posegnem za keksima. Pritom se trudim da to bude neka zdravija verzija od koje me neće toliko gristi savjest. Neke sam uspjela, linijom manjeg otpora pronaći u trgovinama i kupiti ih, a neki dan sam se odlučila za opciju da ih napravim i sama. Evo, baš sam jedan maloprije gricnula te su i dalje vrlo ukusni. S obzirom na to da sam doma imala veliku količinu brusnica koje mi je donijela prijateljica, odlučila sam da to definitivno onda ...
  • Fini kruh od banane i oraha za energičan početak dana x 6
    Ova poslastica je nešto što će vam uljepšati dan i to od samog jutra. Naime, ovaj kruh od banane i oraha će vam osigurati dovoljno energije kroz dan jer je dosta kaloričan, ali u pitanju su nutritivno vrijedne kalorije. Ako pak želite cjelovit obrok, šnitu kruha možete namazati sirnim namazom s malim udjelom masnoće i na taj način ste si osigurali i proteine. No, ajmo za početak napraviti kruh, pa onda vi dalje s njim kako vas volja...  Sastojci pola šalice integralnog brašna3/4 šalice bi...
  • Sjajan bezglutenski obrok koji ćete voljeti zbog puno povrća x 6
    Ovo mi je jedan od najdražih i najčešće pripremanih ručkova. Svaki put je drugačiji, ovisno o povrću koje imam, ali jednako ukusan. Možda nije neki revolucionarni obrok, ali ga dijelim jer ste ga možda pod 1) zanemarili i sad vas podsjećam, 2) mu uopće niste nikada dali priliku jer živite u uvjerenju da je jako kompleksno, a zapravo uopće nije. "Najteži zadatak" u procesu je rezuckanje, ali to uvijek možete mudro prepustiti nekom od ukućana (smijeha). Uglavnom, rižini rezanci s povrćem u wo...