Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Trapez - najbolje vježbe

 

 

Buduci da 90% ljudi najviše pozornosti posvecuju razvoju gornjeg dijela tijela (što nije dobro), ulažu jako puno rada i vremena u razvijanje prsa, leda, ruku, abodmena itd.

Ono što velika vecina jednako tako "zanemari" jest razvijanje trapeza. Iako naizgled mali mišic, razvijanje ovog "mališana" jako pridonosi ukupnom dojmu izgleda kako sa stražnje tako i sa prednje strane kada promatramo osobu. Radi se o mišicu koji je smješten na samoj "površini" ramena/gornjeg dijela leda i kao što samo ime govori oblikovan je kao trapez.

Trapez djeluje u tri regije: gornja (silazni dio) u kojoj pomaže držati ruku, zatim medijalna u kojoj pomaže kod retrakcije lopatice i donja (uzlazni dio) koja medijalno rotira i spušta lopaticu.

Koje vježbe raditi za razvijanje trapeza?

1. "Barbell shrugs"
Video prikaz: https://www.youtube.com/watch?v=VBsJsxhleCo

4 serije x 12-15 ponavljanja

Najpopularnija vježba za trapez. Vidjeli ste ili probali sami sigurno barem jedanput. Pokret je jednostavan i efektivan.

Primite šipku malo šire od širine ramena i držite je ispred sebe uz tijelo, stanite raskoracnim stavom, stopala razmaknuta u širini ramena i povlacite šipku vertikalno prema gore. Bitno je da se pokret izvodi kontrolirano. Ruke u poptunosti opustite i ne gurajte vrat prema naprijed prilikom povlacenja (ovdje se dogada 90% ozljeda cervikalni a.k.a vratnih kralježaka).


2. Razvlacenje u pretklonu sa bucicama
Video prikaz: https://www.youtube.com/watch?v=_1uZD-I3qw8

3 serije x 10-12 ponavljanja

Stanite u raskoracni stav, stopala u širini ramena i lagano se pogrcite u koljenima. Nagnite se naprijed, držeci nagib torza malo više od paralele sa podom. Opružite ruke i vršite lateralno podizanje bucica.

Iako ovdje rade i deltoidi (ramena) ako pripazite na opruženost ruku, kontrolirate pokret i vršite voljnu kontrakciju na trapez, velikim dijelom ce vecinu tereta preuzeti sam trapez.


3. "Face pulls"
Video prikaz: https://www.youtube.com/watch?v=rep-qVOkqgk

4 serije x 10-15 ponavljanja

Vježba smiješnog naziva ali nimalo smiješna za izvodenje.

Kao što smo rekli, jedna od funkcija trapeza je retrakcija lopatica. Stanite raskoracnim stavom u širini ramena i lagano se pogrcite u koljenima.
Primite uže i "spustite" ramena. Povlacite uže prema licu i držite laktove više od zgloba šake. Fokusirajte se na kraju pokreta na retrakciju lopatice
i cvrsto kontrahirajte trapez.

Sretno i razvijajte taj trapez! :)

 

 

 

Objavljeno 29.05.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija