Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

6 savjeta za prilagodbu jutarnjem treningu

 

Prvo bih se želio ispričati što nisam pisao blog neko vrijeme, naime moj novi web će biti ubrzo gotov pa sam bio jako zaokupljen slaganjem i snimanjem treninga. Ali evo danas sam uhvatio malo vremena da napišem jedan blog koji će vam, nadam se, biti zanimljiv.

U savršenom svijetu svi bi mi imali cijeli dan posložen kao što smo i zamislili. Za većinu to bi značilo ništa ne raditi, a i ako se radi onda maksimalno 6-8 sati :). Svaki trening bi bio u isto vrijeme, hranili bi se uvijek u iste sate i išli spavati prije ponoći. Ali nažalost realnost je totalno drukčija.

Svi smo mi stvorenja navika, ne samo psihološki i društveno, već i fiziološki. Upravo zato nas nebi trebala iznenaditi činjenica da promjena treninga iz popodnevnog u jutarnji termin uvelike utječe na naše raspoloženje i učinkovitost. Bilo to zato što imate dugi radni dan, morate se brinuti o djeci ili ne volite gužve u teretanama nakon 6 sati popodne. Bez obzira na razlog na trening rano ujutro nije se lako prilagoditi, stoga ću vam dati par savjeta kako da tu promjenu što lakše premostite.

1. Odite ranije u krevet

Iako se ovo čini logično, iznenadjujuće koliko ljudi bi mi se uvijek žalilo da se nemogu naspavati kad treniraju ujutro. A kad bi ih pitao kad idu leći, odgovorili bi mi; pa oko ponoći. Normalno da 6 sati sna nije dovoljno. Znači ako mislite trenirati u 7 ujutro, u krevetu morate biti najkasnije u 11 sati navečer. I da, to znači da ćete morati propustiti nove epizode Tračerice ili CSI-a. :)

2. Ustanite na kratko

Kralježnica je najkruća ujutro čim se dignemo iz kreveta. Naime, navečer kad legnemo spavati naša kralježnica je dekompresirana, pa diskovi ustvari skupljaju vodu. Ovu povećana hidracija stvara tenziju unutar diskova te tako stvara kralježnicu sveukupno krućom. Ali ovo nije dobra krutost jer se više stresa prenosi na ligamente i diskove nego na mekana tkiva koja ih obično zaštićuju.

Jednostavno ustajanje i kretanje po kući smanjuje hidracijski status diskova i usput, ustvari nas smanjuje kako dan prolazi. Znači najviše krutosti kralježnice se dešava unutar prvih sat vremena nakon buđenja.

Stoga ako ste neko tko ima povijest ozljede ili bolne kralježnice, najbolje je da izbjegavate jutarnje vježbanje, pogotovo ako vam trening sadrži puno saginjanja i rotacija. Ali ako idete na lagani jogging ili šetnju, to nebi trebalo predstavljati problem.

3. Otuširajte se toplom vodom prije jutarnjeg treninga

Jedan od najvećih problema koju jutarnji vježbači doživljavaju je kako se dobro zagrijati. Obično se grijanje po noći gasi, a temperatura vani je uvijek osjetno niža u to doba. Upravo zato je odlazak pod topli tuš odmah nakon dizanja iz kreveta sjajna ideja. A pošto ćete pod tušem stajati, istovremeno ćete riješiti problem pod brojem 2. :)

4. Produžite zagrijavanje

Ukoliko trenirate ujutro savjetujem vam da vašoj rutini prije treninga dodate par dinamičkih vježbi za zagrijavanje. Najbolje bi bilo 10-15 vježbi sa naglaskom na stojeće varijacije(u skladu sa savjetom pod brojem 2), to će dodati nekih 5 minuta vašem treningu, ali to je uvijek bolje nego provesti tih 5 minuta na fizikalnoj terapiji.

5. Isprobajte različite metode hranjenja

Čuo sam stotine različitih prehrambenih strategija od onih koji treniraju ujutro. Neki će pojesti solidan doručak pa ga nakon ili za vrijeme treninga povratiti, dok neki mogu pojesti velik doručak i procesirati ga sasvim normalno, svako tijelo je drukčije. Za većinu, mislim da je najbolji početak lagano pijuckanje proteinskog shakea čim trening počne pa sve dok ne završi. Ako budete gladni usred treninga, onda možete probati sa varijantom solidnog doručka prije treninga.

6. Nađite si trening partnera

Trening partner je skoro uvijek dobra ideja, ali pogotovo ako morate trenirati ujutro kada vam se neda ustati iz kreveta. Ne samo što će vas motivirati da se ustanete i dođete na trening, nego ćete sigurno imati i bolje rezultate, pogotovo ako je to netko s kim se možete nadmetati.

 

Evo to bi bilo 6 savjeta kako da se što lakše prebacite na jutarnji režim treninga i da ostanete redoviti. Jer na kraju krajeva, uz prehranu na to se sve svodi; redovit trening!

Objavljeno 19.04.2012.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji4komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji4komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija