Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kratki vodič za slaganje trening programa

Iako sam već i prije pisao kako složiti učinkovit trening program, vidim da velika većina vježbača još uvijek ne zna što bi točno kvalitetan trening program trebao sadržavati.

U nastavku ću vam na jednostavan način objasniti što bi sve program za tipičnog fitness entuzijasta trebao sadržavati. Pod ovim mislim na generalni trening program koji će pokriti sve mišićne grupe, naravno bez upotreba ikakvih sprava.

Ima puno načina sastavljanja kvalitetnog trening programa, ali za neki općeniti cilj povećanja mišićne mase, jačanja core-a i poboljšanje kondicije, ja koristim sljedeću podjelu:

Dominacija kukova – deadlift sve varijacije, swing, hip thrust, good morning

Dominacija koljena – squat sve varijacije, lunge sve varijacije

Vertikalni potisak – stojeći press sve varijacije, dips

Vertikalno povlačenje – clean, snatch, pullup i chinups sve varijacije

Horizontalni potisak – ležeći press sve varijacije, pushups sve varijacije

Horizontalno povlačenje – row sve varijacije

Core – plank sve varijacije, turkish get up sve varijacije, windmill, ab wheel, overhead squat

Navedene vježbe će vam dati najviše rezultata za uloženi trud i ako ih budete redovito radili, možete očekivati velike promjene na svom izgledu, bez obzira što vam je cilj. Ove vježbe možete izvoditi sa girjama, bučicama, šipkom, suspenzijskim trakama ili samo sa tijelom. Naravno vrlo je bitna pravilna tehnika izvođenja ovih vježbi, stoga vam savjetujem da prije nego krenete u izvođenje istih potražite stručnu pomoć kvalificiranog trenera.

Što se tiče samog slaganja programa, mogućnosti ima dosta. Može se raditi full body, upper/lower, push/pull...

Ono na što je bitno obratiti pažnju je da smo u tjednu trenirali glavne mišićne grupe barem 2 puta. Za nekog tko želi raditi na snazi i masi savjetujem 2-3xtjedno trening sa osnovnim vježbama, malim brojem ponavljanja i velikim kilažama. Za fat loss 4-5xtjedno, kružni trening sa malim pauzama između vježbi i rundi.

Što god vam bio cilj najbitnije od svega je trenirati u skladu sa svojim trenutnim tjelesnim sposobnostima. Puno puta ljudi brkaju onaj osjećaj kada se ne mogu sutradan dignuti iz kreveta od upale mišića sa dobrim treningom. Morate razumijeti da je vrlo lako „ubiti“ se na treningu. Ono što je teško i izazov za većinu je kako trenirati dugoročno bez ozljeda i sa konstantnim napretkom. I to je ono što ja zovem „inteligentni trening“ , što nažalost još uvijek vrlo rijetko srećem. Meni osobno nema goreg scenarija od ozljede, kao i vjerujem bilo kome od vas koji volite trenirati.

Zato kada si slažete trening program, molim vas da ostavite ego ispred vrata. Kvalitetno zagrijavanje i istezanje te vježbe za mobilnost bi vam trebale biti sastavni dio svakog programa, bez obzira što vam je cilj. Vjerujte mi, što budete stariji to ćete biti toga više svjesni...

Objavljeno 29.01.2013.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji18komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji18komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija