Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Jedinih 5 trening rekvizita koje ćete ikada trebati

Pošto dobivam dosta upita vezanih uz kupnju opreme za kućni trening te koji su rekviziti najučinkovitiji, odlučio sam napraviti listu 5 najučinkovitijih trening rekvizita, ne samo za kućni trening, već i za trening u teretani općenito. Vrlo je bitno naučiti pravilne tehnike rada sa ovim rekvizitima(da ne dođe do ozljede), ali garantiram vam da ćete biti u životnoj formi, što god vam cilj bio, ako budete redovito koristili ovih 5 rekvizita. Sve što vam treba je volja i dobar trening program!

Pa krenimo redom:

1. Suspension trainer (suspenzijske trake)

Suspenzijske trake su sjajan rekvizit za jačanje cijelog tijela(mišića trupa pogotovo) i poboljšanje eksplozivnosti i kondicije. Kod nas se prodaje TRX, ja osobno koristim Jungle gym od Lifeline-a koji je skoro duplo jeftiniji i kvalitetniji od TRX-a. Nažalost, koliko znam nema ga za kupiti u Hrvatskoj tako da ćete se morati zadovoljiti sa TRX-om, koji nemojte me krivo shvatiti, nije loš proizvod, dapače. Samo sam htio reći da ima i boljih. Što se tiče cijene, TRX kod nas košta oko 1000kn.

2. Kettlebell (girja)

Lijepo je vidjeti da vježbači na ovim područjima sve više prepoznaju učinkovitost ovog rekvizita, pogotovo s obzirom da prije par godina gotovo nitko nije ni znao za njega. Iako se većina vježbi sa girjama može isto tako izvesti i sa bučicama, zbog jedinstvenog dizajna, drukčijeg težišta i općenito osjećaja u ruci prednost ipak moram dati girjama. Mogu se kupiti u kilažama od 4-48kg, obično sa razlikama u kilaži od 4kg. Za muškarce preporučam set od 2x16, 2x20 i 2x24kg. Za žene 2x8, 2x12 i 2x16kg. Naravno ne morate kupiti cijeli set odjednom, krenite sa najlakšom kilažom prvo, pa s vremenom kupite i ostale. Cijene se uglavnom kreću od 20-25kn po kg.

3. Pullup bar (vratilo za zgibove)

Vratilo za zgibove bi se po mom mišljenju trebalo nalaziti u svakoj kući ili stanu. Ne samo da se može koristiti za zgibove i vježbe za trbuh, već i za kralježnicu vrlo korisno jutarnje istezanje. Vrlo jednostavna montaža(između blokova vrata) i cijena od svega 150-200kn čini ga vrlo pristupačnih i učinkovitim rekvizitom.

4. Sandbag (vreća sa pijeskom)

Vrlo učinkovit trening rekvizit, vreća sa pijeskom tek sada polako dobiva svoju zasluženu pozornost. U početku je bila vrlo nespretna i ograničena za rukovanje, ali sa redovitim poboljšanjima doveli su je gotovo do savršenstva. Sada se gumene ručke nalaze s obje strane(horizontalni i vertikalni hvat), plus dodatne drške sa strane(za potiske). Isto tako vrećice sa pijeskom se mogu vaditi što znači da se može podešavati kilaža samog sandbaga. Nestabilan teret(pijesak) koji se u njoj nalazi čini je jedinstvenim i vrlo izazovnim rekvizitom. Nažalost, kvalitetnog sandbaga trenutno nema u Hrvatskoj, a vani mu je cijena od 110-200 eura, ovisi o veličini i paketu.

5. Ab wheel (kotač za trbuh)

Bez puno objašnjenja, definitivno najjednostavniji, najjeftiniji i najučinkovitiji rekvizit za jačanje mišića trupa. Još bolja varijanta su dva mala zasebna kotača za trbuh, s kojim se može raditi svaka ruka posebno, nažalost nisam ih našao u Hrvatskoj. Cijena običnog kotača za trbuh je od 150-200kn.

Evo to su 5 trening rekvizita s kojim, vjerujte mi,  možete ostvariti bilo kakve fitness ciljeve. Ukoliko imate volje i motivacije trenirati sami kod kuće, garantiram vam da ćete redovitim korištenjem ovih 5 rekvizita izgledati bolje od 95% ljudi koji idu u teretane. I ono što je vrlo bitno je što će vas sve ovo koštati kao malo bolji orbitrek ili spinning bicikla na kojima bi onako samo vješali prljavu robu... :)

Ali, naravno niste ograničeni na trening kod kuće s ovim rekvizitima, ovu opremu možete koristiti i u teretani, samo trebate naći istu koji ima sve navedeno u svom arsenalu opreme. 

A sad da vas čujem malo, koji je vama najdraži rekvizit? :)

Objavljeno 05.02.2013.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji12komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji12komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija