Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Istina ili dobra propaganda?

Evo, konačno sam uhvatio malo vremena, pa ću kao šta sam i obećao, u tekstu koji slijedi, probati navesti neke malo znane činjenice o tzv. zdravom načinu života. Pošto sam vidio da je moj komentar na tekst "prehrana za newbove", podigao dosta žestoku raspravu, pokušati ću malo objasniti logiku i činjenice iza mojih riječi!

1. Mora se jesti doručak svaki dan!
Iako se slažem da je doručak vrlo bitan, jednostavno treba pogledati svih 24 sata da bi dobili sliku važnosti doručka. Npr. šta ako ste jeli veliku večeru oko 22h? Trebate li jesti u 6h ujutro opet? Ako vam je cilj nabijanje mase onda DA, ako nije onda NE! Hoćete li izgubiti mišiće ako jedan ili dva dana ne doručkujete odmah nakon dizanja? Sigurno da nećete, ali opet sve ovisi kakav vam je bio dan prije. Bitno je razumijeti da je tijelo savršen stroj i da se na sve brzo navikne, te da ga je potrebno stalno šokirati, stoga i jedenje svaki dan istog doručka u isto vrijeme sigurno nije produktivno nakon dugo vremena! Iz osobnog iskustva sam shvatio da me proteini ujutro dosta usporavaju, a pogotovo prije treninga, stoga mi je doručak uglavnom ugljikohidrati.
Ako trenirate odmah ujutro onda bih vam savjetovao da to učinite na prazan želudac, samo nastojite trening završiti za 60 min najkasnije, da ne dođe do gubitka mišićne mase, ali opet to ovisi o tipu treninga i to je opet jedna tema za sebe.

2. Treba jesti svaka 3 sata!
Opet ću se složiti da je bolje puno manjih obroka nego jedan veliki, ali i tu isto ima kvaka. Šta kad idete spavati 8h. Kako onda tijelo preživi? nemojte misliti da tijelo ne sagorijeva kalorije dok spavate, itekako; isto kao kada ste na kauču zavaljeni i buljite u tv. Pa kako onda izdržite bez hrane toliko dugo? Pustite sad one teorije o uzimanju kazeina prije spavanja da se gube mišići. Vrlo je bitan nivo aktivnosti, tj. sjedite li u kancelariji 8h dnevno ili ste na nogama, u pokretu 8h dnevno. Usporedite malo građe ljudi danas i prije puno vremena prije. Film "300" je podigao veliku prašinu, ponajviše zbog izdefiniranih izgleda glumaca u njemu. Mislite li da su Spartanci u ono vrijeme pili shakeove i jeli svaka 3 sata? Ili je njihov izgled rezultat cijelodnevnog vježbanja i jedenja 1, eventualno 2 obroka dnevno? Isto tako ako ste ikad čuli za knjigu "Warrior diet", znati ćete o čemu pričam. Autor te knjige je bivši vojni specijalac, koji danas sa 55 godina ima trbušnjake za poželjeti, a njegova filozofija je da se cijeli da ne jede, a navečer ima 4 sata za prežderavanje. Znam da ste pomislili, "pa tako ja jedem već godinama, a debel-a, sam. Ali pitanje je koliko ste aktivni u toku dana. Njegova filozofija je da se trebamo hraniti kao nekad, kad smo sami morali loviti hranu po cijeli dan i tek onda navečer mogli na miru pojesti. Nećete vjerovati koliko više energije ćete imati ovakvim načinom prehrane, ali moram isto tao reći da ovakav način prehrane nije za svakoga, te da se treba na njega malo po malo navikavati! Znači da zaključimo jesti svaka 3 sata DA, ako vam je cilj bodybuilding i ako nemate problema sa probavom, što znači dva puta dnevno na wc, NE ako se osjećate umorno stalno i nemate snage za ništa!

3. Proteini u svakom obroku
Kao šta sam već rekao maloprije, ovisi šta vam je cilj. Različite svjetske organizacije preporučaju od 0.45 pa sve do 3.3 grama proteina po kg tjelesne težine. Što naravno čini temu "koliko nam proteina stvarno treba", jednu od najproučavanijih u polju zdrave prehrane. Za doručak definitivno ne bih preporučio, pogotovo ako imate neki zahtjevan psihički i fizički posao. Ručak i večera ok, ali opet sve ovisi o vašem cilju.

4. Voda
Voda je vjerovatno najvažnija od svega, jer je naše tijelo skoro 70% voda, ali htio sam skrenuti temu na kvalitetu vode na trenutak. Mislim da bi svako ljudsko biće trebalo piti minimum 1,5l čiste vode dnevno, a sada šta to točno znači čisto? Ako mislite da pijete izvorsku vodu iz onih plastičnih boca šta kupujete u dućanu, grdno se varate. U nekoliko istraživanja o kvaliteti vode iz plastičnih boca ustvrdili su slijedeće:
1. vodu treba popiti u roku od 3 dana nakon punjenja, nakon toga plastika počne ispuštati toxine
2. u većini slučaja, voda u boci je obična pročišćena voda iz špine
3. kad su davali ljudima da testiraju vodu iz špine i vodu iz boce, većini je bila ukusnija iz špine.
4. prodavanje vode je jedan od najunosnijih poslova danas, i u nekim zemljama vrijedi ko zlato!
Svima koji si to mogu priuštiti savjetujem da si kupe kvalitetan ionizator vode, sa podešavanjem ph vrijednosti vode, to je nešto najbolje šta možete učiniti za svoje zdravlje!

Da zaljučimo ovu temu: Svako tijelo je drukčije i reagira drukčije. Uzmite sebe i sebi ravnog partnera  trenirajte isto i jedite isto 2 mjeseca i uvijek će jedan napredovati više! Toliko faktora ovisi, da bi se o tome mogle pisati knjige. Sve ovo šta sam napisao je jedna alternativa za ljude koji nisu zadovoljni trenutnim nivoom energije i zdravlja. Bodybuilderi vjerovatno neće ovdje vidjeti svrhu, ali svima vama drugima kojima je cilj osjećati se dobro kao što i izgledate, mislim da ovdje možete pronaći nešto za sebe. Sve navedeno je moje osobno mišljenje i način života koji živim već duže vrijeme, a šta se tiče rezultata, moj izgled sve govori, a i potruditi ću se staviti nove fotke.
Nadam se da će vam se svidjeti post, te naravno očekujem komentare. I dobre i loše!


Objavljeno 25.06.2010.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji25komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji25komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija