Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Razlike u programima za definiciju i masu

 

Pozdrav, Fitovci. Evo pri kraju sam sa svojim novim webom, radim pun gas, da što prije konačno počnete mršaviti kako treba :), ali ipak sam stigao napisati jedan blog, u biti duži komentar.

Nedavno sam na forumu ovog portala pročitao komentar jednog od dosta aktivnih članova kako se program za masu i definiciju u biti razlikuje samo u broju kalorija koju pojedinac jede. Znači to bi značilo da pojedinac koji trenira za masu i pojedinac koji trenira za definiciju mogu skupa raditi isti trening, samo moraju drukčije jesti!??? Da ne pišem samo komentar, napisao sam ovaj kratki blog da vam objasnim da se program za masu uvelike razlikuje od programa za definiciju.

Kada pitate većinu „stručnjaka“ kako bi podesili program za nekog tko radi na definiciji, odgovor je kod svih manje više isti; ista količina proteina da zadržite mišiće, manje više ista količina masti i smanjite ugljikohidrate.

Stvarno? Jedina razlika između programa za snagu i masu i programa za gubitak masnog tkiva je količina ugljikohidrata? Znači 20-godišnji hrvač koji želi dobiti na masi će biti na istom programu kao i 20-godišnji hrvač koji želi izgubiti masno tkivo, jedina razlika će biti u količini pašte i kruha koju će jesti?

Znači preporuka za trening snage i mase i za trening za gubitak masnog tkiva je velike kilaže i manje ponavljanja. Znači sve što trener treba napraviti je podesiti prehranu? O ne, to nema veze sa istinom!

To bi značilo ako je npr klijent došao na 10% body fat i sad želi dobiti par kila mišića samo bih mu trebao dodati par peciva na dan i malo pašte?

Ali kao i puno drugih komentara na ovom portalu i ovaj je došao od osobe koja ne živi od treniranja ljudi. Ako klijent želi dobiti na masi njegov program je kompletno drukčiji od nekog tko želi izgubiti masno tkivo. Trening, prehrana, kardio i suplementacija, sve se mjenja!

Trening za povećanje mase i trening za definiciju će definitivno imati sličnosti, ali ako je cilj drukčiji i trening treba biti drukčiji! Osobno ne vjerujem da bi dvije osobe sa istim ciljem trebale imati isti program, a kamoli kad im je cilj drugačiji.

Da zaključim, trening za hipertrofiju i trening za gubitak masnog tkiva su definitivno drugačiji, od odabira vježbi, učestalosti treninga, broja ponavljanja i serija, intenziteta, odmora između vježbi i serija, kardia, prehrane pa sve do suplementacije! 

Objavljeno 30.04.2012.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji4komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji4komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija