Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Novogodišnje odluke...

12. mjesec je konačno završio, a sa njim i beskonačno pretjerivanje u hrani i piću! Vrijeme je da se vratimo u realnost :).

Početak svake godine je često vezan za velike odluke i obećanja. Od danas krećem sa vježbanjem, od danas prestajem pušiti, od danas pazim šta jedem i slične odluke su tradicionalno vezane za ovaj prvi mjesec u godini. Iako su taj trenutak svi euforični, vrlo brzo nakon toga taj entuzijazam splasne. Uvijek se nešto izjalovi, pa se početak prebacuje za sljedeći ponedjeljak ili 1. u mjesecu. Stalno neke odgode, jer uvijek ima nešto bitnije od zdravlja i brige o tijelu, zar ne?

Većinom svi zapnu na iste 3 prepreke; motivaciji, jasnim ciljevima i nedostatku strpljenja. Vrlo je teško natjerati se na nešto što neće biti lagano, a vrlo vjerojatno ni ugodno u početku. A što se tiče ciljeva, malo tko ima stvarno jasan cilj. Ljudi imaju općenit cilj tipa smršavit ću, ali rijetko kad znaju točno koliko kg i u kojem periodu. I zbog ove tri prepreke velika većina nikad ne ostvari svoje ciljeve. Pa hajdemo onda probati ukloniti te prepreke, tako da nam ništa ne stoji na putu do našeg cilja.

Ima jedna izreka koja kaže; „Motivacija ne traje dugo. E, pa ne traje ni kupanje, zato ga predlažemo svakodnevno“. Mislim da je tu sve vrlo jasno rečeno. Motivirati se morate svakodnevno. Najbitnije je naravno, naći nešto što će vas motivirati. Svatko ima različite motivacije, stoga bi bilo glupo koristiti tuđe. Meni osobno je internet izvor beskonačne motivacije, jer ima toliko toga što na njemu možete naći. Od motivacijskih filmova, video isječaka, govora, izreka... stvarno je danas naći motivaciju lakše nego ikada prije. Postoje neki video isječci koje gledam gotovo svaki dan, i uvijek me iznova motiviraju. Ali naravno jako je bitan i um. Koliko ste jaki mentalno? Kad ste zadnji put pročitali neku poučnu knjigu? Puno puta sam naglasio važnost mentalnog treninga isto kao i fizičkog. Bez jakog uma nema jakog tijela, zapamtite to. Nađite si nešto što će vas motivirati, jako motivirati. Šta god to bilo. I koristite to svakodnevno!

Pređimo sada na jasne ciljeve. Kao što sam i prije rekao, velika većina jednostavno nema jasne ciljeve. A bez toga je bilo kakav ozbiljniji rezultat nemoguć. Jer ako ne znate kamo idete, kako ćete tamo stići? Imajte sliku svojeg cilja stalno pred očima. Ako radite u uredu imajte ga pored svog kompjutera. Ako ste više u pokretu imajte ga u novčaniku. To može biti slika ili tekst, nebitno je. Bitno je da je to Vaš cilj!

Velika greška koju mnogi rade je postavljanje previše ciljeva, pogotovo kod novogodišnjih odluka. Počet ću ići u teretanu 4xtjedno, svaki dan ću trčati, izbacit ću ugljikohidrate...zvuči poznato?  Zapamtite ovo; ako želite promjeniti samo jednu stvar u životu šanse su vam oko 85%. Dvije stvari odjednom? Oko 35%. Tri stvari? Skoro 0%. Zato zadajte si jedan cilj za početak i ostale nadograđujte naknadno.

Od svih vrlina meni osobno je strpljenje među najvažnijima. I osobina koju mnogi nemaju. Svi žele sve preko noći uz minimalan trud, nažalost to tako ne ide. U ničemu. Morate se naučiti čekati, pogotovo kad su teži ciljevi u pitanju. Po mom mišljenju se ova vrlina(ukoliko je nemate) može steći s vremenom odnosno iskustvom. Što ste stariji to bi trebali biti strpljiviji. S druge strane neki što su stariji su sve nestrpljiviji, sve ovisi naravno o mentalnom sklopu pojedinca.

I na kraju, najbitnije od svega; pokrenite se. Ne morate uvijek čekati ponedjeljak. Krenite u subotu ili nedjelju. Dosta ste odgađali i lagali sami sebi. Vrijeme je sada! Krenite!

Objavljeno 03.01.2013.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji8komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji8komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija