Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Snaga pokreta

Tjelovježba ili redovito kretanje presudni su u stvaranju zdravlja. Naša su tijela stvorena da se kreću, rastežu i trče. Ja vježbam jer volim osjetiti kako imam čvrsto tijelo, volim osjetiti snagu-onaj osjećaj poletnosti a i po meni jako važan je libido. Mogu se pohvaliti da tek sad nakon nekoliko godina  imam vremena vježbati bez žurbe jer su mi djeca starija. Ruksak sa rezervnim pelenama i vlažnim maramicama zamjenila sam ruksakom u kojem su tenisice i staklena boca s vodom. Moje vrijeme posvećeno tjelovježbi dio je  moje obveze prema sebi samoj. Neki će uvijek naći izgovor za ne vježbanje. To se odnosi i na beskrajne kućne poslove koji će uvijek postojati. Ako čekamo da se pobrinemo o sebi tek kad sve bude gotovo nikada ga nećemo imati.

Što se mene tiće, ja uživam vježbajući. Ne vježbam da bih smršavila. Ne vježbam da bih stala u najmanji konfekcijski broj xs.

kulturoško nasljeđe

Mnoge žene moraju prvo izlječiti svoje rane stavove o sebi i svojim fizičkim sposobnostima da bi im bilo ugodno dok se bave nekom tjelovježbom. Škola i kultura sklone su brkati sportske vještine i tjelesnu kondiciju. Biti dobar u udaranju lopate i biti u fizičkoj kondiciji  nemora imati nikakve veze. Koliko sam puta bila  ljuta na rečenicu moje mame, pa imaš ti aerobik po kući i kuhinji. Ja ću samo dodati da je sve u organizaciji. Ok, nemam vremena za gledanje tv-a i praćenje sapunica. Okrećem se stvarima koje me zanimaju i ispunjavaju.

Kad pogledam i  čujem oko sebe majke, susjede, bake kako se žale na razne bolove u nogama, rukama, kostima, zglobovima i dr. te početak osteoporoze i sl.. Ne mogu reći da mi koji vježbamo će nas ti simptomi zaobići u starosti ali jedno je sigurno i provjereno da se ti svi simptomi mogu odgoditi 15tak godina i mogu se itekako ublažiti. Mnoge promjene tijela koje često  vezujemo za starenje nemaju ništa sa samim starenjem. Gubitak mišićne mase i povećanje masnih naslagasu većini možda normalne pojave, ali to nisu nužna prirodna stanja i ne moramo ih očekivatzi. Ona su uzrokovana neaktivnošću i popraćena mentalnim sklopom koji očekuje da time što smo stariji bivamo i slabiji.

Koristi od tjelovježbe

Osobno mi se sviđa ova definicija jer je vrlko individualizirana. Osjećati se snažnom i sposobnom temeljni je dio stvaranja zdravlja Žene koje su i umjereno fizički aktivne, za razliku od žena koje stalno sjede uživaju u sljedećin blagodatima:

  • općenito niža stopa raka i bolje djelovanje imunološkog sustava
  • smanjeni rizik od raka dojke
  • očekivani životni vijek je 7 god. duži
  • manje  depresija i tjeskoba te bolje  mentalne sposobnosti i brzina
  • više relaksacije, više uvjerljivosti, više spontanosti i entuzijazma, bolji odnos prema sebi samoj
  • jače kosti, pojačana gustoća kosti, povećana koštana masa i povećana sposobnost kosti da podnesu mehaničke stresove i lomove
  • više odmarajućeg spavanja
  • veće samopoštovanje

Dodajući redovitu tjelovježbu vašem režimu prehrane, poboljšavate njegovu djelotvornost. Ljudi imaju različite pristupe vježbama i fizičkim aktivnostima. U različitoj životnoj dobi, različiti pristupi vrijede za mnoge ljude. Za nekoga je dvadesetominutna šetnja tri puta na tjedan dovoljna. Za druge je pak aerobik, dizanje utega i plas ono pravo. Više od svega važno je da su tjelovježba i kretanje zabavni i ugodni.

Toliko od mene

Objavljeno 21.02.2012.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji3komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji3komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija