A što kažete da si danas za večeru pripremite vege burger?

Nisam vegetarijanka, ali nerijetko mi paše takav način ishrane. Često se okrenem u tom smjeru, a posljednji put sam to učinila nedavno na polju burgera.

Naime, htjela sam nam doma pripremiti neku vege verziju i to posluženu u listu zelene salate, umjesto u pecivu (o tome malo više na kraju teksta) i pronašla ovaj recept.

Za neke namirnice sam se posebno zaputila u specijalizirane dućane, ali samo zato jer su mi uvijek usput kad idem s posla.

Vrlo samouvjereno sam krenula u tu avanturu i mogu vam reći da je ispalo i bolje nego što sam zamišljala…


Sastojci

400 g crnog graha iz limenke (procijeđen i ispran)
100 g skuhane smeđe riže
1 nasjeckan luk
1 žlica sjemenki komorača (zgnječene)
25 g krušnih mrvica
1 žlica crvene paprike u prahu
sol i papar po želji
žlica nasjeckanog peršina
malo maslinovog ulja


Priprema

Izblendajte sve sastojke osim maslinovog ulja.

Smjesu podijelite na 4 jednaka dijela i oblikujte rukama burgere.

Prije prženja ili pečenja ostavite ih posla sata na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku.

Na malo maslinovog ulja ih popržite 3 minute sa svake strane. Nemojte ih puno mrdati jer je moguće da se raspadnu, a to ne želite.

Eh sad, ako želite izbjeći burgere u pecivu, pa makar ono bilo i neko integralno, bezglutensko i slično… možete ga s proizvoljnim dodacima, neki umak, rajčica, kiseli krastavci, luk i šnita sira jednostavno poslužiti u listu zelene salate.

To je trik koji u ponudi imaju u jednom zagrebačkom burger lancu. Dakle služe burgere u pecivu ili zelenoj salati.

Dobra fora koju primjenjujem i doma. Probajte, moglo bi vam se svidjeti. 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od Sienna:
  • Kad se špinat i mozzarella udruže nastane jedan jako ukusni složenac x 12
    Ovaj recept - složenac od špinata i mozzarelle je dokaz da možete jesti dijetni i fini zalogaj za večeru ili pak ručak. Nema puno kalorija, a u svakom zalogaju ćete uživati. Ono što vam još ide u prilog je jednostavna i stvarno brza priprema. No, ono što traje i na što vi ne možete utjecati jest iščekivanje da pećnica odradi svoje. Ali, to je nekako u cijeloj priči zanemarivo, zar ne? (Ja sam u međuvremenu usisala stan :) Pa evo, ovaj složenac je vrlo često na našem kućnom meniju i jako brzo...
  • Chia i bobičasto voće u smoothieju koji ćete obožavati x 5
    Činjenica je da za pripremu smoothieja ne morate biti nikakav vješti gastro znalac ili osoba od kuhinje. Za ovaj energetski napitak potrebno vam je tek nekoliko svježih namirnica i jedan dobar blender. A kako je smoothie često na mom jutarnjem meniju iz razloga jer je zdrav i hranjiv i dugo me drži sitom, tako sam paralelno stalno u procesu kombiniranja i isprobavanja raznolikih namirnica i drugačijih izvedbi. Evo jednog recepta koji mi je u posljednje vrijeme posebno drag zbog chia sjemenki...
  • Chapati - preukusne indijske pogačice koje se jednostavno pripremaju x 2
    Ne znam koja je to točno veza između chapatija i mene, ali kad ih vidim servirane na stolu ne mogu ih prestati jesti. Naime, prijateljica koja nas redovito zove na večere već zna da što god pripremala da chapati mora biti na meniju, barem kao predjelo ili dodatak uz neko od jela. Zapravo se radi o pogačici koja je u Indiji praktički sinonim za naš kruh i nezaobilazan im je dio obroka. Ono što je super jest da ne sadrži kvasac. Prije nekoliko dana konačno sam se i ja odvažila napraviti ih dom...
  • Jedan fini bolognese od crvene leće x 4
    U našoj kući uvijek su svi voljeli bolonjez, a kroz godine se on servirao u sve lakšim i lakšim verzijama s obzirom na to da je moj želudac postajao sve osjetljiviji i osjetljiviji. S klasične mesne kombinacije mljevenog mesa prešla sam samo na mljevenu puretinu, a odnedavno i povremeno na vege verziju u kojoj leća imitira meso. Osim što je ovo odlična verzija za vegetarijance, mesojedi zapravo neće biti nimalo zakinuti jer je leća sama po sebi hranjiva i puna vlakna. Pa, ako općenito volit...